Zákusok je v podstate veľmi jednoduchý: dva upečené pláty lístkového cesta, višňová vrstva, šľahačka, punčová poleva. Veľa práce na ňom nie je, chvíľu vás zdrží akurát višňová plnka a príprava vrchného plátu s polevou.
Prečo sa tento krémeš volá berlínsky netuším. Myslím, že s mestom Berlín ho nič nespája, ale možno sa mýlim a iba mi chýbajú informácie. Tento zákusok patrí do tzv. nostalgickej skupiny, matne sa mi vynára spomienka naň v spojení s cukrárňou
- žiaľ, už neviem presne ktorou, ale určite s jednou z tých, do ktorých som v detstve u nás doma chodievala.
Berlínsky krémeš
500 g chladeného lístkového cesta, resp. dva pripravené pláty
2 višňové kompóty bez kôstok (2 x 700 ml)
5 lyžíc maizeny (kukuričného škrobu)
4 lyžice cukru
750 ml smotany na šľahanie
2 vrecúška vanilkového cukru
2 stužovače na šľahačku (nemusí byť)
Na punčovú polevu250 g preosiateho práškového cukru
trošku ružového/červeného farbiva
punčová aróma
horúca voda
1. Rúru predhrejeme na 220 °C. Pripravíme si hlbší plech, resp. plech s odnímateľným okrajom s rozmerom cca 30 x 40 cm, do ktorého budeme krémeš vrstviť.
2. Lístkové cesto rozdelíme na dve časti a z každej vyvaľkáme plát podľa rozmerov plechu (odporúčam pár cm navyše, lístkové cesto sa zvykne v rúre scvrknúť). Pokiaľ máme lístkové cesto kúpené už v plátoch, upečieme ich celé a následne po upečení upravíme rozmer podľa potreby. Plochý plech na pečenie vystelieme papierom, preložíme naň pripravený plát a popicháme vidličkou. Pečieme v horúcej rúre asi 8 minút do svetlej zlatistej farby.
3. Rovnako upečieme aj druhý plát a následne ich necháme vychladnúť.
4. Kým plátu chladnú, pripravíme si višňovú plnku. Kompóty scedíme, šťavu z neho zachytíme do misy. V miske rozmiešame 5 lyžíc maizeny s cca 14 lyžicami kompótovej šťavy na hladkú hmotu, zvyšok šťavy dáme do hrnca so 4 lyžicami cukru a privedieme k varu. Do vriacej šťavy vlejeme maizenu a krátko necháme prevrieť, mala by nám vzniknúť hmota podobná pudingu. Pridáme scedené višne, premiešame a necháme trochu vychladnúť.
5. Krajší, rovnejší plát lístkového cesta si necháme na záver, ten škaredší dáme na dno pripraveného plechu či formy. Teplú (nie horúcu!) višňovú hmotu rovnomerne navrstvíme na pripravený plát. Necháme úplne vychladnúť - najprv pri izbovej teplote, neskôr v chladničke, do úplného stuhnutia.
6. Kým višňový základ krémešu tuhne, pripravíme si vrchný plát. Upečený plát otočíme, aby sme hore dostali hladkú plochu cesta a hrboľatá strana smerovala smerom dole (do šľahačky).
7. Pripravíme si punčovú polevu - k práškovému cukru postupne pridávame po lyžiciach horúcu vodu, kým nedostaneme hladkú cukrovú polevu. Do tej pridáme trošku farbiva a punčovej arómy (nemusí byť) a vymiešame dohladka. Polevu vylejeme na pripravené cesto a dôkladne rozotrieme. Necháme úplne stuhnúť. Plát so stuhnutou polevou opatrne pokrájame na štvorce.
8. Smotanu na šľahanie vyšľaháme s vanilkovým cukrom a so stužovačom (nepovinný) a potom ju navrstvíme na višne. Uhladíme a potom navrch poukladáme tesne k sebe nakrájané štvorce cesta s polevou. Toto pokrájanie vrchného plátu vopred zabráni deformovaniu zákuska pri krájaní, s nožom pokrájame zákusok po medzerách medzi jednotlivými štvorcami cesta.
9. Dobrú chuť!