Nie ste prihlásený login

Clafoutis

Sezónne suroviny

01. 07. 2021


Zo susedstva v rámci susedskej burzy som si za dobrú cenu zadovážila kilo čerešní. Viac som nechcela, nemala som v pláne žiadne džemovarenie, chcela som len tak na chuť, na dzobkanie a prípadne na nejaký rýchly koláč v štýle bublaniny.
Kúpené čerešne boli krásne sfarbené, ale ideálne neboli, niektoré akoby zahnívali zvnútra a hlavne, boli plné proteínu. Viem, že sú ľudia, ktorí do čerešní nepozerajú, proste ich jedia a vypľúvajú iba kôstky. Ja mám však blok, pozerám veru do každej a keď objavím červíka, hneď ma prejde chuť. Práve preto nepatria čerešne k môjmu top ovociu. A takto som sa zablokovala aj tentoraz. A tak som vzala dve misky, malý nožík a všetky čerešne podrobila prísnej kontrole. Nakoniec to nebolo až také tragické, nazbierala sa miska pekných vykôtkovaných čerešní.
Pôvodne som rozmýšľala nad bublaninou, nakoniec som sa však rozhodla pre francúzsky dezert  - clafoutis. Názov pochádza z francúzskej oblasti Limousin a podľa tradície sa clafoutis pečie zásadne s nevykôstkovanými čerešňami. Ďakujem pekne, toto by som nezvládla. Pri tomto postupe musíte mať naozaj krásne čisté čerešne bez vrtivky čerešňovej. Clafoutis sa možno trochu podobá našej bublanine, ale na rozdiel od nej, sa čerešne pri clafoutise vkladajú do formy ako prvé a následne sa zalievajú cestom. Cesto je podobné palacinkovému, clafoutis nie je nadýchaný ako naša bublanina, to od neho nečakajte. Cesto je po upečení akoby zrazené, s pudingovým charakterom, ale presne takto je to v poriadku.
Clafoutis upečiete v okrúhlej tartovej forme, ale zvládne to aj panvica s úpravou vhodnou do rúry. Upečený clafoutis chutí najlepšie vlažný a pocukrovaný práškovým cukrom.


Clafoutis (francúzsky čerešňový dezert)

(recept čerpaný z R.Vaněk: Klenoty klasické evropské kuchyně)

Na jeden veľký koláč (cca 28-30 cm) potrebujeme:
maslo a kryštálový cukor na vymastenie a vysypanie formy
asi 700 g tmavých čerešní
70 g masla
1 vanilkový struk (alebo 1 ČL vanilkového extraktu)
100 g hladkej múky
štipka soli
1 vajce
3 žĺtky
90 g krupicového cukru
nastrúhaná kôra z 1/2 citróna
160 ml mlieka
160 ml šľahačkovej smotany
trochu čerešňovice, rumu alebo armaňaku (nepovinné)
práškový cukor na pocukrovanie


1. Rúru predhrejeme na 180/160 °C.
2. Formu alebo panvicu vhodnú na pečenie v rúre vymastíme maslom a vysypeme kryštálovým cukrom.
3. Čerešne umyjeme, dôkladne osušíme a odstopkujeme. Pokiaľ si nie sme istí kvalitou čerešní alebo preferujeme dezerty bez kôstok, čerešne vykôstkujeme. Následne čerešne husto poukladáme na dno formy/panvice.
4. V malej rajnici rozpustíme 70 g masla a necháme vychladnúť. Vanilkový struk rozkrojíme a vyškrabeme z neho semienka.
5. Do misy od robota dáme preosiatu múku, štipku soli, vajíčko, žĺtky, cukor, vanilku a citrónovú kôru. Všetko na strednej rýchlosti premiešame dohladka. Potom pomaly prilejeme mlieko aj smotanu a na záver rozpustené maslo. Pokiaľ chceme, môžeme do cesta pridať aj za lyžicu alkoholu.
6. Čerešne prelejeme pripraveným cestom a vložíme do horúcej rúry na približne 35 minút, resp. kým sa clafoutis nesfarbí do zlatista/zlatohneda. Počas pečenia rúru neotvárame, aby sa cesto nezrazilo.
7. Hotové clafoutis necháme vychladnúť na izbovú teplotu, pocukrujeme a podávame.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené