Nie ste prihlásený login

Spomienkové pečenie 4

Doma v kuchyni

01. 04. 2020


Ostanem ešte asi chvíľu pri sladkom - aspoň takto mi napovedá archív a fotografie z minuloročnej Veľkej noci. Mám rada retro zákusky za ktorými je nejaký príbeh, spomienka, minulosť. Zákusky a koláče, ktoré pieklo celé Slovensko, ktoré sa stali hitmi nie prostredníctvom internetu a instagramu, ale osobným podaním, receptami napísanými na vytrhnutých stránkach zo zošitov, tie kratšie aj na odtrhnutom čistom okraji z novín, iné napísané na čistých obrátených stranách rôznych podnikových dokumentov, a spomínam si aj na recepty napísané na čistých lekárskych receptoch. Také by som možno niekde dohľadala aj doma u mojej mamy z čias mojej krátkej "sestričkazkramárov" kariéry.
Ak to šírenie vezmeme z druhého konca, tak najsilnejší "impact" faktor v tomto smere mal asi časopis Život. Čím ulepenejší a zamastenejší ústrižok, tým úspešnejší recept! No a u nás doma takým ústrižkom bol jednoznačne recept na metrový koláč.



Svojho času ho mama pekávala - ak si dobre pamätám - na Veľkú noc. Potom na isté obdobie padol do zabudnutia, resp. ak som ho aj zaregistrovala, tak v zjednodušenej nepečenej verzii, z bebe keksov. Mňa rokmi chuť na tento zákusok postupne aj prešla, keby ho pravidelne počas sviatkov nezačal spomínať môj muž. Najprv som to vždy zahovorila a skúsila muža presvedčiť, že určite má chuť na niečo iné, ale neskôr som prestala protestovať a raz za čas mu tento zákusok rada upečiem, ako tomu bolo naposledy takto pred rokom, cez Veľkú noc. Viem, že internet je plný receptov na túto klasiku, ale snáď mi odpustite, ak ho nostalgicky pridám k svojim receptom aj ja.

No a keby ste mali chuť na iný nostalgický koláčik, nech sa páči, na pripomenutie:
Sladké retro a recept na Orechové žĺtkové rezy
Spomienkové pečenie 1 a recept na Tvarohový koláč
Spomienkové pečenie 2 a Marhuľový koláč s pudingom
Spomienkové pečenie 3 a Berlínsky krémeš

Metrový koláč


Na cesto potrebujeme:
4 vajcia
260 g práškového cukru
8 PL teplej vody
10 PL rastlinného oleja
260 g hladkej múky špeciál
1/2 balíčka prášku do pečiva
kakao
tuk na vymastenie foriem

Na plnku potrebujeme:
1/2 litra mlieka
1 pudingový prášok Zlatý klas
1 balíček vanilkového cukru
250 g zmäknutého masla
150 g práškového cukru
rum (troška na dochutenie krému, nie je povinný)
čokoládová poleva


1. Dve rovnaké formy na srnčí chrbát vymastíme tukom a vysypeme múkou. Rúru predhrejeme na 180 °C.
2. Bielky oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme z nich pevný sneh. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do svetlej peny, pridáme teplú vodu a olej. Na záver striedavo varechou zamiešame do cesta preosiatu múku s práškom do pečiva a sneh z bielkov.
3. Cesto rozdelíme na polovicu, do jednej primiešame cca 2 PL kakaa (ak budete mať nutkanie dať viac kakaa, cesto bude síce tmavšie, ale aj suchšie). Obidve cestá vylejeme osobitne do pripravených foriem a upečieme. Pečieme približne 30 minút, či je cesto upečené, zistíme pomocou testu so špajľou. Upečené cestá necháme najprv aspoň 10 minút chladnúť vo forme, potom ich opatrne vyklopíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
4. Medzitým si pripravíme plnku. Z mlieka, vanilkového cukru a Zlatého klasu uvaríme puding, prikryjeme ho potravinovou fóliou a necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom do peny a následne doň opatrne zašľaháme po lyžiciach vychladnutý puding. Kto chce, môže krém zľahka dochutiť trochou rumu.
5. Vychladnuté cestá pokrájame na plátky silné asi 1 cm, najlepšie je krájať podľa naznačených priehlbín (odtlačkov formy).
6. Rezy potierame krémom a striedavo priraďujeme k sebe tmavé a svetlé.
7. Povrch a prípadné nezrovnalosti vo výške rezov cesta potrieme zvyškom krému a dáme do chladničky aspoň na 30 minút, aby krém stuhol. Na záver polejeme čokoládovou polevou.
8. Po stuhnutí krájame zákusok šikmým rezom, aby sme získali typicky dvojfarebný vzor.
10. Dobrú chuť!


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené