Niektoré "retro" koláčiky som pred rokmi vôbec nemusela. Všetko, čo malo inú ako čokoládovú polevu ma riadne odrádzalo. Ružová punčová, žltá žltková, bielková a cukrová v bielej či v iných farebných prevedeniach - to nebolo nič pre mňa. Na punčové som sa namotala až vďaka svokrovcom, ktorí ich pečú famózne, a keď sa zadarí, podaria sa aj mne. Recept nájdete
TU. Bielkovú polevu z obrovských dávok cukru na farebných "svadobných" koláčoch stále nemusím a ani nemám dôvod ich piecť. No a žĺtkové rezy - tie, ani neviem prečo, ma mátali už dlhšie, tak som si pred Veľkou nocou povedala, že je čas ich upiecť. Mala som odložený jeden recept a funguje úžasne! Tieto orechové rezy máte hotové do 30 minút a chutia božsky - šťavnaté cesto, plná orechová chuť, orechová vôňa, sladká chrumkavá poleva. Myslím, že sa zaradia k stáliciam aj v mojom "baking liste".
Orechové žĺtkové rezy
Cesto:
230 g práškového cukru
230 g masla
230 g mletých vlašských orechov
140 g hladkej múky
5 bielkov z veľkých vajec
Poleva:
5 žĺtkov z veľkých vajec
200 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme mleté orechy, múku a sneh z 5 bielkov. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme asi 15 minút.
Žĺtky vymiešame s cukrom a vanilkovým cukrom do hladkej svetložltej polevy. Vylejeme ju na horúci upečený koláč a rovnomerne rozotrieme. Necháme dôkladne stuhnúť a až potom nakrájame.