Nie ste prihlásený login

Potrhaný dezert

Doma v kuchyni

29. 03. 2020


 Cisársky trhanec som prvýkrát skúšala pred vyše desiatimi rokmi. Chutil nám, ale nezvykla som ho robievať pravidelne. To sa zmenilo vtedy, keď sa cisársky trhanec stal našim adventným rituálom. Každoročne chodievame na začiatku adventu peši cez Moravu na vianočné trhy na zámok Schloss. A zakaždým neodídeme bez toho, aby sme si nedali trhanec s marhuľovým kompótom. Trhanec v jednom z gastro stánkov pripravujú vždy v dvoch verziách - s hrozienkami a bez nich, a s dvomi omáčkami na výber, buď s marhuľovou alebo jablkovou. Trhanec v našom prípade zásadne bez hrozienok a s marhuľovou omáčkou. Neviem ju presne identifikovať, v podstate je to redší džem s kúskami marhúľ. Ale tie marhule sú také dobré! Jablková verzia nám až tak nechutila, bola mdlá, ale ja vám tentoraz neponúknem ani marhule, ani jablká, ale maliny. Doma ho robievam vždy s malinami, resp. s omáčkou z lesného ovocia, a dôvod je prozaický, varievam ho zvyčajne v mesiacoch, keď nie je po ruke čerstvé ovocie. Mrazené bobuľové ovocie sa v mrazničke nájde vždy, či už maliny, alebo ríbezle a černice zo záhrady.
Cisársky trhanec je rýchla záležitosť, do polhodiny je hotová, má však jednu veľkú nevýhodu - nikdy sa nezvýši na dupľu :-)

Cisársky trhanec s mascarpone


Rozpis na 3 porcie:
4 veľké vajíčka
štipka soli
50 g cukru
1 lyžica postrúhanej citrónovej kôry
4 lyžice mlieka
250 g mascarpone
100 g hladkej múky
2 PL masla
práškový cukor na posypanie

+ ovocný kompót na podávanie


1. Z dvoch vajec oddelíme žĺtky od bielkov. Dva žĺtky dáme do misy spolu so zvyšnými dvoma vajcami. Pridáme štipku soli, citrónovú kôru a  cukor a vyšľaháme do peny.
2. Postupne primiešame mlieko, múku a mascarpone. Dva žĺtky vyšľaháme do snehu a zľahka ho zapracujeme do vyšľahanej masy. Zľahka znamená, že v ceste majú ostať viditeľné kopčeky snehu, nemá vzniknúť hladký homogénna hmota.
3. Vo veľkej panvici roztopíme maslo a vylejeme na ňu cesto - malo by byť vo vrstve cca 3 cm - dohladka ho rozotrieme. Pečieme niekoľko minút na stredne silnom až silnom plameni, kým nie je spodná vrstva upečená dozlatista (pozor na pripálenie!). Potom cesto vidličkou alebo varechou krížom-krážom "preorieme" a roztrháme na malé kúsky.
4. Jednotlivé kúsky cesta pri silnej teplote obracačkou obraciame a presúvame dovtedy, kým sa všetky kúsky neopečú zo všetkých strán dochrumkava.
5. Hotový trhanec rozdelíme na taniere, posypeme práškovým cukrom a podávame hneď s ovocným kompótom.

Ovocný kompót si pravíme tak, že do hrnca dáme 200 g mrazeného bobuľového ovocia, pridáme 4 lyžice cukru a trošku vody. Varíme na stredne silnom plameni, kým ovocie nepustí šťavu a zľahka sa nerozvarí.

Tip: Jablkový kompót (uvarené jabĺčka s trochou cukru a škorice) je úplná klasika k trhancu, len ho treba poriadne dochutiť, aby nebol mdlý. Škorica, či medovníkové korenie svoju prácu určite odvedú ako sa patrí. A pokiaľ sa vám nechce variť žiadne omáčky a nechystáte trhanec pre hostí, pokojne si ho dajte s detskou výživou. Jablkovou, či marhuľovou, viem si to ľahko predstaviť a vôbec sa za takéto riešenie nehanbím.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené