Bravčová panenka patrí k môjmu najobľúbenejšiemu mäsu a varím z nej rada a pomerne často. Je chudá a jemná, má krehké mäsové vlákna a keď sa pripraví správne a netrápi sa príliš dlhým opekaním alebo pečením je šťavnatá a mäkká. Jednoducho, to najlepšie mäsko z prasiatka.
Nasledujúci recept som objavila v časopise So isst Italien, ktorý si občas prinesiem z Rakúska. V pôvodnom recepte sa na obaľovanie medailónkov používa taliansky mastný špek - lardo, v slovenských podmienkach ho môžeme nahradiť našou bielou slaninou, alebo hocijakou inou slaninou v dlhých tenkých plátkoch.
Bravčové medailónky s ružovým korením
(Tournedos al pepe rosa)Pre 2 osoby:
6 medailónkov z bravčovej panenky
6 dlhých plátkov slaniny na obalenie medailónkov
1 strúčik cesnaku, neolúpaný
3 PL olivového oleja
2 vetvičky tymianu
1 PL ružového korenia
Na omáčku:
250 ml smotany na šľahanie
3 PL paradajkového pyré
morská soľ
maldon soľ
1. Medailónky obalíme tenkým plátkom slaniny a kuchynských motúzkom. Potom z oboch strán obalíme v podrvenom ružovom korení.
2. Na omáčku dáme do kastróla smotanu a paradajkové pyré a na slabom plameni zohrejeme. Osolíme a odstavíme.
3. V panvici zohrejeme olej, pridáme celé vetvičky tymianu a celý strúčik cesnaku, ktorý roztlačíme nožom. Chvíľu opekáme, potom vyberieme. Do panvice vložíme medailónky a z oboch strán opečieme. Vyberieme a odložíme na teplé miesto (do teplej rúry - 80 °C). Do panvice vlejeme smotanovo-paradajkovú zmes a 1 minútu povaríme.
Medailónky podávame preliate omáčkou a posýpané čerstvo podrveným ružovým korením a vločkovou soľou. Ja som ako prílohu podávala jemné zemiakové pyré a opekanú zmes zeleniny (baby kukuričky, cukrový hrášok, zmes farebnej papriky).