Meniny, od ktorých prebehli tri týždne sú už asi pomaly zabudnuté, ale brownies trio dúfam nie. Sľúbila som pridať recepty, tak nech sa páči, kolegovia a kolegyne, moji aj nemoji :-)
Malinové chessecake brownies
(zdroj inšpirácie: Delicious 2003)Na brownies vrstvu:200 g kvalitnej horkej čokolády
200 g masla
200 g trstinového cukru
3 vajíčka
110 g hladkej múky, preosiatej
Na cheesecake vrstvu:400 g krémového syra (alebo zmesi krémového syra a mascarpone)
1 ČL vanilkového extraktu
2 vajíčka
150 g krupicového cukru
120 g čerstvých malín (mimo sezónu mrazené)
1. Formu veľkosti 20 x 30 cm vystelieme papierom, rúru vyhrejeme na 170 °C.
2. Čokoládu, maslo a cukor rozpustíme v mise nad parou a necháme trochu vychladnúť. Potom do tejto zmesi postupne po jednom zašľaháme vajíčka a nakoniec zapracujeme preosiatu hladkú múku. Tri štvrtiny cesta nalejeme do pripravenej formy a uhladíme. Zvyšok necháme zatiaľ stranou.
3. Krémový syr (odtečený) dáme do misy a premiešame s cukrom, vanilkovým extraktom a s vajíčkami. Navrstvíme na brownies. Zvyšné čokoládové cesto lyžicou kladieme do syrovej hmoty v nepravidelnom vzore, na záver vidličkou alebo príborovým nožom rozťaháme čokoládovú hmotu do bielej, aby sme vytvorili "mramorovanie". Obložíme malinami a dáme piecť na 40 - 45 minút (s mrazenými malinami sa brownies pečie cca o 5 minút dlhšie). Po 40 minútach skontrolujeme, ak sa cesto už netrasie, môžeme vybrať brownies z rúry. Pokiaľ je ešte trasľavé, dopekáme 5 až 10 minút pri pravidelnej kontrole po 5 minútach.
4. Upečené brownies necháme vychladnúť - ideálne cez noc - následne pokrájame na štvorce.
Malinové brownies
recept na toto brownies je identický s receptom na černicové brownies, rozdiel je len v použitom ovocí. Práve tento recept považujem za basic, čo sa brownies týka. Recept nájdete
TU.
No a na záver recept na mramorové brownies, čo je v podstate mix brownies a blondies.
Mramorové brownies
200 g kvalitnej tmavej čokolády
200 g kvalitnej bielej čokolády
250 g masla, pokrájaného na kocky
250 g trstinového cukru
4 vajíčka
140 g hladkej múky
1. Štvorcovú formu 22 x 22 cm vymastíme a vystelieme papierom na pečenie, rúru predhrejeme na 180 °C.
2. Pripravíme si dve teplovzdorné misky, ktoré postavíme nad paru. Do každej dáme polovicu masla - a k nemu - do jednej misky nalámanú tmavú čokoládu a do druhej misky bielu. Topiaciu sa zmes pravidelne miešame, aby sa maslo dôkladne spojilo s čokoládou.
3. Potom do každej misky pridáme 125 g cukru a dve rozšľahané vajíčka. Dôkladne vymiešame dohladka.
4. Do misky s bielou čokoládou pridáme 90 g múky, do misky s tmavou čokoládou 50 g.
5. Obe cestá pomocou lyžice vrstvíme do pripravenej formy. Vedľa lyžice s tmavým cestom pridáme lyžicu svetlého a naopak. Po naplnení celej formy pokračujeme rovnako aj v druhej vrstve, akurát v mieste, kde sme dali v prvej vrstve hnedé cesto dáme teraz biele a naopak. Zaplnenú formu párkrát pretiahneme špajľou alebo príborovým nožíkom, aby sme doladili mramorový efekt.
6. Pečieme približne 35 minút, resp. dovtedy, kým si hmota "sadne" a biele časti sa nesfarbia dozlatista. Upečené brownies vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť pri izbovej teplote. Následne pokrájame na štvorce.
7. Brownies (ne)vydrží vo vzduchotesnej dóze 3 dni (ak), v mrazničke mesiac.
Do presladenia kamaráti!