Nie ste prihlásený login

Zrecyklovaný mazanec

Doma v kuchyni

14. 04. 2020


Keďže som túto Veľkú noc poňala v kuchyni trochu inak, nemám v chladničke nedojedené tradičné zvyšky z posledných dní. Francúzske zemiaky tentoraz nebudú! Ale dobre, aby som neklamala - v chladničke ležali odvčera štyri farbené natvrdo uvarené vajíčka, ktoré si chlapci vyšibali u babky. S nimi problém nebol, vo voľnej chvíľke som z nich urobila nátierku na zajtrajšie ráno, do ktorej som minula aj otvorené nátierkové maslo a Philadelphiu, ktorej sa blížil dátum spotreby.
V skrinke na pečivo však ležal celý nedotknutý mazanec. Po sladených sviatočných dňoch sa nám už sladké raňajky nežiadali, preto došlo na otázku, čo s nezjedeným mazancom. Muž si spomenul na vianočné video s Jamiem Oliverom, ako z nezjedeného pannetone pripravil "bread pudding", čiže dezert podobný našej žemľovke. Idea sa mi zapáčila - síce, ostaneme aj tak pri sladkom, ale dáme mazancu inú podobu. Tak som si pozrela recept, aj video, ale žiadalo sa mi postup trochu zjednodušiť. Doma som pozrela aj do dvoch kníh venovanej britskej kuchyni, až som sa nakoniec rozhodla, že nepôjdem presne podľa žiadneho receptu, ale budem sa len inšpirovať a následne improvizovať.


Keď je čas vzácny, nie je miesto na komplikované postupy. Poobede som sa ocitla sama doma - a tak hurá, rýchlo do toho! V chladničke som našla aj zabudnuté čučoriedky, v skrinke kúsok zvyšnej čokolády, takže som sa potešila, že sa mi jednou ranou podarí zrecyklovať viacero vecí.
Priznám sa, veľký fanúšik našej klasickej žemľovky nie som (a už vôbec nie, ak sú do nej použité staré rohlíky čo toastový chlieb), ale táto obmena ma celkom milo prekvapila. Bála som sa, či nebude suchá, resp. nudná bez nejakej výraznejšej plnky, ale naopak, v tejto striedmej podobe ma to bavilo oveľa viac. K tomuto dezertu sa hodí kopček šľahačky, vanilkovej zmrzliny, vanilková omáčka na preliatie, no ja som siahla po bielom jogurte a celkom dobre to zafungovalo, jogurt svojou kyslosťou odľahčil sladkosť pudingu.
Keď to vyzerá u vás podobne a máte doma nezjedený mazanec, pasku, či iný veľkonočný kysnutý koláč, vyskúšajte tento recept.Samozrejme, tento recyklačný recept sa dá použiť hocikedy, keď treba zužitkovať staršie sladké pečivo.

"Chlebový puding" z mazanca s čučoriedkami a čokoládou


Na jednu menšiu zapekaciu misku (priemer cca 23 cm) potrebujeme:
1 väčší mazanec (alebo iný druh bieleho kysnutého koláča - paska, vianočka, brioška...)
60 g masla
4 PL krupicového trstinového cukru (demerara)
3 veľké vajíčka
250 ml smotany na šľahanie
50 g krupicového cukru
1 ČL mletej škorice
60 g horkej čokolády nakrájanej na menšie kúsky
60 g čerstvých čučoriedok
práškový cukor na pocukrovanie


1. Rúru predhrejeme na 180 °C.
2. Dve lyžice trstinového cukru dáme do mažiara a rozdrvíme. Zmiešame so zvyšnými 2 lyžicami tohto cukru.
3. Menšiu zapekaciu formu či misu vymastíme dôkladne maslom (pokojne hrubšou vrstvou) a vysypeme pripraveným cukrom. Zvyšok cukru odložíme.
4. Mazanec pokrájame na plátky a tie potom na polovice. V širšej nádobe (napr. plastová dóza) rozmiešame vajíčka so šľahačkou, bielym krupicovým cukrom a lyžičkou mletej škorice.
5. Plátky mazanca vložíme do nádoby (iba toľko, koľko vojde) a necháme chvíľu nasiaknuť. Potom ich uložíme do formy - najprv okolo obvodu tak, aby sa zľahka prekrývali, potom vyplníme stred. Posypeme polovicou nasekanej čokolády a polovicou čučoriedok. Postup zopakujeme - zvyšné plátky mazanca tiež najprv necháme nasiaknuť a potom ich uložíme do formy. Ak v nádobe ešte ostala tekutina, prelejeme ňou pripravený puding a obložíme ho zvyšnou čokoládou a ovocím. Vrch posypeme zvyšným trstinovým cukrom, obložíme plátkami masla a vložíme do rúry. Pečieme 30 - 40 minút dozlatista.


6. Hotový puding necháme trochu vychladnúť, potom pocukrujeme práškovým cukrom a hneď servírujeme. Podávame ho s kopčekom šľahačky, vanilkovej zmrzliny, vanilkovým krémom, ale chutí aj s tučným bielym jogurtom.






Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2020 | Všetky práva vyhradené   webdesign