Nie ste prihlásený login

Zelená inšpirácia na Zelený štvrtok

Doma v kuchyni

04. 04. 2012



Klasické bazalkové pesto bola ďalšia z vecí, ktorá sa pripravovala na mojej talianskej párty. Pesto je absolútna klasika a okrem bazalky sa dá pripraviť aj napríklad z rukoly,  medvedieho cesnaku, sušených paradajok, ale stretla som sa aj s pestom v ázijskom štýle, pripraveného z ázijských byliniek - koriandru, mäty a citrónovej trávy. Keďže moja bazalka na kuchynskom okne sa riadne rozkošatila, vyzerá to tak, že zajtra pôjde do pesta. Veď čo už môže byť rýchlejšia večera v pracovný deň ako cestoviny? A kedže je zajtra Zelený štvrtok, pesto je skvelý tip, ak chcete zachovať "zelenú" tradíciu.

Bazalkové pesto

(S Italem v kuchyni)

2 zväzky bazalky
30 g píniových orieškov
2 lyžice parmezánu
2 lyžice zrelého pecorina
1 - 2 strúčiky cesnaku
asi 1 dl extra panenského olivového oleja
morská soľ (len na doladenie chuti)



Na prípravu pesta je ideálny veľký mažiar, mixér negatívne ovplyvňuje chuť aj vzhľad pesta. Do mažiara dáme lístky bazalky roztrhané na menšie kusy, strúčiky cesnaku, píniové oriešky, parmezán, pecorino a štipku soli. Všetko drvíme paličkou, potom zalejeme olejom a dôkladne premiešame. Ak pesto nejdeme spotrebovať hneď, nalejeme ho do malej fľaštičky a zalejeme slabou vrstvičkou oleja, aby bolo zakryté a nad hladinu netrčal žiadny kúsok bazalky, oriešku a podobne. Táto olejová vrstva v podstate "zakonzervuje" pesto, vďaka čomu vydrží v chladničke čerstvé cca 4 dni.


Linguine s domácim pestom, pecorinom a píniovými orieškami

Komentáre k článku


Meno: Dulce de Leche Dátum: 05. 04. 2012 07:46:12
oooch,niet nad domace pesto..si ma nachutila,Andrejka..len si este musim pockat,kym mi moja bazalka narastie:)))


Meno: Adusha Dátum: 05. 04. 2012 08:37:58
Veru, domace je naj a ked tak rozmyslam, kupovane som doma este nemala ;) a nech sa bazalke dari, ja som tu svoju nasiala 2.1. a kuchynske okno jej riadne prospieva, uz ju fakt musim zosekat, nech sa kosati dalej ;)


Meno: Iveta Dátum: 05. 04. 2012 19:28:14
Domáce pesto je úžasné, bazalku máš krásnu, normálne cítim jej vôňu, moja má ešte len nejaké 2 cm, na okne sa jej nikdy nejak nedarilo, ale vo veľkých kvetináčoch na balkóne sa vždy rozrastie, tak čakám kým sa oteplí aby som ju mohla rozsadiť a tešiť sa z nej. Neskúšala si bazalku pestovať aj vo voľnej zemi na záhrade?


Meno: Adusha Dátum: 06. 04. 2012 21:57:41
Ivetka, este som neskusala, ale mozem skusit tento rok. Bazalka potrebuje vela vlahy a teplo. Je citliva na mrazy, takze to vidim realne az niekedy koncom maja. Uvidime ;)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign