Nie ste prihlásený login

Desať ingrediencií

Doma v kuchyni

28. 02. 2021


Keď som včera večer začala rozmýšľať, čo uvarím v nedeľu na obed, nemala som žiadnu ideu. Nechcelo sa mi variť nič komplikované, nič s množstvom ingrediencií, a hlavne, nič náročné na čas. Pôvodne sme totiž plánovali, že doobeda vybehneme do lesa, nakoniec sme však došli len po našu záhradu, ktorú sme mali po ceste. Drobec ostal stáť pri bránke, ďalej ani za svet, takže miesto ľahkej lesnej prechádzky sme mali pobehovanie po záhrade s lopatkou a tatrovkou. Táto zmena programu nebola márna, ostrihala som vinič, skontrolovala prezimuvšie bylinky a s radosťou zistila, že prežili obe sadenice estragónu. Dúfam, že rovnako prežili aj ďalšie bylinky, ktoré zatiaľ nerašia nové svieže výhony. Veď ešte majú čas!


No a ako vlastne dopadol môj výber obedného menu? Vzhľadom na vyššie spomenuté, som siahla po Jamieho knihe 5 ingrediencií, ktorá je naozaj bohatá na rýchle a jednoduché recepty. Voľba padla tentokrát na kurací páj a na šalát zo zeleného bôbu. Toho mám v mrazničke celú kopu, ono to tak dopadne, keď ho kúpite vo veľkoobchode vo veľkoobchodnom 2,5 kg balení. Ale, že by som ho nevedela minúť? O to sa nebojím. Plánujem ho aj zasiať (nie ten z mrazničky :-D ), len sa bojím, že tento pokus dopadne rovnako neúspešne ako prvý, keď väčšinu bôbu skántrili vošky a následne čerň či iná skaza.
Na Jamieho receptoch z tejto knihy sa mi páči, že naozaj na každý recept počíta len s piatimi ingredienciami. A tak moje dnešné varenie bolo o desiatich ingredienciách. Väčšinu som mala doma, možno aj preto som zvolila práve tieto dva recepty. A vďaka tomuto výberu som si rozšírila zoznam mojich srdcoviek. Kurací páj ma tak milo prekvapil, že určite do domáceho varenia zaradím častejšie tieto britské páje s pokrievkou z cesta.

Kurací páj


Na 4 porcie potrebujeme:
2 cibule
600 g kuracích stehien bez kosti a kože
350 g zmesi húb (použila som biele a hnedé šampiňóny a hlivu)
1 zväzok čerstvého tymianu
375 g lístkového cesta /alebo jeden plát už pripraveného, rozvaľkaného

okrem toho: olivový olej, červený vínny ocot, soľ a čierne korenie


1. Rúru predhrejeme na 220/200 °C. Cibuľu pokrájame nahrubo, kuracie mäso na kúsky vo veľkosti sústa. Huby očistíme, menšie môžeme nechať v celku, väčšie pokrájame.
2. Na sporák dáme rozpáliť dve panvice, väčšiu s priemerom 28-30 °C, vhodnú na použitie v rúre (celokovovú), a menšiu, na ktorej opečieme huby.
3. Do väčšej panvice pridáme lyžicu olivového oleja a vsypeme nakrájanú cibuľu. Chvíľu opekáme, aby zmäkla a trochu zosklovatela. Pridáme nakrájané mäso a ďalej opekáme.
Medzitým na druhú suchú panvicu nasypeme huby a za občasného zamiešania ich nasucho opečieme, kým nezačnú príjemne voňať.
4. Huby, ako aj hrsť lístkov z tymianu, pridáme k mäsu.  Zmes osolíme, okoreníme čiernym korením, primiešame lyžicu červeného octu a zalejeme 150 ml vody. Prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť približne 10 minút.


5. Následne zmes v panvici prekryjeme lístkovým cestom tak, aby bol celý obsah prekrytý. Ak máme cesto vopred rozvaľkané, odrežeme 3/4 cesta, ktorým prekryjeme väčšiu časť panvice, no a zvyšným cestom prekryjeme voľné miesta. Pomocou varešky zatlačíme okraje smerom k dnu panvice. Cesto zľahka narežeme šikmým vzorom a potrieme olivovým olejom. V strede koláča urobíme otvor na odchod pary, do ktorého vložíme zvyšok kytičky tymianu.
6. Kurací páj vložíme do rúry na spodnú koľajničku a pečieme 15 minút, resp. kým sa nesfarbí dozlatista. Hotový koláč necháme chvíľu odstáť, následne rozkrojíme na jednotlivé porcie. Podávame samostatne, alebo so šalátom podľa vlastného výberu.

Šalát zo zeleného bôbu, grilovaných paprík a petržlenovej vňate


Na 2 porcie potrebujeme:
200 g čerstvo vylúpaného alebo mrazeného bôbu
30 g celých mandlí
1 x 480 g pohár zaváraných grilovaných paprík v náleve
malý zväzok petržlenovej vňate (15 g)
30 g syra manchego alebo pecorina

okrem toho: olivový olej, červený vínny ocot, soľ a čierne korenie


1. Zelený bôb vložíme do vriacej osolenej vody a varíme 3 minúty. Scedíme a schladíme. Následne pomocou prstov stiahneme z jednotlivých bôbov bledú šupku, aby nám ostal len pekný sýtozelený bôb.
2. Mandle opečieme na suchej panvici, necháme vychladnúť a pokrájame na tenké plátky.
3. Papriky scedíme, osušíme, roztvoríme a na grilovacej panvici opečieme, aby získali mriežku. Opečené papriky pokrájame na 1 cm široké pásiky.
4. Stonky petržlenu nasekáme najemno, lístky oberieme a všetko premiešame s bôbom, paprikami a 1 a pol lyžicou olivového oleja. Pridáme aj lyžicu červeného vínneho octu a lyžicu nálevu z paprík. Ochutnáme a podľa potreby dochutíme soľou a čiernym korením.
5. Šalát rozdelíme na taniere, posypeme hoblinkami syra, mandľami a pokvapkáme olivovým olejom.



Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené