Dlhšie som už poškuľovala aj po snehovej roláde, ale chýbala mi odvaha. Až kým som nedávno nenatrafila na tento sezónny recept. Gaštanové pyré a bezé? To musím vyskúšať! Gaštanovou plnkou uspokojím manžela a seba zasa snehovou penou. A keďže toto je typ dezertu, keď vás uspokojí aj jeden kúsok (ok, tak možno dva. Alebo tri?), ušlo sa aj pár jedincom v práci.
Milo ma prekvapila rýchlosť prípravy. Kým pri pavlove musíte rozmýšľať nad postupom a časom sušenia bezé tak, aby bolo čistobiele, ale zároveň správne upečené, tu tieto problémy odpadajú. Konštantná teplota a konštantný čas od začiatku, až po vytiahnutie z rúry. Trošku zručnosti si vyžaduje až proces rolovania - základné pravidlo: dávajte pozor, aby ste mali roládu pri rolovaní vždy na pomocnom papieri. Ak sa vám z neho zosunie na kuchynskú linku, už len s ťažkosťami ju dorolujete, resp. presuniete na podnos. Snehová pena sa síce rolovať dá, ale je predsa len krehkejšia a menej pevná ako klasické cesto. A aj keby sa vám na prvýkrát nepodarilo roládu zarolovať ukážkovo, nevadí, zapráši sa po nej tak, či tak.
Snehová roláda s gaštanovým pyré a šľahačkou
Na snehové "cesto" potrebujeme:5 bielok (z vajíčok M, resp. 4 vajíčka L)
200 g bieleho krupicového cukru
1 ČL kukuričného škrobu
1 ČL bieleho vinného octu
4 PL práškového cukru na pocukrovanie
Na plnku:350 g gaštanového pyré, rozmrazeného
1 ČL vanilkového extraktu
400 ml smotany na šľahanie
5 PL orieškového likéru (napr. Frangelico), príp. kávového likéru alebo rumu
1 PL práškového cukru
60 g uvarených a nasekaných gaštanov
1. Rúru predhrejeme na 160 °C, v prípade teplovzdušnej na 140 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie a zľahka potrieme maslom.
2. Bielky dáme do čistej misy a šľaháme, kým sa nezačne pena farbiť dobiela. Potom postupne v malých dávkach pridávame cukor a vyšľaháme do hustej peny. Na záver na pomalých otáčkach zašľaháme aj škrob a ocot.
3. Hotový sneh rovnomerne rozotrieme na pripravený plech, vložíme do stredu rúry a pečieme 25 minút. Vyberieme z rúry a necháme asi 5 minút odpočívať na plechu.
4. Medzitým si na kuchynskú linku pripravíme veľký hárok čistého papiera na pečenie, ktorý rovnomerne poprášime práškovým cukrom.
5. Bezé opatrne spolu s papierom stiahneme z plechu a následne opatrne, ale zároveň rýchlo obrátime a položíme na pripravený pocukrovaný papier. Papier, na ktorom sa bezé pieklo, opatrne stiahneme. Necháme dôkladne vychladnúť.
6. Na plnenie si pripravíme najprv gaštanové pyré. Dáme ho do misy mixéra, pridáme likér a cca 50 ml smotany na šľahanie. Vymiešame. Ak je príliš husté, pridáme ešte smotanu alebo likér, kým nezískame roztierateľnú konzistenciu.
7. Uvarené gaštany nasekáme na drobné kúsky.
8. Zvyšnú šľahačku vyšľaháme dotuha.
9. Snehový plát potrieme najprv šľahačkou, dlhý okraj ďalej od nás necháme asi v 5 cm šírke voľný. Potom do šľahačky poukladáme lyžicou nepravidelne gaštanové pyré a pomocou stierky rozotrieme, resp. opatrne votrieme do šľahačky. Posypeme nasekanými gaštanmi a následne opatrne zrolujeme. Pri rolovaní si pomáhame papierom, na ktorom sme mali položené bezé a ktorý si posúvame tak, aby bola roláda vždy na ňom. Ak hrozí skĺznutie rolády, podložíme si ju novým hárkom papiera.
10. Hotovú roládu pomocou papiera opatrne presunieme na podnos. Odložíme do chladničky a pred servírovaním ju výdatne zasnežíme práškovým cukrom.