V hlbokej panvici alebo v kastróle zohrejeme ghee/olej a potom pridáme koreniny - kari zmes, zázvor, horčicu, rímsku rascu, čili vločky. Koreniny opekáme, kým nezačnú rozvoniavať, potom pražíme asi minútu. Pridáme nakrájané zelené a červené čili a najemno nasekaný cesnak. Po minúte pridáme paradajky, cibuľu, ocot, cukor, soľ a čierne korenie. Premiešame, prikryjeme a privedieme k varu. Stiahneme oheň, občas premiešame a varíme 2 - 3 hodiny, kým čatní nezhustne a nezredukuje sa. Počas varu čatní ochutnávame a podľa potreby doladíme chuť niektorou z použitých korenín (
počas varu som pridávala rímsku rascu, horčicové semienko aj čili), octom, cukrom či soľou.
Horúce čatní nalejeme na čistých vysterilizovaných pohárov, uzavrieme a sterilizujeme asi 20 minút.
Čatní z červených paradajok
Na 1 kg paradajok potrebujeme:
1 kg paradajok
1 hrnček hnedého cukru
1/4 pohára jablčného octu
1/2 citróna, umytého, a pokrájaného na tenké štvrťplátky
2 PL nadrobno nasekaného čerstvého zázvoru
1 ČL podrvenej rímskej rasce
1 ČL koriandru, podrveného
3/4 ČL mletej škorice
1/2 ČL mletého klinčeka
1 malú červenú sušenú čili papričku, podrvenú
čerstvé čili, nakrájané nadrobno, podľa chuti
1/2 ČL soli
štipku mletého čierneho korenia
2 PL ghee masla alebo rastlinného oleja
Paradajky umyjeme, pokrájame a nahrubo rozmixujeme. Zázvor a čili papričky nasekáme nadrobno. V hlbokej panvici či hrnci zohrejeme tuk, pridáme nasekaný zázvor, drvený koriander, rímsku rascu, mletú škoricu, klinčeky a rozdrvenú sušenú čili papričku a opekáme, kým koreniny nezačnú voňať. Potom pridáme nakrájaný citrón, zamiešame a asi dve minúty opekáme. Pridáme nasekané paradajky, nakrájanú čili papričku (druhú použijeme neskôr, podľa potreby na doladenie štipľavosti), ocot a hnedý cukor.