Hojnosť, pestrosť, čerstvosť a prekvapenie - týmito slovami definuje Ottolenghi svoje varenie a veru, je to tak. Každá jeho kniha ma presne skrz tieto definície uchvátila. S niektorými knihami som sa zoznámila podrobnejšie, s inými sa postupne zoznamujem a objavujem prekvapenia, no a kniha Simple? S tou sa poznám už veľmi dôverne, v podstate podľa nej varím celý tento rok. Dávnejšie som bola presvedčená, že kniha Plenty je tá, ktorú treba mať určite doma. Názor som zmenila - tou knihou je Simple! A nielen preto, že na rozdiel od Plenty uspokojí aj ľudí, ktorí varia aj z mäsa a rýb. Ottolenghi zreje ako víno, a mám pocit, že každou svojou knihou prekonáva tie predošlé. Pýtam sa, preboha, kde ten človek berie toľko nápadov?
Kto má skúsenosť s predošlými Ottolenghiho knihami, postrehne, že jednotlivé recepty sú naozaj jednoduchšie a chudobnejšie na ingrediencie, ale v žiadnom prípade tým o nič neprichádzajú. Na druhej strane, sú plné rafinovaných kombinácií a chutí (to spomínané prekvapenie, ako jeden z atribútov YO varenia), ktoré som spomenula aj v tomto ochutnávkovom Simple
článku.
Simple je pomerne čerstvá kniha, v Anglicku vyšla v roku 2018, v českom preklade už rok na to, v 2019. Nie je však už jeho poslednou knihou, od septembra je na trhu kniha Flavour a uf, poviem vám, už sa neviem dočkať, ako sa do nej hlbšie ponorím. Bude to poriadna jazda!
Ale vráťme sa k Simple. Kniha je koncipovaná veľmi prehľadne, ak odmyslíme prvú kapitolu venovanú brunchu a poslednú, venovanú dezertom, ostatné kapitoly sú usporiadané podľa hlavnej použitej suroviny (surová a varená zelenina, ryža a obilniny, cestoviny, mäso, ryby). Bonusom v knihe je návod, ako si zostaviť menu z receptov v knihe, prípadne ako si zostaviť celú hostinu. No a úplne na záver sa autor venuje desiatke obľúbených, tzv. "Ottolenghiho ingrediencií". Kto podľa Ottolenghiho varí, určite má väčšinu z nich doma, kto nie, možno bude mať so zháňaním niektorých trochu problém, ale myslím, že v dobe nákupov cez internet by to nemalo byť nemožné. Tejto desiatke ingrediencií ako aj ďalším, s ktorými sa v jeho knihách človek pravidelne stretáva, by som rada venovala samostatný článok, snáď sa k nemu niekedy dopracujem.
A o ktorých ingredienciách v tejto prílohe je vlastne reč? Sumach, za´atar, urfské čili vločky, mletý kardamóm, melasa z granátových jabĺk, ružová harissa, tahini, sušený dráč, čierny cesnak a nakladaný citrón. Nedajte sa odradiť, aj keď možno nepoznáte všetky. V knihe je množstvo receptov, kde sa bez nich zaobídete, na druhej strane, zháňať a spoznávať nové ingrediencie je veľmi dobrodružné a dáva mi to pocit orientálnych diaľok, aj keď len doma, v kuchyni, nad tanierom, s prižmurenými očami.
Z kapitoly "Brunch"
Kukuričný chlebíček s čedarom, fetou a papričkou jalapeňo
Tento chlebíček je chutný a riadne sýty. Ako súčasť brunchu sa k nemu bude hodiť avokádo, opečená slanina, ale ja som si vystačila s ľahkým šalátom. A aby som neklamala, k jednému rezu som si dopriala aj trochu zmäknutého masla. No a ako pozerám na fotografiu, na černušku v posype som úplne zabudla, ale jej chuť som nakoniec k chlebíčku aj tak pritiahla, a to zvoleným šalátom z rovnakej knihy.
Na 10 až 12 porcií:
150 g čerstvých kukuričných zŕn (z dvoch klasov) alebo mrazených
140 g hladkej múky
1 lyžička kypriaceho prášku
1/2 lyžičky sódy bikarbóny
1 PL mletej rímskej rasce
1 ČL kajenského korenia
50 g hnedého cukru
180 g instatnej polenty
360 g kyslej smotany
2 veľké vajíčka
135 ml olivového oleja
4 jarné cibuľky, nakrájané
10 g lístkov koriandru, nasekaných
1 paprička jalapeňo, nasekaná nadrobno
soľ a čierne korenie
Na posypanie:
100 g fety
100 g zrelého čedaru
1 paprička jalapeňo, na kolieska
1/2 červenej cibule, nakrájanej na plátky
2 ČL černušky (Nigella sativa)
1. Rúru predhrejeme na 190/170 °C.
2. Hlbokú liatinovú alebo nerezovú panvicu s priemerom 28 cm, ktorá je vhodná do rúry zohrejeme na silnom plameni a dáme do nej kukuričné zrná. Opekáme ich nasucho asi 4 minúty, občas premiešame, aby neprihoreli. Kukuricu dáme bokom a necháme vychladnúť.
3. V mise zmiešame preosiatu múku, kypriaci prášok, jedlú sódu, rímsku rascu a kajenské korenie. Pridáme cukor, 1 a 1/2 ČL soli a poriadnu štipku čierneho korenia. Premiešame.
4. V inej mise zmiešame polentu, smotanu, vajíčka a 120 ml oleja. Pridáme suché suroviny a na záver do cesta zapracujeme jarné cibuľky, koriander, papričku jalapeňo a opečenú kukuricu.
5. Dno a steny panvice vytrieme olejom a nalejeme do nej pripravenú kukuričnú zmes. Vrch posypeme rozdrobenou fetou a čedarom a ostatnými surovinami. V rúre pečieme približne 45 minút, resp. prevedieme test špajľou. Chlebíček môžeme podávať horúci, ale výborný je aj teplý, či izbovej teploty.
Z kapitoly "Surová zelenina"
Šalát z polníčka a uhorky
Na 4 porcie:
5 baby uhoriek alebo 1 a pol bežnej uhorky
30 g polníčka
10 g lístkov mäty
10 g lístkov koriandra
1 ČL černušky
Na dresing:
1 PL citrónovej šťavy
1 malý strúčik cesnaku, rozdrvený
2 cm kúsok zázvoru, nastrúhaný najemno
20 g bieleho jogurtu
morská soľ
1. Všetky suroviny na dresing prešľaháme s 1/3 lyžičky soli a odložíme do času podávania šalátu.
2. Uhorky nakrájame po dĺžke na štvrtinky, tie následne šikmo na 1/2 cm široké plátky, ktoré dáme do misy spoločne s natrhanou mätou, koriandrom a polníčkom. Zľahka premiešame s dresingom, posypeme černuškou a podávame.
Carpaccio z paradajok so salsou z jarných cibuliek a zázvoru
Základ pre tento recept sú dokonale zrelé sladké paradajky, ideálne mäsitej odrody. K paradajkám v tejto úprave sa hodí nielen mozzarella, ale aj feta, labneh, údeniny, ale skvelé sú aj samostatne, napríklad na opečenom toaste.
Na štyri porcie:
2 cm kúsok zázvoru, ošúpaný a nastrúhaný nahrubo
3 jarné cibuľky, nakrájané na veľmi tenké plátky
40 ml slnečnicového oleja
2 ČL kvalitného sherry octu (ak neviete zohnať, použite červený vínny ocot)
400 g paradajok "býčie srdce", alebo inej podobnej odrody, pokrájané na 3 mm plátky
1/4 zelenej čili papričky, bez semien, nasekanej nadrobno
1 a 1/2 PL koriandru, nasekaného nadrobno
1 PL olivového oleja
soľ
1. Zázvor a 1/2 ČL soli spracujeme v mažiari na jemnú pastu, dáme do misy s jarnými cibuľkami a premiešame.
2. V panvičke zohrejeme olej, ale iba tak, aby bol teplý, nie horúci. Nalejeme ho na cbuľky a pridáme 1 lyžičku octu. Premiešame a odložíme.
3. Plátky paradajok rozložíme na veľký tanier či plochú misu tak, aby sa zľahka prekrývali. Osolíme a pokvapkáme zvyšnou lyžičkou octu. Salsu z jarných cibuliek a zázvoru nanesieme rovnomerne na paradajky, posypeme zelenou čili papričkou a koriandrom a pokvapkáme olivovým olejom.
Karfiolový "tabuleh"
Osviežujúca, ľahká, nízkosacharidová verzia známeho blízkovýchodného šalátu. Hodí sa k nemu napríklad grilovaný halloumi, ale aj ďalšie dobroty z grilovačky.
Na 6 porcií:
1 veľký karfiol
75 ml citrónovej šťavy (asi z 3 citrónov)
7 jarných cibuliek, nakrájaných nadrobno
50 g petržlenovej vňate, nasekanej nahrubo
25 g kôpru, nasekaného nahrubo
20 g mäty, nasekanej nahrubo
1 ČL mletého nového korenia
3 PL olivového oleja
100 g zrniečok z granatového jablka (asi z 1/2 veľkého jablka)
soľ a čierne korenie
1. Karfiol uchopíme za hlúb a ružičky spolu s menšími stonkami nastrúhame na hrubom strúhadle ("jablková" strana strúhadla). Nastrúhaný karfiol vyzerá ako varený bulgur a malo by ho byť asi 700 g.
2. Karfiol dáme do misky, prelejeme citrónovou šťavou a osolíme 1 a 1/4 lyžičkou soli. Necháme 20 minút rozležať, potom pridáme jarné cibuľky, bylinky, nové korenie a poriadnu štipku čierneho korenia. Premiešame, dáme na servírovací tanier alebo misu a posypeme zrniečkami granatového jablka. Prípadne môžeme posypať aj nasekanými pistáciami. Podávame ihneď.
Z kapitoly "Varená zelenina"
Pečený baklažán s kari jogurtom
Originálny recept, plný chuťových aj textúrových prekvapení
Na 4 porcie:
3 veľké baklažány
100 ml arašidového oleja
200 g jogurtu gréckeho typu
2 ČL stredne ostrého kari korenia
1/4 ČL kurkumy
1 limetka, 1 ČL kôry a 2 ČL šťavy z nej
1 cibuľa, na tenké plátky
30 g mandľových lupienkov
1/2 ČL rímskej rasce, opraženej a nahrubo podrvenej
1/2 ČL semienok koriandru, opražených a nahrubo podrvených
40 g zrniečok z granatového jablka
soľ a čierne korenie
1. Teplovzdušnú rúru predhrejeme na 220 °C.
2. Škrabkou na zemiaky ošúpeme po dĺžke baklažány tak, aby boli striedavo čierno-bielo pruhované ako zebra. Potom ich pokrájame priečne na 2 cm silné kolieska. Dáme ich do veľkej misy, premiešame so 70 ml oleja, 1/2 ČL soli a väčším množstvom čierneho korenia. Rozložíme na plech vystlaný papierom, upečieme do zlatohneda a následne necháme vychladnúť.
3. V miske zmiešame jogurt s polovicou kari korenia, kurkumou, limetkovou šťavou, veľkou štipkou soli a poriadnou štipkou čierneho korenia. Odložíme do chladničky.
4. Zvyšný olej zohrejeme na panvici, pridáme cibuľu a za častého miešania opekáme, kým nie je mäkká a tmavo zlatohnedá. Pridáme zvyšnú lyžičku kari korenia, mandle a štipku soli a pokračujeme v opekaní ďalšie dve minúty, pokiaľ mandle mierne nezhnednú.
5. Baklažán rozdelíme na taniere a uložíme ho tak, aby sa plátky mierne prekrývali. Potom prelejeme kari jogurtom, posypeme cibuľovou zmesou, opečenou rímskou rascou a koriandrom, zrniečkami granátového jablka a limetkovou kôrou.
Horúce pečené cherry paradajky s vychladeným jogurtom
Túto kombináciu som si nevedela predstaviť, ale recept funguje úžasne. A nečakaný vuav efekt urobili upečené stonky a lístky z oregana, ktoré sa v rúre premenili na výborné chrumkavé krehké čipsy. Jogurt a paradajky si pýtajú výborný chlieb s kôrkou alebo focacciu.
Na štyri porcie ako predkrm či súčasť mezze:
350 g cherry paradajok, ideálne zmes rôznych farieb
3 PL olivového oleja
3/4 ČL rímskej rasce
1/2 ČL svetlohnedého cukru
3 strúčiky cesnaku, na plátky
3 vetvičky tymianu
5 g čerstvého oregana, 3 vetvičky v celku, z ostatných lístky odtrhané
1 citrón, z polovice tri plátky kôry, z druhej polovice kôra nastrúhaná najemno
350 g hustého gréckeho jogurtu, studeného, rovno z chladničky
1 ČL urfských čili vločiek (alebo 1/2 ČL bežných čili vločiek)
morská soľ a čierne korenie
1. Teplovzdušnú rúru predhrejeme na 200 °C.
2. Paradajky dáme do misy s olivovým olejom, rímskou rascou, cukrom, cesnakom, tymianom, stonkami oregana, prúžkami citrónovej kôry, 1/2 ČL vločkovej soli a poriadnou štipkou čierneho korenia. Premiešame, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 20 minút, aby sa na nich vytvorili pľuzgiere a šťava začala bublať. Potom zapneme gril a paradajky pod ním grilujeme ešte 6-8 minút.
3. Kým sa paradajky pečú, zmiešame jogurt s nastrúhanou citrónovou kôrou a 1/4 ČL soli. Odložíme do chladničky.
4. Keď sú paradajky hotové, rozotrieme vychladený jogurt na tanier a lyžicou doň urobíme priehlbinu. Do nej dáme horúce paradajky spolu so šťavou a so všetkými ingredienciami, s ktorými sa piekli. Ozdobíme čerstvým oreganom, posypeme čili vločkami a podávame ihneď s dobrým chlebom.
Z kapitoly "Mäso"
Mäsové guličky s ricottou a oreganom
Na 4 porcie potrebujeme:
60 ml olivového oleja
2 veľké cibule, nasekané nadrobno
4 strúčiky cesnaku, rozdrvené
20 g lístkov oregana, nasekaných + trochu navyše
400 g konzerva krájaných paradajok
500 ml kuracieho vývaru
500 g mletého hovädzieho mäsa
100 g čerstvej strúhanky z bieleho chleba
250 g ricotty
60 g parmezánu
1 veľké vajce, prešľahané
20 g petržlenovej vňate, nasekanej
soľ a čierne korenie
1. Najprv si pripravíme paradajkovú omáčku. V panvici zohrejeme 2 PL oleja, pridáme polovicu cibule, polovicu cesnaku a polovicu oregana a za stáleho miešania opekáme asi 10 minút, kým cibuľa nezmäkne. Pridáme paradajky, polovicu vývaru, 1/2 ČL soli a trochu čierneho korenia. Na stredne silnom plameni varíme omáčku 10-15 minút do zhustnutia.
2. Medzitým pripravíme mäsové guľôčky. Zvyšnú cibuľu a cesnak s oreganom dáme do veľkej misy spolu s mäsom, strúhankou, ricottou, parmezánom, vajíčkom, petržlenovou vňaťou, 3/4 ČL soli a trochou čierneho korenia. Premiešame rukami a vytvarujeme 12-14 guličiek.
3. Vo veľkej panvici zohrejeme olej, pridáme guličky a opekáme 8 minút zo všetkých strán.
4. Opečené guľôčky vložíme do paradajkovej omáčky a pridáme toľko vývaru, aby boli skoro úplne zaliate. Prikryjeme pokrievkou a zľahka dusíme 30 minút na slabom plameni. Pred dovarením odkryjeme, zvýšime plameň a krátko povaríme do zhustnutia omáčky. Odstavíme, necháme 10 minút odležať a podávame posypané čerstvým oreganom. Ku guľôčkam sa hodia cestoviny, alebo napríklad aj polenta.
Z kapitoly "Sladké"
Piškótový chlebíček s čučoriedkami, mandľami a citrónom
150 g zmäknutého masla + na vymastenie formy
190 g krupicového cukru
2 citróny, z nich 2 ČL najemno nastrúhanej kôry a 2 PL šťavy
1 ČL vanilkového extraktu
3 veľké vajíčka, prešľahané
90 g hladkej múky
1 ČL kypriaceho prášku
1/8 ČL soli
110 g mletých mandlí
200 g čučoriedok
70 g práškového cukru
1. Teplovzdušnú rúru vyhrejeme na 180 °C. Formu na biskupský chlebíček s rozmermi 11 x 21 cm vytrieme maslom a vystelieme papierom na pečenie.
2. Maslo, cukor, citrónovú kôru, 1 PL citrónovej šťavy a vanilkový extrakt dáme do misy robota a plochou šľahacou metlou mixujeme 3-4 minúty na vysokej rýchlosti. Následne rýchlosť znížime a postupne zašľaháme vajíčka. V troch dávkach pridáme múku, soľ a mandle. Nakoniec do cesta zľahka vmiešame 150 g čučoriedok. Cesto nalejeme do formy a vložíme do rúry.
3. Po 15 minútach vyberieme z rúry a posypeme zvyšnými čučoriedkami. Vrátime do rúry a pečieme ďalších 15 minút. Následne prekryjeme voľne alobalom a ešte 25-30 minút dopekáme. Keď sa cesto nelepí na zapichnutý nôž, je koláč upečený. Vyberieme ho z rúry a necháme 10 minút chladnúť, následne ho vyklopíme z rúry a necháme úplne vychladnúť.
4. Pripravíme si polevu. Zvyšnú lyžicu citrónovej šťavy dáme do misy s práškovým cukrom a metličkou utrieme dohladka. Chlebík prelejeme polevou a opatrne ju rozotrieme smerom k okrajom. Pokrájame na rezy a môžeme podávať.
Nepečený cheesecake s jogurtom, bielou čokoládu a medom
500 g gréckeho jogurtu
200 g ovsených sušienok (napr. Hobbits)
60 g masla, rozpusteného
1 a 1/2 lyžice lístkov tymianu
400 g plnotučného krémového syra (napr. Philadelphia ale funguje i mascarpone)
40 g práškového cukru, preosiateho
1 citrón, z neho 1 lyžičku najemno nastrúhanej kôry
150 g bielej čokolády, nalámanej na drobné kúsky
60 g medu
1. Deň vopred (alebo aspoň niekoľko hodíne vopred) cedník vystelieme utierkou (husté plastové cedníky vystielať netreba) a vyklopíme doň jogurt. Dáme do chladničky a necháme odtiecť, mali by sme získať asi 340 g hustého jogurtu resp. krémového syra labneh.
2. Otváraciu tortovú formu s priemerom 23 cm vystelieme papierom na pečenie.
3. Sušienky podrvíme valčekom na cesto, dáme do misy a zmiešame s rozpusteným maslom a jednou lyžicou tymianových lístkov bez stoniek. Zmes natlačíme do pripravenej formy a uhladíme. Odložíme do chladničky.
4. Šľahačom nahladko ušľaháme spolu krémový syr, hustý jogurt/labneh, práškový cukor a citrónovú kôru.
5. Potom nad parou rozpustíme bielu čokoládu a zašľaháme do pripravenej zmesi. Hotový krém rozotrieme rovnomerne na sušienkový základ a cheesecake necháme v chladničke stuhnúť aspoň dve hodiny.
6. Tesne pred podávaním zohrejeme med so zvyšnou 1/2 lyžičky tymianových lístkov. Zmesou pokvapkám cheesecake. Vyberieme ho z formy, pokrájame a podávame.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.