Nie ste prihlásený login

Do hory, do lesa, medvedí cesnak je opäť tu

Sezónne suroviny

05. 04. 2020


Takto pred týždňom sme so starším synom vybehli do lesa v rámci povinnej každodennej krátkej prechádzky. Bol to úžasný oslobodzujúci pocit byť v jarnom lese - fascinuje ma táto jeho fáza. Stromy sú ešte holé, modrá obloha kontrastuje s tmavými kmeňmi a prázdnými korunami, ale pod nohami je už život v plnom prúde. Škoda, že sa nám nepodarilo dostať do lesa aj skôr, zachytili by sme bielu fázu snežienok a následne fázu fialového pečeňovníka. Ten už pomaly končí, pred týždňom bol les plný fialovej a bielej chochlačky. No a tú postupne vytlačí medvedí cesnak. Pod Devínskom kobylou sa pred týždňom len pomaly rozbiehal, trhali sme mladé menšie listy. A ani neviem ako, cesnak sme spracovali za tri dni. Takže tento piatok sme sa vybrali na ďalšiu medvediu prechádzku. Les už bol trochu iný, cesnak väčší, ale do kvetu to odhadujem ešte na dva týždne. Zhodli sme sa, že nabudúce vezmeme so sebou aj desiatu - maslový chlieb, aby sme si mohli pochutiť na cesnaku hneď na mieste, úplne za čerstva. Veru, dobrý nápad!


Takže prvé, čo sme si doma dali, bol obyčajný chlieb s maslom, pokrájaným cesnakom a štipkou vločkovej Maldon soli. Tejto kombinácie sa neviem dojesť, dokonalá prostota!
A presne z tých istých surovín bola ďalšia vec, ktorú som pripravila do zásoby.

Bylinkové maslo z medvedieho cesnaku


zväzok vňate medvedieho cesnaku
250 g masla
vločková soľ Maldon


Maslo necháme zmäknúť, medvedí cesnak nakrájame nadrobno. Následne obidve suroviny dáme do misy, pridáme približne lyžičku soli a zmiešame dokopy. Pripravíme si mastný papier (papier na pečenie), na ktorý premiestnime z misy maslovú hmotu a vytvarujeme ju do valčeka. Pomáhame si nielen prstami, ale aj papierom, dávame pozor, aby bola hmota do seba pekne stlačená a neboli v nej prázdne vzduchové miesta. Valček zabalíme do toho istého papiera, konce stočíme smerom ku krajom valčeka (ako salónku) a odložíme do chladničky stuhnúť. Tuhé maslo môžeme prebaliť do čistého papiera. V chladničke skladujeme asi mesiac, v mrazničke vydrží tri mesiace.
A použitie? Na stejky, k dusenej či parenej zelenine, ako tuk pod vajíčka v praženici, na pečivo a chlieb ako nátierka, na pečené zemiaky a podobne.


A keďže najlepšie chutia tie najjednoduchšie veci, upiekla som v rovnaký deň zemiaky. Zemiak a medvedie maslo a naozaj už nič iné netreba.

Pridávam ešte dva recepty na tzv. scones žemličky, tie prvé som piekla takto pred rokom, tie druhé čerstvo dnes. Princíp postupu je rovnaký, ale chuťovo sa od seba líšia.

Žemličky (scones) s medvedím cesnakom a parmezánom


220 g hladkej múky + na pracovnú plochu
1,5 lyžičky kypriaceho prášku
1 lyžička soli
30 g strúhaného parmezánu
65 g studeného masla
cca 130 g mlieka + 1 PL na potretie
1 veľká hrsť najemno nasekaného medvedieho cesnaku
1 žĺtok na potretie
4 - 5 lyžíc parmezánu na posypanie


1. Rúru predhrejeme na 220 °C. Do misy kuchynského robota dáme múku, kypriaci prášok, soľ a parmezán a premiešame. Pridáme pokrájané studené maslo a krátkymi pulzami spracujeme, aby sa maslo rozbilo na drobné kúsky. Potom pridáme mlieko a medvedí cesnak a krátko spracujeme. Cesto má mať vzhľad nedbalého spracovania, nie je cieľom dokonalá jednoliata hmota. Cesto môžeme samozrejme spracovať aj ručne, prstami a následne vareškou.
2. Spracované cesto dáme na pracovnú plochu, zľahka zmiesime, aby držalo pokope. Rozváľame ho na obdĺžnik s rozmermi 22x10 cm a hrúbku 3 cm. Opatrne premiestnime na plech s papierom na pečenie (alebo môžeme cesto rozváľať rovno na papieri).
3. Pomúčeným nožom cesto narežeme na desať (2 x 5) štvorcov, ale nedokrojíme.
Potrieme žĺtkom zmiešaným s lyžicou mlieka a posypeme syrom.
4. Pečieme na strednej koľajničke asi 12-15 minút dozlatista, hotové necháme trochu vychladnúť na mriežke. Najlepšie chutia zľahka teplé. Dajú sa prekrojiť ako klasická žemľa a natrieť maslom (nie je však nutné :-) )

Žemličky (scones) s medvedím cesnakom a drveným koriandrom


3/4 pohára cmaru
3/4 pohára najemno nakrájaného medvedieho cesnaku
1 a 1/2 pohára hladkej múky
2 ČL kypriaceho prášku
1 ČL soli
1/4 ČL čerstvo pomletého čierneho korenia
85 g studeného masla
1 vajíčko na potretie
1/2 lyžičky v mažiari zľahka podrvených koriandrových semienok


1. Rúru predhrejeme na 215 °C.
2. V miske zmiešame spolu cmar a najemno nakrájaný cesnak.
3. V mise od kuchynského robota zmiešame múku, kypriaci prášok, čierne korenie a soľ. 4. Pridáme studené maslo a pomocou pulzou spracujeme na hmotu podobnú suchšej mrvenici.
5. Premiestnime do inej misy, prilejeme cmar a varechou spracujeme na cesto. Opäť, ako pri predošlom recepte, cesto má mať nedbalý vzhľad, má byť len zľahka spracované.
6. Premiestnime na pomúčenú pracovnú plochu, podľa potreby ešte zľahka spracujeme, aby držalo cesto pokope a dlaňani roztlačíme do kruhu vysokého približne 1,5 až 2 cm.
7. Pomocou pomúčeného okrúhleho vykrajovátka s priemerom 6 cm vykrajujeme žemličky, ktoré ukladáme na plech vystlaný s papierom. Zvyšky cesta spojíme a opäť vykrojíme kolieska, kým neminieme všetko cesto.
8. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme podrvenými koriandrovými semienkami.
9. Pečieme 15-20 minút, dozlatista.
10. Podávame teplé, s maslom, ale výborné sú aj čisté, samostatne, aj ako príloha.



Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2020 | Všetky práva vyhradené   webdesign