Nie ste prihlásený login

Posledné, miestne, sladké... figy

Sezónne suroviny

24. 10. 2020


Tento týždeň sa mi cez lokálnu fb skupinu podarilo zohnať miestne figy, v podstate posledné kusy na sklonku ich sezóny. Figy boli dokonale zrelé, a keďže časť z nich už bola vyslovene mäkká, nebolo na mieste s nimi otáľať. Tie najmäkšie kusy som spracovala najrýchlejšou metódou z misy/ruky rovno do úst, krajšie a pevnejšie jedince som odložila na šalát a na dezert, ktorý som mala v merku už od leta.
Dovozová figa z obchodu sa chuťovo absolútne nedá porovnať s čerstvými figami, ktorým bol dopriaty luxus dozretia na strome. Tento rok som si už žiaľ nemohla užiť úrodu z figovníka, ktorý sme mali zasadený v maďarskej záhrade, no a môj minifigovník na balkóne mi tento rok doprial iba tento jeden kúsok.


Tento drobný stromček ešte len čaká na svoju chvíľu, hneď ako budem mať predstavu o podobe záhrady, pôjde z balkóna, aby mohol slobodne rásť na novom mieste bez obmedzenia kvetináča. Svoju odolnosť už ukázal - pár rokov dozadu v zime úplne vymrzol, už to vyzeralo beznádejne, ale zrazu, začiatkom leta zrazu pustil nový výhon od koreňa. Odvtedy sa pekne drží, aj zopár minifíg mi dopraje, ale verím, že v záhrade sa prejaví onakvejšie.

Šalát z pečených fíg a červenej cibule s čakankou radicchio a kozím syrom


Na 4 porcie ako predjedlo alebo príloha budeme potrebovať:
8-12 fíg, prekrojených pozdĺžne na polovice, ideálne nie úplne zrelých
2 červené cibule, ošúpané, pokrájané na mesiačiky
1 PL olivového oleja
polovica hlávky radicchia, bez tvrdého stredu, listy natrhané na väčšie kúsky
60 g rukoly
10 g mätových lístkov
40 g vlašských orechov, opečených a nahrubo nasekaných
120 g mäkkého kozieho syra, nadrobeného na väčšie kúsky
vločková morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie
1 a 1/2 PL citrónovej šťavy

Na dresing:
2 a 1/2 PL octu balzamiko
1 a 1/2 PL melasy z granátového jablka
1 a 1/2 ČL medu
2 strúčiky cesnaku, prelisované
75 ml olivového oleja, plus trochu navyše


1. Rúru predhrejeme na 220/200 °C.
2. Pripravíme dresing. Do misky dáme všetky ingrediencie okrem oleja, pridáme 1/4 ČL soli a poriadnu štipku mletého čierneho korenia a dôkladne premiešame. Potom postupne prilievame olej a metličkou šľaháme, kým nevznikne hladký dresing.
3. Figy a cibuľu dáme do dvoch samostatných misiek, do každej pridáme 1 a 1/2 lyžice pripraveného dresingu, trochu soli a 1/2 ČL oleja. Zľahka obsah obidvoch misiek premiešame a následne rozdelíme na dva menšie plechy vystlané papierom na pečenie, figy rezom hore. Dáme do vyhriatej rúry a pečieme: figy 20 minút, a cibuľu asi o 5-10 minút dlhšie, kým nezmäkne a nesfarbí sa dozlatista. Upečené figy a neskôr aj cibuľu vyberieme z rúry a necháme 15 minút vychladnúť.
4. Polovicu upečenej cibule dáme do veľkej misy, pridáme radicchio, rukolu, mätu, orechy, 1/2 ČL soli a riadnu štipku čierneho korenia. Prilejeme polovicu zvyšného dresingu a zľahka premiešame. Polovicu šalátových listov rozdelíme na pripravené taniere alebo rozložíme na jeden veľký servírovací tanier. Obložíme polovicou pečených fíg a polovicou kozieho syra. Prekryjeme zvyšnými šalátovými listami, zvyšnými figami a syrom, ako aj odloženou cibuľou. Pokvapkáme zvyškom dresingu a citrónovou šťavou a podávame.

Poznámka: figy a cibuľu môžete pokojne piecť na jednom plechu, na každej polovici plechu zvlášť, upečené figy vezmete z plechu skôr a cibuľu necháte dopiecť.

Clafoutis s figami a tymianom


Úžasne ľahký a chutný, i keď nie práve fotogenický dezert. Miesto fíg si ho viem predstaviť aj s blumami či slivkami, prípadne kombináciou dvoch ovocí - čo tak mäkšie hrušky a černice? A tie pokojne aj z mrazničky.

Na 4 porcie potrebujeme:
90 g tmavého cukru muscovado
2 PL červeného vína (alebo dezertného červeného vína)
1 PL lístkov tymianu, obraných z vetvičky
1 veľký citrón, 2 ČL kôry a 1 PL šťavy
420 g zrelých fíg (asi 10 ks), rozkrojených po dĺžke
50 g hladkej múky
1 a 1/2 ČL vanilkového extraktu
100 ml čo najtučnejšej smotany (33 - 40 %)
2 veľké vajíčka, bielky a žĺtky zvlášť
1/8 ČL soli
vanilková zmrzlina na servírovanie


1. Teplovzdušnú rúru predhrejeme na 170 °C, elektrickú na 190 °C.
2. Do hlbokej panvice s priemerom 20 cm dáme 50 g cukru a 1 PL vody. Zahrievame, kým sa cukor nerozpustí a nezačne bublať, trvá do cca 4 minúty. Pridáme víno a tymian a ďalej miešame.  asi minútu, aby sa všetko spojilo a zhustlo. Panvicu odstavíme, do omáčky pridáme citrónovú šťavu a figy, dôkladne ale zľahka premiešame a necháme 20 minút chladnúť. Pokiaľ je panvica vhodná do rúry, necháme figy v nej a dezert pripravíme v panvici. Ak nie, figy spolu s omáčkou presunieme do menšej zapekacej misy (štvorcová so stranou dlhou 22 cm, prípadne do okrúhlej misy s priemerom do 20 cm).
3. Zvyšných 40 g cukru dáme do misy spolu s múkou, vanilkovým extraktom, smotanou, citrónovou kôrou a soľou. Pridáme žĺtky a ručným šľahačom vyšľaháme do svetlej peny (cca 2 minúty). Z bielok vyšľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne zapracujeme do žĺtkovej hmoty.


4. Figy prelejeme pripraveným cestom a pečieme 30 minút, kým sa cesto nezdvihne a nesfarbí dozlatista. Hotový dezert vyberieme z rúry, rozdelíme do misiek a podávame s vanilkovou zmrzlinou.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2020 | Všetky práva vyhradené   webdesign