Nie ste prihlásený login

Veľkonočné buchtičky s krížom

Doma v kuchyni

07. 04. 2020


Sladké voňavé pečivo s krížom, ktoré sa vo Veľkej Británii tradične pečie na Veľkú noc a kríž na buchtičkách je pripomenutím smrti Ježiša Krista, som si obľúbila vďaka reťazcu M&S. V potravinách tejto značky ich predávajú celoročne ako balené pečivo, a vždy keď som tam zašla, putovali do košíka. A nielen tie, ale aj kopa ďalších dobrôt - koreniny od výmyslu sveta, omáčky na ázijskú kuchyňu, vanilkový extrakt, rôzne druhy ryže a cestovín, a veľa veľa ďalšieho. No, na tieto potraviny už na Slovensku môžeme iba spomínať, keďže pred niekoľkými rokmi reťazec opustil náš trh.
Hot cross buns, ako sa týmto buchtičkám hovorí v Anglicku, som už niekoľkokrát piekla aj doma, a myslím, že s výsledkom som bola zakaždým spokojná. Správna buchtička musí byť voňavá, plná sušeného ovocia a cesto vláčne, mäkké, nikdy nie suché. Ako všetko kysnuté, aj hot cross buns chutia najlepšie čerstvé, ale aj na druhý deň sú ešte fajn. Čiže ideálne je upiecť ich hneď zrána a dať si ich napríklad na veľkopiatkové raňajky alebo desiatu.
Ak máte doma železné zásoby sušeného droždia a sušené ovocie od Vianoc, vyskúšajte. Ja som dnes žiaľ minula svoje posledné droždie (na výborný bryndzovník), takže tento rok hot cross buns u nás nebudú. Ostáva mi len pozerať na fotografie a spomínať na chuť tých minuloročných. Nech sa páči, recept pre vás.

Hot cross buns s brusnicami a kandizovanou citrusovou kôrou

(zdroj inšpirácie: Apetit)

Na cesto:
500 g svetlej hladkej múky + na podsypanie
7 g sušeného droždia
štipka soli
50 g mäkkého masla
75 g krupicového cukru
2 vajíčka, rozšľahané
2 lyžičky korenia mixed spice (pozri nižšie)
1 lyžička mletej škorice
nastrúhaná kôra z jedného citróna a z 1 menšieho pomaranča
150 ml vlažného mlieka + ďalšie podľa potreby (max 120 ml)
olej na potretie
120 g sušených brusníc (alebo hrozienok)
60 g kandizovanej citrusovej kôry

Na kríže:
75 g hladkej múky
75 g vody

Na potretie:
3 lyžičky medu
strek čerstvej pomarančovej šťavy

Korenie mixed spice (zmes voňavého korenia, ktoré má v Británii podobné uplatnenie, ako u nás medovníková zmes), získame ju zmiešaním týchto korenín:
1 PL mletej škorice
2 ČL čerstvo postrúhaného muškátového orieška
3/4 ČL mletého muškatového kvetu
1 ČL mletých klinčekov
1 ČL mletého koriandru
1 ČL mletého zázvoru
2 ČL mletého nového korenia



1. Do misy (alebo do misy od kuchynského robota) preosejeme múku. Na jednu stranu misy dáme droždie, na opačnú soľ a cukor. Pridáme maslo, vajíčko, korenie, kôru z citróna a pomaranča a zalejeme 150 ml vlažného mlieka. Hnetacím hákom, alebo ručne, začneme spracovávať cesto. Ak je príliš suché, pomaly, po troškách pridávame ďalšie mlieko. Hotové cesto zo začiatku bude lepkavé, postupne sa však miesením stane hladké a vláčne, pri ohnutí sa nesmie trhať.
2. Misu potrieme olejom, vrátime do nej cesto, prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť, kým nezväčší svoj objem (cca 1 - 2 hodiny, podľa teploty v miestnosti). Vykysnuté cesto dáme na pracovnú dosku, roztiahneme na placku a posypeme brusnicami a kandizovanou kôrou. Zapracujeme do cesta, znovu ho dáme do misy a necháme kysnúť ďalšiu hodinu.
3. Cesto vyberieme z misy a rozdelíme na 12 rovnakých kúskov. Tie spracujeme do buchtičiek, ktoré ukladáme na malý plech kúsok od seba. Necháme 15 minút podkysnúť, medzitým si rúru vyhrejeme na 190 °C.
4. Pripravíme si zmes na kríže. Zmiešame spolu vodu s múkou, z čoho vznikne pasta. Nesmie byť príliš hustá (ťažko sa s ňou budú kresliť kríže), ale ani príliš riedka (aby sa kríže neroztiekli). Túto pastu dáme do cukrárskeho vrecúška a na všetky buchtičky nakreslíme kríže.
5. Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme dozlatista približne 20 minút. Medzitým v kastróliku zohrejeme med s pomarančovou šťavou. Horúce upečené buchtičky hneď potrieme touto zmesou, budú krásne lesklé a trochu lepkavé.
6. Hot cross buns chutia najlepšie čerstvé, buď samotné, alebo podávané s maslom ako súčasť veľkonočných raňajok.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené