Už pár rokov sa kamarátim s feniklom, a vždy, keď natrafím na pekné, okrúhle, biele feniklové buľvy, neodolám. Z feniklu sa dá hocičo uvariť. Najradšej mám síce zapekaný, ale nepohrdnem ani inými spôsobmi úpravy. Tentoraz ponúkam recept na polievku, teplú prílohu a rizoto. No a úvodný recept v podstate ani nie je recept, ale túto kombináciu chystám na večerný stôl veľmi rada, keď som unavená a nechce sa mi variť. Vyskúšajte, jednotlivé ingrediencie sa vzájomne výborne dopĺňajú.
Studený tanier s feniklom, gorgonzolou, prosciuttom, hruškou a vlašskými orechmi
fenikel
gorgonzola dolce
prosciutto
zrelá hruška
vlašské orechy
pár kvapiek kvalitného olivového oleja
Fenikel, gorgonzolu a hrušku nakrájame na tenké plátky a spolu s
prosciuttom naaranžujeme na tanier. Posypeme orechmi a zľahka pokvapkáme
olivovým olejom. Podávame s čerstvým pečivom.
Feniklovo-pórová polievka
30 g masla
2 feniklové buľvy, natenko nakrájané
2 póry, natenko nakrájané
1 liter horúceho zeleninového vývaru
1 vetvička rozmarínu
½ ČL muškátového orieška, čerstvo nastrúhaného
80 g kyslej smotany
30 g parmezánu, čerstvo nastrúhaného + na ozdobu
soľ
V hrnci zohrejeme maslo, pridáme fenikel a pór, premiešame, prikryjeme a varíme 3 minúty. Potom zalejeme horúcim vývarom, pridáme rozmarín a muškátový oriešok a privedieme k varu. Na slabom plameni varíme 15 minút, potom vyberieme rozmarín a polievku rozmixujeme v mixéri na krém. Vrátime do hrnca a primiešame kyslú smotanu a parmezán. Podľa potreby dochutíme soľou. Podávame posypané s parmezánom a ozdobené feniklovou vňaťou.
Pečený fenikel s cherry paradajkami, olivami a novými zemiakmi
500 g nových zemiakov
3 veľké feniklové buľvy
2 PL olivového oleja
soľ a korenie
250 g cherry paradajok, prepolených
50 g čiernych olív
Zemiaky v šupke uvaríme domäkka. Rúru predhrejeme na 190 °C. Fenikel pokrájame na štvrtinky alebo osminky, tvrdý stred vyrežeme. Osolíme, okoreníme a pokvapkáme olejom. V rúre pečieme približne 20 minút, kým nezačne mäknúť. Do pekáča s feniklom pridáme paradajky, olivy a zemiaky. Premiešame, aby sa všetka zelenina obalila olejom a pečieme ďalších 10 - 15 minút domäkka. Podávame ako teplú prílohu.
Feniklové rizoto
60 g masla
1 pór, nadrobno pokrájaný
1 väčšia feniklová buľva, pokrájaná
1 pohár ryže Carnaroli alebo Arborio
1 pohár bieleho vína
horúci zeleninový vývar
zopár lyžíc mascarpone
soľ a čierne korenie na dochutenie
Maslo roztopíme v hrnci a speníme na ňom pokrájaný pór. Po chvíli
pridáme aj fenikel a dusíme asi 3 minúty. Prisypeme ryžu a dôkladne
premiešame, aby sa každé zrnko ryže obalilo maslom. Zalejeme pohárom
vína a za stáleho miešania varíme, kým sa tekutina nevstrebe do ryže.
Potom začneme po naberačkách pridávať horúci vývar, skôr ako prilejeme
ďalšiu, necháme tú predošlú vstrebať do ryže. Takýmto spôsobom za
stáleho miešania varíme, až kým ryža nezmäkne.
Na záver dochutíme soľou a
korením a vmiešame dve lyžice mascarpone. Podávame so zvyšným
mascarpone a posypané feniklovou vňaťou.