Nie ste prihlásený login

Do mikulášskej čižmy

Doma v kuchyni

05. 12. 2016



Dnes v noci chodí Mikuláš a ak naňho stále veríte a radi by ste svojich milých potešili niečím sladkým a originálnym, stále stíhate pripraviť túto milú a vtipnú dobrotu, ktorá je ešte aj svojim tvarom ako stvorená do mikulášskej čižmy.
Čokoládová saláma (salame di cioccolato) je obľúbeným vianočným dezertom v Taliansku, a predpokladám, že aj v iných krajinách. Aj na Slovensku som natrafila na viacero verzií tejto nepečenej sladkej pochúťky, vzhľadovo ma však nikdy neupútali. Na čokoládovej saláme je totiž vtipné a príťažlivé práve to, že vyzerá ako ozajstná saláma s bielou ušľachtilou plesňou na povrchu.



Na povrchovú úpravu je najideálnejší práškový cukor - pôsobí veľmi autenticky. Skúšala som použiť aj kakao, ale to už nebolo ono, nepôsobilo presvedčivo. Fantázií sa medze nekladú, rozmýšľala som, ako by vyzerala saláma v parmezánovej kôrke (obaliť najprv v natenko vyváľanom marcipáne a následne v práškovom cukre alebo najemno nasekaných mandliach), alebo saláma v kôrke z čierneho korenia (obaliť salámu v pomletom maku?), prípadne saláma v rôznom orechovom kabáte. Basic verzia je predsa len tá biela - práškovocukrová.


Aby celá saláma pôsobila autenticky, treba aj jej zabalenie poňať údenársky - najprv ju ozdobiť viazaním z bieleho kuchynského špagátu a následne zabaliť do mastného papiera, alebo pokojne aj do novín, ako za starých čias :-)
Čo sa týka prekvapenia po nakrojení salámy, a teda jej zloženia, recepty na čokoládovú salámu sú relatívne podobné. V každom  prípade, po mojom zistení a po porovnaní dvoch receptov, ktoré som vyskúšala, odporúčam dve základné rady:
1. používajte práškový cukor. Ak budete mať nutkanie použiť krupicový či kryštálový, biely alebo hnedý, rátajte s tým, že sa vám pri príprave čokoládovej hmoty dôkladne nerozpustí a následne vám bude škrípať pod zubami.
2. tuhé suroviny (polámané sušienky predovšetkým) pred použitím zľahka navlhčite alkoholom. Alkohol zvyčajne do tejto salámy ide, ale miesto toho, aby ste ho rovno pridali do čokoládovej zmesi ním najprv navlhčite tuhý sušienkový základ. Výsledný produkt sa bude ľahšie krájať, nebude sa drobiť a lámať.



Vyskúšala som dva recepty a práve prvý, po ktorom som siahla, mal tie dva nedostatky, ktoré som opísala vyššie. Cukor sa vo vodnom kúpeli nie a nie rozpustiť, no a pri krájaní tendencia k drobeniu a k tomu, že sa jednolivé plátky "salámy" lámu. Drobeniu možno predísť aj tým, že jednotlivé suroviny, ktorej do nej pridávame nalámeme (sušienky), alebo nasekáme (orechy) na menšie kúsky.

Čokoládová saláma


Na dve cca 25 cm salámy potrebujeme:
80 g masla
200 g horkej čokolády, 70 %
100 g práškového cukru
200 g tzv. digestive sušienok (napr. bebe)
80 g mandľových lupienkov*
80 g sušených brusníc*
80 g lúpaných nesolených pistácií*
2 veľké žĺtky
80 g portského vína (alebo iného dezertného vína, či likéru, prípadne rumu)
2 lyžičky vanilkovej esencie
80 g kondenzovaného mlieka
štipka soli
práškový cukor na obalenie

*suroviny označené hviezdičkou môžeme ľubovoľne varírovať a meniť vzájomný pomer. Môžeme použiť všetky druhy orechov, či sušeného ovocia - podľa vlastných zásob, či uváženia.



Do veľkej plytkej misy nalámame sušienky na menšie kúsky (nie však na omrvinky). Pridáme mandle, brusnice a pistácie a pokvapkáme polovicou portského vína. Necháme nasiaknuť.
Čokoládu a maslo dáme do kovovej misy a postavíme nad paru. Keď sa čokoláda roztopí a spojí s maslom, pridáme presiaty práškový cukor, soľ, vaječné žĺtky, zvyšok portského vína, vanilkovú esenciu a kondenzované mlieko. Dôkladne premiešame a necháme asi 5 minút variť. Pravidelne zamiešame.
Hotovú čokoládovú zmes odstavíme, pridáme k pripravenému tuhému základu v mise a dôkladne premiešame. Necháme odstáť 15 až 30 minút, s vychladnutou zmesou sa lepšie pracuje (pozor, nesmie stuhnúť).
Pripravíme si hárok papiera na pečenie, vyberieme naň polovicu čokoládovej zmesi a vytvarujeme do tvaru salámy s priemerom cca 5 cm. Pomáhame si pri tom papierom, zmes dôkladne utlačíme, aby v nej neostali vzduchové bubliny či nepevné miesta. Natesno zabalíme do papiera, konce zatočíme. Ak sa odbaľujú, môžeme ich zviazať motúzkom.
Rovnako spracujeme aj druhú polovicu hmoty. Hotové salámy odložíme na pár hodín do chladničky, aby dôkladne stuhli.
Hotovú salámu rozbalíme, obalíme v práškovom cukre (alebo inak) a ozdobíme motúzkom (použila som viazanie, ako na mäsové rolády). Takto pripravenú salámu zabalíme do čistého papiera a ozdobíme podľa vlastného uváženia.
Skladujeme v chladničke a servírujeme ako klasickú salámu, pokrájanú na plátky.

Prajem vám všetkým pekného a bláznivého Mikuláša.



Komentáre k článku


Meno: Iveta Dátum: 05. 12. 2016 20:26:55
Tak to je úplne dokonalé, na prvé pozretie som naozaj myslela že je to saláma :D Na Mikuláša už nestíham, ale na Vianoce ju zaradím do môjho zoznamu, pretože vyzerá veĺmi lákavo a chutne. Krásny advent Andrejka a vďaka za ďalší príspevok :)


Meno: Adusha Dátum: 06. 12. 2016 06:33:17
Ivetka, ďakujem za komentárik. Ja som mala túto salámu v "to do" liste pár rokov, ale až teraz som sa dokopala. Je to fakt jednoduchá záležitosť, takže určite ešte skúsim varírovať zloženie, resp. vonkajšiu podobu ;-)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené