Nie ste prihlásený login

Cviklový SIMPLE chlebíček, alebo cviklu na milosť

Doma v kuchyni

22. 10. 2021


Ľudia, tento cviklový chlebíček je taká dobrota, že aj keď neľúbite cviklu, vezmite ju na milosť aspoň v tejto podobe, pekne vás prosím! Už to bude asi otravné zistenie, ale aj táto dobrota pochádza z kuchárskej dielne Yotama Ottolenghiho. Recept je z knihy Simple, a aj keď obsahuje viacej ingrediencií (nič nezvyčajné pri receptoch YO), postup je brnkačka. No a aj tie suroviny, čo doň idú nie sú nejako špeciálne, všetky sú bežne zohnateľné a väčšinu budete mať určite doma. Totiž, ani neviem, či ten chlebíček robí takým božským cvikla, skôr si myslím, že to bude kolektívna práca všetkých použitých ingrediencií.
Prvýkrát som ho piekla vlani, v rámci testovania knihy Simple, recept som však do recenzie nezaradila, lebo som z neho bola taká paf, že som si povedala, že potrebuje samostatný priestor. A je to tu! Piekla som ho odvtedy niekoľkokrát, naposledy pred dvoma týždňami, keď som ho doniesla do práce v rámci "späťprískočného" po materskej a rodičovskej dovolenke. Málo ho bolo, sľúbila som repete, všetky suroviny sú doma pod strechou, takže o nedeľný program je postarané. Ale len o program na pár minút prípravy a následne na hodinku a pol čakania, kým ho vytiahnem z rúry. Tak čo, idete do toho so mnou?

Cviklový SIMPLE chlebíček s kozím syrom a rascou


Na jeden chlebíček potrebujeme:
50 g ovsených vločiek
10 g tymianových lístkov bez vetvičky, nasekaných nadrobno (alebo 1 ČL sušeného)
50 g tekvicových semien
2 ČL obyčajnej rasce, celej
2 ČL černušky siatej
100 g hladkej múky
100 g celozrnnej múky (pšeničnej alebo špaldovej)
2 ČL kypriaceho prášku
1/4 sódy bikarbóny
3/4 ČL soli
2 červené repy (200 g), surové, nepredvarené, postrúhané najemno
2 veľké vajíčka
80 ml slnečnicového oleja a trošku na vymastenie formy
80 g kyslej smotany
1 PL medu
20 g parmezánu, nastrúhaného najemno
100-120 g mladého krémového kozieho syra, nalámaného nahrubo na 2 cm kúsky


1. Teplovzdušnú rúru predhrejeme na 180 °C, formu na biskupský chlebíček s rozmermi 20x10 cm vytrieme olejom a vyložíme papierom na pečenie.
2. V miske zmiešame spolu ovsené vločky, tymian, tekvicové semená, rascu a černušku. Jednu lyžicu tejto zmesi odložíme bokom, posypeme ňou chlebíček pred pečením. V ďalšej mise zmiešame oba druhy múky s práškom do pečiva, sódou a soľou. Premiešame, pridáme nastrúhanú cviklu a zmes ovsených vločiek a semien. Nemiešame, necháme zatiaľ bokom.
3. V tretej mise prešľaháme vajíčka s olejom, kyslou smotanou, medom a parmezánom. Prelejeme cez zmes múky a cvikly a stierkou zľahka premiešame, aby sa ingrediencie spojili. Na záver pridáme kúsky kozieho syra a opatrne zapracujeme do cesta, aby sa príliš nerozdrobil.
4. Cesto nalejeme do pripravenej formy, uhladíme a posypeme odloženými vločkami a semienkami. Pečieme 40 minút, potom zakryjeme alobalom a dopekáme ďalších 40 minút. Upečený chlebíček sa bude trošku lepiť na špajľu, ale cesto nesmie byť príliš vlhké. Vyberieme z rúry, necháme 5 minút stáť, potom vyklopíme na mriežku resp. pomocou papiera na pečenie opatrne vyberieme z formy a necháme aspoň 20 minút odpočívať.

Chlebíček je výborný teplý aj vychladnutý, a v chladničke vydrží vraj týždeň. To sa mne zatiaľ nestalo, zakaždým sa zje na posedenie. Výborný je samotný, ale ešte lepší natretý mäkkým kozím syrom, alebo soleným maslom. Skvelý recept na brunch alebo párty, hostí ním zaručene očaríte.






Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené