Najpodstatnejšou surovinou pri príprave tohto voňavého brownies je pepermintový extrakt. Vďaka kamarátke z USA som jeho šťastnou majiteľkou, ale stretla som sa s ním aj v anglických predajniach potravín.U nás, ani v okolitých krajinách som ešte pepermintový extrakt predávať nevidela. Snáď časom. :(
Keď pracujem s týmto voňavým extraktom, vždy ma trošku svrbí ruka a núti ma pridať ho trošku viac ako je v recepte. Ani dnes to nebolo inak. Miesto dvoch čajových lyžičiek sm použila tri, a nebolo to na škodu. Vôňa aj chuť je príjemná, pepermintová, ale nie príliš vtieravá. Jednoducho, akurát. Čo sa týka pepermintiek, držala som sa pôvodného receptu a použila dva balíčky, ale osobne si myslím, že pokiaľ máte kvalitný extrakt, brownies sa zaobíde aj bez nich.
Ak ste podobne ako ja milovník mäty a pepermintu, určite vyskúšajte tento recept, budete slastne pohmkávať.
Anetkine pepermintové brownies
(zdroj inšpirácie:
Aneta Goes Yummi)
180 g masla
180 g kvalitnej tmavej čokolády
3 veľké vajíčka
270 g tmavého trstinového cukru (použila som zmes dark & light muscovado)
3 ČL pepermintového extraktu
40 g kakaa
80 g hladkej múky
2 balíčky pepermintiek v čokoláde (Orion)
Čokoládu a maslo spolu rozpustíme nad parou a necháme vychladnúť. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Plech na brownies (cca 22 x 22 cm) vystelieme papierom na pečenie. Vajíčka s cukrom vyšľaháme do svetlej peny (cca 5 min), potom opatrne primiešame rozpustenú čokoládu, tak, aby objem masy neklesol. Pridáme pepermintový extrakt a opatrne vmiešame. Do misy preosejeme múku s kakaom a opäť opatrne a zľahka premiešame. Na záver pridáme pokrájané pepermintky (na polovičky alebo štvrtiny), vylejeme na plech a pečieme cca 25 - 27 minút. Upečené brownies je na dotyk pevné a lesklé, akoby prikryté krehkou škrupinou. Vo vnútri má však ostať vláčne a žuvačkovité (ang. chewy). Upečené brownies necháme úplne vychladnúť, až potom nakrájame na rovnostranné rezy.