Nie ste prihlásený login

Castagnaccio

Sezónne suroviny

10. 10. 2016



Takto pred rokom som si užívala nádherné Toskánsko, spoločnosť úžasných ľudí, spoznávanie krásnych zákutí talianskeho vidieka, jesenné chute a vône a príjemné varenie s Emanuelom Ridim na akcii "S Italem v Toskánsku".
Chytila ma nostalgia, prezerám si fotografie, snažím sa vybaviť si všetky chute, ktoré sa mi takto pred rokom vpísali do pamäte. Medzi najsilnejšie gurmánske zážitky patril hľuzovkový večer, kde sa "feromóny zeme" v ovzduší reštaurácie dali krájať neviditeľným nožom a druhým vrcholom bola návšteva svetoznámej zmrzlinárne v malebnom mestečku San Gimignano. Človek si na prvýkrát nevie vybrať zo širokej ponuky (Do tejto zmrzlinárne isto nevojdete jednorazovo. My sme sa otočili tuším trikrát.), pozerá pred seba a vyberá a vyberá... Ja som však stavila na lokálnu tematiku a zvolila si zmrzlinu rovnomennú s tradičným jesenným toskánskym dezertom, či snackom z gaštanovej múky. Gaštanová zmrzlina s píniovými orieškami a s nevtieravým rozmarínom pôsobila ako veľmi extravagantný výber, ale nakoniec sme sa všetci zhodli, že bola najzaujímavejšou z tých, čo sme ochutnali. A tak som si v rámci nostalgie týchto dní spomenula aj na predlohu tejto zmrzliny - castagnaccio.



Castagnaccio je tradičná rustikálna pochúťka, ktorá sa pripravuje v Toskánsku a priľahlých oblastiach v čase zberu čerstvých gaštanov, čiže v období od októbra do Vianoc. Neviem, či je castagnaccio vnímané skôr dezert, alebo ako snack, osobne sa prikláňam skôr k druhej možnosti. Castagnaccio je pomerne sýte a výdatne, už malý kúsok vás zaplní. Najlepšie chutí čerstvé, ešte trochu teplé, a aby ste ho spotrebovali v najlepšej kondícii, pripravujte ho pre väčšiu skupinu ľudí - čo tak napríklad k stretnutiu s priateľmi pri dobrom vínku?

Castagnaccio

(zdroj inšpirácie: Emanuele Ridi - S Italem v kuchyni III)

Na jednu placku/palacinku s priemerom 30 cm potrebujeme:
250 ml plnotučného mlieka
200 ml vody
200 g gaštanovej múky, preosiatej
2 PL kryštálového cukru
1 ČL morskej vločkovej soli + trochu na posypanie
50 ml panenského olivového oleja
50 g hrozienok, namočených na polhodinu vo vode alebo v dezertnom víne z Toskánska (vin santo)
30 g píniových orieškov
vetvička čerstvého rozmarínu, otrhané lístky



Rúru predhrejeme na 220 °C. Mlieku a vodu nalejeme do jednej misy a pomaly prisypeme preosiatu múku, metličkou dôkladne zašľaháme, kým nevznikne cestíčko. Pridáme cukor, soľ a olivový olej a necháme 30 minút na teplom mieste odpočinúť.
Hrozienka osušíme. Veľkú panvicu s priemerom 30 cm (použila som panvicu na paellu) vhodnú na použitie v rúre zľahka vymastíme. Nalejeme do nej cesto - malo by ho byť do výšky 1/2 centimetra. Povrch posypeme píniovými orieškami (zopár necháme bokom), hrozienkami a rozmarínovými lístkami.
Pokvapkáme olivovým olejom, zľahka poprášime soľou a necháme piecť asi 40 minút, resp. dovtedy, kým sa palacinka neusadí po okrajoch a zľahka nepopraská. Okraje by mali byť chrumkavé, prostriedok mäkký.
Hotové castagnaccio podávame teplé, nakrájané na diely a ozdobené zvyšnými píniovými orieškami a rozmarínom, prípadne aj pocukrované práškovým cukrom.



Ako som vyššie už spomenula, castagnaccio je sýte a výdatné. Na odľahčenie môžete k nemu podať misku našľahanej a zľahka osladenej ricotty, alebo jednoducho k nemu otvoriť fľašu šumivého vína.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené