Nie ste prihlásený login

Funky fánky fašiangy

Doma v kuchyni

24. 02. 2022


Fašiangy nezvykneme nejako prežívať, nie sme plesovo-bálové typy, preto nás v tomto smere covid nijako neovplyvnil. Fašiangy zvyčajne ukončia novoročné diétne predsavzatia a výzvy, po Troch kráľoch je zrazu všetko po starom a ešte k tomu začne mať človek chuť na huspeninku, šišky, buchty... V tomto období som sporadicky zvykla upiecť šišky, a vždy to bola len fašiangová jednorázovka, mimo tohto obdobia ich nikdy nepečiem. Tento rok som sa však priklonila k rýchlejšej záležitosti, k fánkam. U nás doma sa nepiekli, fašiangy, to boli predovšetkým dedove "krepľe", a teda neplnené šišky s priehlbinkou, do ktorej sa po vypražení dávala lyžička džemu. S fánkami som sa prvýkrát stretla až u svokry, volá ich tuším frity. Starochorvátske korene, a veru, chrumkavé fánky sa pečú naprieč celým kontinentom. Chorváti majú kroštule, Taliani chiacchiere, frappe, bugie, cenci či galani, Poliaci zas chruściki či faworki, Česi boží milosti, Maďari csöröge, heröce alebo forgácsfánk. A takto by sme mohli pokračovať skrz ďalšie krajiny. Už len v rámci nášho malého Slovenska sa stretneme s rôznymi názvami. Fánky sú takým spisovným označením, zastrešujúcim rôzne varianty tejto sladkej vyprážanej záležitosti. Vaše mamy a staré mamy však používajú určite aj iné označenia. Čo také čeregi na Zemplíne a Šariši? (žeby slovotvorný vietor z Maďarska fúkal?) Alebo kropne, krapne, chropne, chrapne na juhu stredného Slovenska, či triesky na Horehroní? Názvov aj receptov je požehnane. Fašiangy, obdobie pred veľkým pôstom, bolo obdobím zabíjačiek, zábav, veselíc, svadieb.  V niektorých oblastiach sa nepiekli len počas fašiangov, ale aj na Veľkú noc a Turíce, všetko záviselo od regionálnych zvykov.  Mimo sviatkov sa piekli napríklad pri páraní peria, alebo, ako výdatná sýta pochutina symbolizujúca blahobyt a energiu sa nosievali ženám po pôrode, aby rýchlo nabrali stratenú silu.
Jednotlivé recepty spája jedno, že sa vyprážajú na masti, či oleji a následne sa posypú práškovým cukrom. V receptoch sú drobné rozdiely, niekde sa pridáva sóda bikarbóna, či droždie, ale, klasické chrumkavé fánky kypridlo väčšinou neobsahujú. Nafúknutie a bubliny v ceste zabezpečí biele víno, alkohol, či kyslá smotana v ceste.
Fánky, na rozdiel od kysnutých šišiek, sú rýchla záležitosť. Zamiesené cesto necháte odpočinúť maximálne hodinu, alebo len 15 minút, alebo vôbec. Všetko závisí od receptu. Tým, že sa cesto váľa na úplne tenko, je rýchlo vypražené a nemusíte sa báť, ako napríklad pri šiškách, či sú dostatočne prepečené aj vo vnútri. Ak fánky v tuku rýchlo hnednú, treba ich rýchlo otočiť či vybrať a najlepšie, stiahnuť plameň a nechať tuk mierne ochladnúť. Nie všetci majú doma teplomer a teplotu tuku si presne sledujú (tuk by mal mať teplotu 165-170 °C), preto je vyprážanie fánk jednoduchšou cestou, ako vyprážanie hrubých plnených šišiek.


A o čom by sa dalo ešte veľa povedať? No predsa o tvare fánk. Najčastejšie sa krájajú na kosoštvorce, obdĺžniky, tenké pásiky, prekrajujú sa v strede, prepletajú sa okraje, previazujú ako jednoduché mašle, vykrajujú sa kvetinky a vrstvia sa na seba (napr. v Rusku), z plátkov cesta sa formujú do tvaru gule (tzv. herovky).
Tento rok som fánkam úplne prepadla. Skúšala som recepty bez kypridla, aj s ním. Ak máte radšej konzistenciu šišiek, skúste takýto variant receptu. Výsledkom sú nadýchané fánkošišky, ktoré sa skutočne približujú viac k šiškám, ako k chrumkavým krehkých fánkam. Mňa osobne viac zaujali tie, naopak, syn hlasuje za pampúšikové. Aby ste si mohli vybrať, nižšie sú recepty na obidve verzie.

Fánky/Božie milosti podľa Romana Vaněka


250 g hladkej múky
štipka soli
1 PL práškového cukru
2 žĺtky
3 PL bieleho vína
2 PL tuzemského rumu
2 a pol PL kyslej smotany
1/2 ČL citrónovej kôry
+ bravčová masť na vyprážanie
+ práškový cukor na obaľovanie


Na pracovnú dosku preosejeme múku, pridáme soľ a ostatné suroviny a vypracujeme hladké nelepivé cesto. Cesto zabalíme do fólie a v chladničke necháme odpočívať niekoľko hodín. Odpočinuté cesto rozváľame na tenučký plát a radielkom pokrájame na kosoštvorce. Následne každý kosoštvorec nakrojíme dvoma rezmi aj v strede. Pripravené božie milosti prikryjeme utierkou a necháme ešte 15 minút odpočívať.
V malom hrnci roztopíme toľko masti, aby bola vstva vysoká aspoň 2 - 3 cm. Do horúcej masti vkladáme kúsky cesta a z oboch strán ich pražíme dozlatista. Ide to príliš rýchlo, preto pozor, aby sa vám jednotlivé božie milosti nespálili. Ak tmavnú veľmi rýchlo, treba znížiť teplotu masti a hrniec na chvíľu stiahnuť mimo plameň.
Vypražené milosti ukladáme na veľký tanier alebo plech vystlaný papierovými kuchynskými utierkami, aby sa odsala prebytočná masť. Ešte teplé milosti následne obalíme vo vanilkovom cukre a podávame. Najlepšie chutia čerstvo pripravené.

Chorvátske kroštule/kjakere


200 g hladkej múky
štipka soli
2 vajíčka
30 g mäkkého masla
1 PL rumu alebo marasky
5 PL mlieka
+ olej/masť na vyprážanie
+ práškový cukor na obalenie alebo posypanie


Všetky suroviny spolu zmiešame najprv v mise a následne na pracovnej ploche vypracujeme hladké cesto. Podľa potreby pridáme buď trochu múky, alebo naopak, mlieka.
Cesto zabalíme a necháme 30 minút v chlade odpočívať. Odpočinuté cesto rozváľame natenko (2 mm), pokrájame radielkom na pásy alebo úzke obdĺžniky so zárezmi a v horúcom tuku vypražíme z oboch strán dozlatista. Necháme na papierových utierkach osušiť od zvyškov tuku a potom pocukrujeme, alebo obalíme v cukre.

Tvarohové fánkošišky


250 g hladkej múky
štipka soli
1 PL kryštálového ckru
1 ČL sódy bikarbóny
3 PL rumu
125 g jemného tvarohu
4 PL mlieka
1 vajce
+ masť na vyprážanie
+ zmes práškového a vanilkového cukru na obaľovanie
alebo zmes práškového a škoricového cukru na obaľovanie


Všetky suroviny na cesto spolu zmiesime, rozváľame a hneď ostrôžkou vykrajujeme malé obdĺžniky. Tie v strede pozdĺžne narežeme a následne cez vzniknutý otvor prevlečieme jeden okraj. Alebo môžte cez otvor pretiahnuť iba jeden roh... alebo oba protistojace rohy. Alebo nemusíte s cestom robiť nič a iba nakrájať na obĺžniky či kosoštvorce.
Pripravené fánky vkladáme do horúcej masti a z oboch strán pražíme dozlatista. Cesto sa nafúkne a chuťovo i konzistenciou veľmi pripomína klasické kysnuté šišky.
Vypražené fánkyšišky necháme osušiť od masti a následne obalíme v zmesi práškového cukru so škoricovým cukrom, alebo v zmesi práškového a vanilkového cukru.


Tvarohové nadýchané fánky


250 g tučného tvarohu
2 menšie vajíčka
250-300 g hladkej múky
1/2 ČL sódy bikarbóny
50 g rozpusteného masla
2 PL rumu
2 PL citrónovej šťavy a kôra z jedného citróna
+ masť na vyprážanie
+ práškový a vanilkový cukor na obaľovanie


V miske zmiešame tvaroh, vajíčka, rum, citrónovú šťavu a kôru, pridáme roztopené a vychladnuté maslo a nakoniec sódu bikarbónu a toľko múky, aby sme vypracovali mäkké hladké a nelepivé cesto. Cesto zabalíme do fólie a necháme hodinu odpočívať v chladničke.
Na pomúčenej doske cesto následne vyvaľkáme natenko (3 mm), pokrájame na štvorce alebo kosoštvorce a v strede každého urobíme dva zárezy.
Fánky vyprážame dozlatista na masti z oboch strán, necháme odsať na papierových utierkách a následne pocukrujeme, alebo obalíme v cukrovej zmesi.




Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2022 | Všetky práva vyhradené