Aby celá saláma pôsobila autenticky, treba aj jej zabalenie poňať údenársky - najprv ju ozdobiť viazaním z bieleho kuchynského špagátu a následne zabaliť do mastného papiera, alebo pokojne aj do novín, ako za starých čias :-)
Čo sa týka prekvapenia po nakrojení salámy, a teda jej zloženia, recepty na čokoládovú salámu sú relatívne podobné. V každom prípade, po mojom zistení a po porovnaní dvoch receptov, ktoré som vyskúšala, odporúčam dve základné rady:
1. používajte práškový cukor. Ak budete mať nutkanie použiť krupicový či kryštálový, biely alebo hnedý, rátajte s tým, že sa vám pri príprave čokoládovej hmoty dôkladne nerozpustí a následne vám bude škrípať pod zubami.
2. tuhé suroviny (polámané sušienky predovšetkým) pred použitím zľahka navlhčite alkoholom. Alkohol zvyčajne do tejto salámy ide, ale miesto toho, aby ste ho rovno pridali do čokoládovej zmesi ním najprv navlhčite tuhý sušienkový základ. Výsledný produkt sa bude ľahšie krájať, nebude sa drobiť a lámať.
Vyskúšala som dva recepty a práve prvý, po ktorom som siahla, mal tie dva nedostatky, ktoré som opísala vyššie. Cukor sa vo vodnom kúpeli nie a nie rozpustiť, no a pri krájaní tendencia k drobeniu a k tomu, že sa jednolivé plátky "salámy" lámu. Drobeniu možno predísť aj tým, že jednotlivé suroviny, ktorej do nej pridávame nalámeme (sušienky), alebo nasekáme (orechy) na menšie kúsky.
Čokoládová saláma
Na dve cca 25 cm salámy potrebujeme:
80 g masla
200 g horkej čokolády, 70 %
100 g práškového cukru
200 g tzv. digestive sušienok (napr. bebe)
80 g mandľových lupienkov*
80 g sušených brusníc*
80 g lúpaných nesolených pistácií*
2 veľké žĺtky
80 g portského vína (alebo iného dezertného vína, či likéru, prípadne rumu)
2 lyžičky vanilkovej esencie
80 g kondenzovaného mlieka
štipka soli
práškový cukor na obalenie
*suroviny označené hviezdičkou môžeme ľubovoľne varírovať a meniť vzájomný pomer. Môžeme použiť všetky druhy orechov, či sušeného ovocia - podľa vlastných zásob, či uváženia.
Do veľkej plytkej misy nalámame sušienky na menšie kúsky (nie však na omrvinky). Pridáme mandle, brusnice a pistácie a pokvapkáme polovicou portského vína. Necháme nasiaknuť.
Čokoládu a maslo dáme do kovovej misy a postavíme nad paru. Keď sa čokoláda roztopí a spojí s maslom, pridáme presiaty práškový cukor, soľ, vaječné žĺtky, zvyšok portského vína, vanilkovú esenciu a kondenzované mlieko. Dôkladne premiešame a necháme asi 5 minút variť. Pravidelne zamiešame.
Hotovú čokoládovú zmes odstavíme, pridáme k pripravenému tuhému základu v mise a dôkladne premiešame. Necháme odstáť 15 až 30 minút, s vychladnutou zmesou sa lepšie pracuje (pozor, nesmie stuhnúť).
Pripravíme si hárok papiera na pečenie, vyberieme naň polovicu čokoládovej zmesi a vytvarujeme do tvaru salámy s priemerom cca 5 cm. Pomáhame si pri tom papierom, zmes dôkladne utlačíme, aby v nej neostali vzduchové bubliny či nepevné miesta. Natesno zabalíme do papiera, konce zatočíme. Ak sa odbaľujú, môžeme ich zviazať motúzkom.
Rovnako spracujeme aj druhú polovicu hmoty. Hotové salámy odložíme na pár hodín do chladničky, aby dôkladne stuhli.
Hotovú salámu rozbalíme, obalíme v práškovom cukre (alebo inak) a ozdobíme motúzkom (použila som viazanie, ako na mäsové rolády). Takto pripravenú salámu zabalíme do čistého papiera a ozdobíme podľa vlastného uváženia.
Skladujeme v chladničke a servírujeme ako klasickú salámu, pokrájanú na plátky.
Prajem vám všetkým pekného a bláznivého Mikuláša.