Nie ste prihlásený login

Sladké drobnosti

Doma v kuchyni

10. 04. 2020


Tohtoročné veľkonočné sviatky si asi budeme dlho pamätať. A ja dúfam, že budú jediné, na ktoré budeme spomínať v podobnom duchu. Asi sa naše spomienky nebudú týkať iba tých pár sviatočných dní, ale celého roku 2020. Alebo budem optimista - iba pár jarných mesiacov? V tomto momente skutočne nevieme ako sa bude tento korona rok vyvíjať ďalej, ako sa zmenia naše životy a kedy sa vrátime do normálu. Ale nejdem tu robiť analýzy, ani filozofické úvahy o tom, že každá kríza je na niečo dobrá a že si z nej treba vziať to pozitívne a zamyslieť sa nad životom, atď atď. Článkov na tieto témy je v online priestore neúrekom.
Veľkú noc nezvyknem nejako extra prežívať, zvyčajne sme sa snažili do týchto voľných dní vtesnať nejaký výlet, prácu na záhrade, ale aj pokojné dni doma. Na tanieri nesmeli chýbať klasické jedlá ako zemiakový šalát, údené mäso, vajíčka, tradičná vaječná hrudka a cvikla s chrenom, záležitosti, ktoré som do rodinného varenia priniesla z domu. Tento rok som sa však rozhodla väčšiu časť z tohto zoznamu vynechať. Myslím, že tieto domasedné sviatky sa obídu bez niektorých, vyslovene nezdravých jedál. Ok, priznávam, moje varenie na najbližšie dni nebude vôbec asketické, ale mám v pláne vyskúšať nové recepty, tak sa na to celkom teším.
Samozrejme, na Veľkú noc vždy sa upiekol aj nejaký zákusok, či niečo drobné na zobkanie. Donedávna sa mi linecké pečivo tak silno spájalo s Vianocami, že som si nevedela predstaviť, piecť ho na Veľkú noc. Starší syn má linecké pečivo veľmi rád, tak som svoj postoj prehodnotila a rôzne variácie na linecké pečivo sa u nás zaužívali už aj vo veľkonočnej verzii.
Nasledujúce sladké dobroty som zozbierala v archíve z posledných troch rokov, nie nezľaknite sa, toľko sladkého doma aktuálne určite nemám :-) Tento rok to vyšlo na linecké pečivo s troma čokoládovými polevami a na drobné zajačikovské pečivo. Veľkonočné pečenie som však rozložila v čase a ani som ho nezamkla do skrine, takže sa u nás veľkonočne zobká už niekoľko dní. No, ale myslím, že po tomto príspevku si už so sladkým písaním dám na chvíľu pokoj.

Veľkonočné linecké pečivo s farebnou čokoládovou polevou


Na 35 zlepovaných kúskov:
300 g hladkej múky
200 g studeného masla
100 g práškového cukru
2 žĺtky
kôra z 1/2 citróna

Na dokončenie:
hladký marhuľový a ríbezľový/malinový džem na zlepovanie
50 g tmavej čokoládovej polevy
50 g bielej čokoládovej polevy
50 g ružovej "ruby" čokoládovej polevy
mrazom sušené maliny, višne (prípadne iné ovocie)
kandizované fialky

Poznámka: Bielu čokoládovú polevu môžete nahradiť cukrovou polevou, ružovú polevu punčovou polevou. Vajíčka som zdobila sušenými malinami a višňami, ale môžete nakombinovať aj iné ovocie (prípadne ho vynechať). Kandizované fialky som pred pár rokmi kúpila v jednom viedenskom obchodíku a až dovčera neprišlo k tomu, aby som upiekla dezert, kde by som ich mohla plnohodnotne využiť.


1. Všetky suroviny ručne (alebo pomocou robota) spracujeme do hladkého cesta. Zabalíme do fólie a necháme v chladničke odpočívať 24 hodín.
2. Cesto rozváľame na hrúbku 4 mm a povykrajujeme z neho vajíčka alebo iné veľkonočné tvary.
3. Pečieme doružova približne 10 minút pri 180 °C.
4. Upečené vajíčka necháme úplne vychladnúť. Potom ich zlepíme džemom - použila som marhuľový a ríbezľový. Necháme na vzduchu niekoľko hodín, aby džem zatuhol a vajíčka držali spolu.
5. Vo vodnom kúpeli si samostatne roztopíme všetky tri čokolády. Sušené ovocie zľahka prstami rozdrobíme. Kandizované fialky pomocou paličky z mažiara rozbijeme na menšie kúsky.
6. Vajíčka namočíme do polevy, posypeme rozdrobeným ovocím alebo fialkami a necháme stuhnúť. Skladujeme v chladničke.

Dvojfarebné veľkonočné vajíčka


Na žlté cesto potrebujeme:
50 g polohrubej múky
100 g hladkej múky
60 g vanilkového pudingového prášku
75 g práškového cukru
125 g studeného masla
1 žĺtok
1 PL pomarančovej šťavy

Na ružové cesto potrebujeme:
50 g polohrubej múky
100 g hladkej múky
60 g malinového pudingového prášku
75 g práškového cukru
125 g studeného masla
1 žĺtok
1 PL pomarančovej šťavy

Na dokončenie:
marhuľový a malinový džem
práškový cukor


1. Všetky suroviny spolu zmiesime do hladkého cesta a necháme ho 24 odpočívať v chladničke.
2. Cesto vyváľame na 4 mm hrubý plát a formičkou z neho vykrajujeme vajíčka. Polovica vajíčok bude plná, druhá polovica bude mať vykrojený stred. V rúre vyhriatej na 180 °C pečieme približne 8-10 minút, cesto nesmie chytiť zlatohnedé okraje.
3. Vychladnuté vajíčka s otvorom pocukrujeme práškovým cukrom. Plné tvary potrieme džemom a zlepíme s tými pocukrovanými. Hotovo :-)


Tvarohové zajačiky


Pred rokom som piekla tieto sušienky s hrudkového tvarohu, tento rok z hladkého tvarohu. Obidva tvarohy fungujú dobre, len mám pocit, že hrudkový tvaroh zanechal v ceste výraznejšiu chuťovú stopu.

Potrebujeme:
400 g hladkej múky
20 g kypriaceho prášku
200 g tučného tvarohu
50 g mlieka
1 vajíčko
100 g slnečnicového oleja
75 g krupicového cukru

Na obalenie:
100 g masla (prípadne aj viac)
práškový cukor


1. Maslo rozpustíme a necháme vychladnúť. Všetky suroviny na cesto dáme do misy a zmiesime. Vznikne nám hladké, elastické cesto, ktoré vyváľame na hrúbku 1 cm. Z cesta vykrajujeme zajačikov - cesto je veľmi elastické a ťažšie sa vykrajuje, preto treba vykrajovačkou poriadne zatlačiť.
2. Rúru predhrejeme na 180 °C.
3. Vykrojené tvary uložíme na plech vystlaný papierom a potrieme rozpusteným maslom. Pečieme vo vyhriatej rúre približne 10 minút.
4. Upečené sušienky opäť potrieme maslom a obalíme v práškovom cukre. Najlepšie chutia čerstvé, preto ich nepečte príliš dopredu. Ideálne spotrebovať do dvoch dní.

Veľkonočná skalnatá cesta "Rocky road"


Sladká americká a britská záležitosť, ktorá poteší mlsné deti, ale pozor, v tomto prípade stačí naozaj malý kúsoček. Rocky road je sladké a sýte, takže vám v chladničke vydrží aj týždeň.

400 g horkej čokolády (s čo najvyšším obsahom kakaa)
50 g  masla
1 lyžica medu
70 g obľúbených sušienok (použila som maslové sušienky)
1 hrsť drobných minimarschmallows
3 ks tyčinky Twix (1,5 balenia)
minivajíčka na ozbobu


Vo vodnom kúpeli spolu rozpustíme čokoládu, maslo a med. Potom primiešame na malé kúsky polámané sušienky, nasekaný twix a marshmallows a zmes vylejeme do zapekacej misky vyloženej papierom na pečenie. Ozdobíme vajíčkami - časť necháme v celku, časť nahrubo nasekáme - a necháme stuhnúť. Hotový dezert krájame na malé kocky. Uchovávame v chladničke.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2020 | Všetky práva vyhradené   webdesign