Nie ste prihlásený login

Slnečná jeseň na tanieri

Doma v kuchyni

18. 09. 2020


Tieto prechodné obdobia medzi dvoma sezónami mám veľmi rada a teší ma, keď trvajú, keď teplé dni neodídu z dňa na deň, ale pekne pomaly pomaličky. Dnešným prvým studeným ránom nám Jeseň dala vedieť, že už je tu, ale ešte je zadobre s bratom Letom a nevyhnala ho vetrom a dažďom. Deň bol pekne slnečný a i keď už poniektorí povyťahovali svetre a bundy, užívala som si ho v krátkom rukáve.
Leto odchádza, jeseň prichádza, záhrada pomaly pustne. Aj keď je letných plodov stále nadostač, už vo veľkom varím z milovanej maslovej tekvice a zakaždým zisťujem, aká je to všestranná zelenina a čo všetko sa z nej dá vyčarovať. Samozrejme, výdatne mi v tom pomáha Ottolenghi a jeho nekonečná zbierka tekvicových receptov naprieč všetkými jeho knihami. Tento recept je vyslovene vhodný na rozhranie dvoch sezón, keďže pracuje aj s letnou surovinou - cukrovou kukuricou na klase. Dá sa samozrejme použiť aj mrazená kukurica, ale čerstvá surovina je predsa len lepšia. A vďaka tomuto receptu som opäť zistila, že grilovať sa dá aj bez smradu v kuchyni, či bez vydymených susedov. Čo sa týka používania funkcií v rúre, som veľmi konzervatívna a fakt som si donedávna vystačila s jednou/dvomi, ale začala som v rúre grilovať a je to paráda! Je to rýchle, čisté a hlavne bez dymu. A gril v rúre zvládol ugrilovať aj kukuricu, i keď to trvalo dlhšie a klasy som musela viackrát otáčať. Samozrejme, že v rúre som neskúšala stejky či iné mäso, to jedávame v poslednom čase pomenej, ale rúra zvládla krásne ugrilovať klobásky, halloumi, baklažán a inú zeleninu, no a dnes kukuricu. Uvidíme, čo zvládne nabudúce.

Maslová tekvica s kukuričnou salsou, fetou a tekvicovými semienkami

(zdroj inšpirácie: Ottolenghi - Simple)

Vhodné ako príloha k iným grilovaným záležitostiam, ale aj ako ľahšie zdravé samostatné jedlo.

Na 6 menších alebo 4 klasické porcie potrebujeme:
1 veľká maslová tekvica, neošúpaná, bez semien a pokrájaná na asi 3 cm široké a 8 cm dlhé kúsky/klinky
75 ml olivového oleja + na dokončenie
2 klasy cukrovej kukurice, očistenej
1 veľká čili paprička (stredne pálivá), bez semien, pokrájaná nadrobno
3 limetky (kôra z jednej, šťava z dvoch až troch, dokopy cca 4 PL)
veľká hrsť koriandrovej vňate, nasekanej nahrubo
pol hrste mäty, natrhanej nahrubo
30 g tekvicových semien, opražených na panvici
cca 100 g fety, rozdrobenej nahrubo
soľ a čierne korenie


1. Rúru predhrejeme na 220 °C.
2. Pokrájanú tekvicu dáme do veľkej misy, pridáme 3 PL oleja, 1/2 lyžičky soli a dosť čerstvo mletého čierneho korenia. Premiešame a rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. V horúcej rúre pečieme 25 minút, prípadne dovtedy, kým nie je tekvica mäkká a zlatohnedá. Hotovú tekvicu vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
3. Gril v rúre zapneme na najvyšší výkon. Očistené kukuričné klasy zľahka potrieme olejom a na plechu vložíme priamo pod gril. Pravidelne kontrolujeme, otáčame a grilujeme, kým nie je mäkká a miestami pekne opálená dohneda. Bude to trvať 15-20 minút (závisí od výkonu grilu v rúre, grilovať môžte samozrejme aj vonku na klasickom grile, vtedy to bude určite rýchlejšie). Hotovú kukuricu necháme vychladnúť, aby sa dala chytiť do ruky. Potom postupne klasy postavíme na dosku a ostrým nožom z nich uvolníme zrná tak, že smerom zhora nadol nožom zrná akoby zrežeme z klasu.
4. V miske zmiešame limetkovú šťavu, kôru, zvyšný olej a nakrájanú čili papričku. Osolíme, pridáme bylinky a kukuricu a premiešame.
5. Tekvicu rozložíme na taniere, posypeme kukuričnou salsou, tekvicovými semienkami a nadrobenou fetou. Zľahka pokvapkáme olivovým olejom a podávame. Tekvica chutí teplá, ale podávať sa môže aj pri izbovej teplote.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2020 | Všetky práva vyhradené   webdesign