Nie ste prihlásený login

Poď dál, dhal

Doma v kuchyni

18. 03. 2021


Ako som už naznačila v nedávnom článku, indické jedlá nie sú v mojej kuchyni veľmi často na programe. Sú však recepty, ku ktorým sa opakovane vraciam, a ktoré sa postupne stali súčasťou môjho domáceho varenia. Takýmto receptom je aj šošovicový dhal s pečeným karfiolom. Slovo "dhal" pochádza z indického subkontinentu a skrýva v sebe dva významy. Slovom "dhal" sa označujú lúpané a polené strukoviny, ktoré pred tepelnou úpravou nepotrebujú namáčať a zároveň sú pomerne rýchlo uvarené - napr. polená červená šošovica, mungo fazuľa alebo hrach. Termínom "dhal" sa zároveň označujú husté pokrmy pripravené z týchto strukovín. Vedeli ste, že práve India je najväčším producentom strukovín na svete?
Strukoviny sú výživovo veľmi hodnotnou potravinou a nemali by sme na ne zabúdať vo svojej strave. Sú výbornou alternatívou k mäsu, pretože sú dobrým zdrojom bielkovín. A najmä, skupina strukovín je taká pestrá, že dnes si každý dokáže nájsť nejakú obľúbenú.

Šošovicový dhál s pečeným karfiolom


1 karfiol, rozobraný na menšie ružičky
3 PL rastlinného oleja
1 veľká cibuľa, pokrájaná na tenké polkolieska
4 strúčiky cesnaku, pokrájané na tenké plátky
1 PL čiernych horčičných semienok
1 PL nemletej rímskej rasce
3 cm kúsok čerstvého zázvoru, ošúpaného a nastrúhaného
400 g konzerva sekaných paradajok
250 g polenej červenej šošovice
hrsť koriandrovej vňate
mesiačiky citróna na podávanie
indické chlebové placky na podávanie


1. Rúru predhrejeme na 220/200 °C. Rozobraný karfiol premiešame s 2 lyžicami oleja, rozložíme na plech a v hornej tretine rúry pečieme 15-20 minút.
2. Zvyšný olej zohrejeme  v hrnci, pridáme cibuľu a 5 minút opekáme. K cibuli pridáme aj cesnak a krátko opečieme. Prisypeme horčicové semienka, rímsku rascu a zázvor a dve minúty opekáme. Primiešame paradajky, šošovicu a zalejeme 500 ml vody. Privedieme k varu a na stredne silnom plameni varíme, kým šošovica nezmäkne a nezačne sa trochu rozpadať. Dhál podľa potreby dochutíme korením a soľou, primiešame upečený karfiol a polovicu nasekanej koriandrovej vňate.
3. Hotový dhal podávame so zvyšnou koriandrovou vňaťou, s mesiačikom citróna a indickými chlebovými plackami ako prílohou.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené