Nie ste prihlásený login

Svätojánska orechovka

Sezónne suroviny

19. 06. 2016



Za našou záhradou, pri potoku rastie mladý orech. Úroda z neho ešte nebola, i keď pred rokom mi mladý stromček prvýkrát úžitok priniesol. Úrodu som z neho obrala trochu predčasne, a to na sv. Jána. Teda nie úplne presne, keďže Jána vychádzalo v strede pracovného týždňa, kedy sa žiaľ, na záhradu nedostanem. Obrala som z neho symbolických 24 zelených orechov, ktoré poslúžili na prípravu magického orechového likéru. 24. jún v súvislosti s letným slnovratom znamenal pre našich predkov magický dátum, traduje sa, že v ten deň sa otvárajú poklady zeme, že všetky magické sily umocňujú v ten deň naše priania, zážitky, čary a túžby. Tento dátum a najmä noc bola ideálne na zbieranie liečivých byliniek, na prípravu rôznych liečivých či magických odvarov a podobne. Hm, 21. júnom som to možno pokašľala a likér nie je magický, ale v každom prípade je nesmierne chutný. Dve menšie fľaštičky sa mi podarilo ušetriť do dnešných dní a ešte ho asi aspoň do Vianoc ušetrím, keďže tento rok orechovku nakladať nebudem. Žiaľ, májové mrazy sa na strome podpísali a tých zopár orechov, čo na ňom je, mi je nenechať dozrieť. Ak váš orech mrazmi neutrpel, prípadne máte na záhrade taký obrovský strom, ktorému 24 orechov do úrody chýbať nebude, určite skúste tento chutný a voňavý, a vraj aj zdravý likér.



Na prípravu orechovky, či likéru zo zelených orechov, potrebujete trafiť správny čas. Áno, už názov napovedá, že orechy by sa mali zbierať okolo sv. Jána. Záleží však od predošlého počasia, ako aj od oblasti, kde žijete. Na juhu môže byť sv. Ján už na prípravu likéru neskorý termín. Pred dvoma rokmi svokrovci svojej susede zahlásili, že chcem robiť orechový likér, tak tá nelenila, obrala za plnú misu orechov a poslala mi ich. Len škoda bola tých orechov - najprv bolo treba odtrhnúť jeden, zistiť, či sa dá ešte krájať - teda, či je ešte v mliečnej zrelosti. Čo to znamená? Že budúca škrupina orecha sa dá ešte prepichnúť a krájať nožom a budúceho jadro orecha je vodové, či želatínové, priesvitné. Orechy, ktoré mi však poslala, boli tvrdé, škrupinka už bola vytvorená. Jar v tomto roku však bola veľmi teplá a nástup leta predčasný. Minulý rok bola jar chladnejšia, teplé dni nastúpili neskôr, takže na sv. Jána boli orechy v správnej mliečnej zrelosti.



Tento rok tu bude podobné, jeden orech som včera prekrojila, bol ako stvorený na orechovku. A prečo sa vlastne púšťať do domácej orechovky? Pri domácej verzii viete presne, čo ste do nej dali a garantujem vám, jej chuť a vôňa sa kupovanej nevyrovnajú. Orechovka zaváňa nostalgiou, mágiou, minulosťou a verte, fľaška dobrej orechovky ako darček poteší nejedného otca, dedka, či tetu. Jednu fľašu si určite treba uchovať aj pre vlastné potreby - my sme tú moju minuloročnú popíjali celé vianočné sviatky. Orechovka má vraj pozitívny vplyv na trávenie, upokojuje podráždený žalúdok, ba vraj vie pomôcť aj pečeni a krvi. V každom prípade, aj tu platí, že všetko s mierou, ale malý pohárik likéru v príjemnej spoločnosti nikomu neublíži.

Svätojánska orechovka


24 vlašských orechov v mliečnej zrelosti (trhaných okolo sv. Jána, 24.6.)
1,5 litra vodky (obsah alkoholu: 40 %) prípadne iného neutrálneho alkoholu
5 klinčekov (+ 2 na sirup)
1 tyčinka škorice (+ pol tyčinky na sirup)
4 zrnka borievky (+ 2 na sirup)
300 g krupicového cukru



1. Orechy poriadne umyjeme, prípadne necháme dve hodiny vo vody, aby sa u nich uvoľnili nečistoty a až následne ich umyjeme. Potom ich dôkladne osušíme a nakrájame na kolieska alebo štvrtinky. Orechy vložíme do veľkého 5litrového pohára a zalejeme alkoholom. Pridáme klinčeky, škoricu, borievky, zakryjeme a na slnečnom parapete, resp. kuchynskej linke necháme 6 týždňov stáť.
2. Po uplynutí tejto doby (nič sa nestane, ak ju natiahnete aj na 8 týždňov) si pripravíme cukrový sirup. Cukor s vodou v pomere 1 : 1 (na 300 g cukru 300 ml vody) zvaríme na sirup spolu s ďalším korením (klinčeky, škorica, borievky) a necháme vychladnúť.



3. Orechový macerát dôkladne scedíme (aj opakovane, aby sa zachytili na tkanine, či filtrovom papieri všetky tuhé čiastočky) a zmiešame s cukrovým sirupom. Hotový likér naplníme do fliaš a necháme ešte mesiac - či polroka (do Vianoc) odležať.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign