Sezóna niektorých druhov zeleniny, či byliniek je taká krátka a tak silno závislá od počasia, že je veľmi ľahké ju prešvihnúť. K takýmto, krátkosezónnym záležitostiam patrí aj medvedí cesnak a špargľa. Práve v týchto dňoch sa strieda ich čas. Medvedí cesnak, aspoň tu v Bratislave, už vo veľkom kvitne a vďaka horúčavam rýchlo odvitá, vädne a postupne zaniká jeho zelená nadzemná časť. Včerajšie voľno som využila na vybehnutie do nášho lesa, ktorý je plný cesnaku. Kvitol a rozvoniaval na všetky strany. Podarilo sa mi nájsť ešte zopár mladých lístkov, ale žiaľ, už nemajú takú intenzívnu vôňu ani chuť ako pred kvitnutím. Syn, z ktorého možno raz bude botanik
(pozná také kvety a bylinky, o ktorých nemá páru väčšina dospelých) neodolal krásnym cesnakovým kvetom a natrhal peknú kytičku.
Medvedí cesnak som skombinovala s bielou špargľou, ktorej sezóna sa v týchto dňoch začala rozbiehať. K tomu trošku hrášku, šunky, krémového syra a ľahká omáčka na cestoviny bola hotová.
Farfalle s bielou špargľou, hráškom, šunkou a medvedím cesnakom
cestoviny farfalle (motýliky)
500 g bielej špargle
1/2 pohára hrášku
150 g kvalitnej šunky, na rezančeky
120 g krémového syra
2 lyžice masla
soľ podľa potreby
zväzok listov medvedieho cesnaku
Postavíme vodu na cestoviny. Špargľu olúpeme a pokrájame na cca 4 cm kúsky. Dáme do hrnca s vodou a uvaríme na skus (al dente). Tesne pred dovarením pridáme aj hrášok a krátko povaríme. Scedíme. V panvici zohrejeme maslo, pridáme špargľu, hrášok a šunku a krátko podusíme. Pridáme krémový syr, zalejeme dvoma naberačkami vrelej vody z cestovín a miešame, aby sa syr rozpustil. Podľa chuti osolíme. Na záver vmiešame cesnak pokrájaný na rezančeky. Uvarené cestoviny scedíme a premiešame s omáčkou.