Niekoľko dní som mala v merku pomelový šalát z knihy
Plenty more, ale jeho prípravu som odkladala z dôvodu: "čo k nemu?" Zvažovala som krevety, ba aj kalamáre, ale tie nekúpite len tak, v prvých potravinách na rohu. V pondelok podvečer sme sa však neplánovane ocitli doma bez detí a mne hneď napadlo, poďme sa obzrieť po morských potvorách. A tak sa v chladničke ocitli kalamáre, presnejšie očistené tuby a chápadlá. Na celé kalamáre si ešte netrúfam, a úprimne, aj toto bola moja prvá domáca skúsenosť s kalamármi. Mám čo doháňať, na kalamáre existuje množstvo úžasných receptov. A pokiaľ sa nemusíte trápiť čistením kalamárov, tak je to naozaj pohodová práca.
Na svoju kalamárovu premiéru som si vybrala recept na vyprážané kalamáre v čínskom štýle, tzv. kalamáre soľ & korenie. K nim som pripravila rýchlu omáčku na namáčanie a spomínaný šalát z pomela, ktorý svojím zložením zapadol do ázijského štýlu celého jedla.
Zvyčajne si väčšie projekty, alebo pre mňa nové veci, nechávam na víkend, ale kalamáre boli v chladničke, tak mi v utorok nič iné neostávalo, ako sa do toho pustiť. Je to trochu komplikované s dvojročným drobcom, ktorý by chcel pomáhať a ktorý odmieta ísť spať v normálnom čase. Mohlo to však dopadnúť aj horšie a poobedný spánok úplne odignorovať, nakoniec však predsa len zaspal a ja som mohla utekať do kuchyne. Pražené kalamáre sú jednoduché jedlo, šalát rovnako, dosť času vám však zaberie krájanie jednotlivých surovín, vyrábanie marinád, omáčok a infuzovanie oleja na vyprážanie.
Suroviny na infuzovanie oleja, v ktorom sa neskôr vyprážali kalamáre (čili, cesnak, citrónová tráva a sečuánske korenie)
Do prípravy šalátu, marinády a omáčky na namáčanie som sa našťastie pustila ešte kým bol drobec hore, takže keď zaspal, už zostala na práci len príprava oleja a samotné vyprážanie kalamárov. Bol to tentoraz obed neskorý, starší syn sa netrpezlivo chodil vypytovať, či je už obed hotový. Nakoniec sa, správne vyhladovaný, dočkal, o to viac si na kalamároch pochutnal. Ja som si pochutnala aj na šaláte, ktorý príjemne vybalansoval vyprážané kalamáre. No a druhé kolo prišlo hneď večer, keďže som nejaké kalamáre odložila na večeru, aby si pochutnal aj muž.
Po tejto premiére sa už kalamárov báď nebudem, už teraz mám v hlave asi tri recepty, ktoré by som chcela postupne vyskúšať. No, nebyť šalátu z pomela, asi by na kalamáre ešte chvíľu neprišlo.
Vyprážané kalamáre "soľ a korenie" na čínsky spôsob
750 g očistených kalamárov (mix tuby aj chápadlá)
2 červené čili papričky
1 stonka citrónovej trávy
2 strúčiky cesnaku
1,5 litra rastlinného oleja na vyprážanie
1 PL sečuánskeho korenia
1 ČL celého čierneho korenia
1 ČL celého bieleho korenia
2 ČL vločkovej morskej soli
100 g zemiakového škrobu (Solamyl)
1 vaječný bielok, zľahka vidličkou našľahaný
2 jarné cibuľky, pokrájané šikmo na tenké plátky
limetka na servírovanie
Omáčka na namáčanie:
1 strúčik cesnaku, pokrájaný na veľmi jemno
1 červená čili paprička bez semienok a rebier, na veľmi jemno
1 PL hnedého cukru
2 PL ustricovej alebo rybacej omáčky
2 PL limetkovej šťavy
1 PL ryžového octu
1. Ako prvú si pripravíme omáčku na namáčanie. Uvedené suroviny dáme do malej rajnice a zohrejeme. Miešame, kým sa nerozpustí cukor, následne odstavíme, prelejeme do misky a necháme vychladnúť.
2. Pripravíme si olej, v ktorom budeme vyprážať kalamáre. Dva strúčiky cesnaku, dve čili papričky, jednu stonku citrónovej trávy pokrájame na jemné plátky. Olej nalejeme do vyššieho hrnca a zohrejeme na 180 °C (ak nemáme teplomer, použijeme ako test kúsok chleba, ktorý by sa mal začať hneď pražiť a dozlatista sfarbiť asi za 30 sekúnd). Do horúceho oleja opatrne vložíme nakrájané suroviny, ako aj polovicu lyžice sečuánskeho korenia. Pražíme 2-3 minúty, dávame pozor, aby suroviny v oleji nesčerneli. Dozlatista vypražené plátky vyberieme z oleja kovovým sitkom alebo dierkovanou naberačkou a dáme stranou (po vychladnutí vyhodíme). Olej necháme 30 minút chladnúť.
3. Kalamáre, tuby aj chápadlá, umyjeme pod tečúcou vodou a necháme dôkladne osušiť na papierových utierkach. Tuby (telá kalamárov) pokrájame na 1 cm široké krúžky, chápadlá na asi 2-3 cm široké kúsky, tenké konce chápadiel necháme dlhšie (pokiaľ máme bejby kalamáre, necháme chápadlá v celku).
4. V mažiari spolu podrvíme vločkovú soľ, zvyšok sečuánskeho korenia, čierne a biele korenie. Do plytkej misy alebo na tanier nasypeme zemiakový škrob, pridáme korenie z mažiara a premiešame. Do druhej misy dáme zľahka našľahaný bielok.
5. Vychladnutý olej znovu ohrejeme na teplotu 180 °C.
6. Kalamáre postupne obalíme v bielku a následne v ochutenej škrobovej múčke. Z kalamárov zľahka otrasieme škrob navyše a takto pripravené kalamáre v dvoch, prípadne viacerých dávkach vypražíme dozlatista. Krúžky a tenké kúsky chápadiel pražíme asi dve minúty (pri menej teplom oleji to bude trvať dlhšie), hrubé kúsky z chápadiel pražíme o minútu-dve dlhšie. Správne vypražené kalamáre majú byť zlatisté a chrumkavé na povrchu. Hotové kalamáre vyberieme z oleja dierkovanou naberačkou a necháme odkvapkať od oleja na tanieri vystlanom kuchynskými papierovými utierkami.
7. Vypražené kalamáre preložíme na čistý tanier, posypeme pokrájanou jarnou cibuľkou a podávame s kúskom limetky na dochutenie, ako aj s omáčkou na namáčanie. Ako príloha sa hodí pomelový šalát.
Pomelový šalát
Na šalát potrebujeme:
1 pomelo, čistej dužiny cca 400 g
1 malé zelené mango, pokrájané na tenké prúžky
10 g koriandrovej vňate
10 g mäty
2 malé červené šalotky (alebo 1 obyčajná)
60 g rukoly (bez stoniek)
2 ČL rastlinného oleja neutrálnej chuti
1 PL limetkovej šťavy
2 ČL čierneho sezamu
40 g nesolených arašidov, nasekaných nahrubo
soľ
Na marinádu:
75 ml ryžového octu
40 g palmového alebo hnedého cukru
1 PL vody z pomarančov. kvetov
2 hviezdičky badiánu
1 tyčinka škorice, zlomená na dve polovice
10 g čerstvého zázvoru, pokrájaného na tenučké prúžky
2 červené čili, pokrájané na tenučké prúžky
Poznámka: Čerstvú šalotku v šaláte je možné vynechať, prípadne ju nahradiť chrumkavou praženou šalotkou, či cibuľou, čo dodá šalátu popri arašidom ďalší chrumkavý rozmer.
1. Najprv si pripravíme marinádu. Ryžový ocot a cukor dáme do rajnice a zohrejeme, miešame, kým sa cukor nerozpustí. Odstavíme a primiešame pomaranč. vodu, badián, škoricu, najemno nakrájaný zázvor a čili.
2. Pomelo ošúpeme a očistíme, aby sme získali dužinu bez horkých šupiek. Jednotlivé segmenty polámeme na veľkosť sústa, dáme do misy a prejeme marinádou. Zľahka premiešame, aby sa marináda dostala ku všetkým kúskom pomela. Necháme marinovať minimálne 30 minút.
3. Pomelo spolu so zázvorom a čili vyberieme z misy, v ktorej sa marinovali a dáme do inej. Marinádu precedíme cez sitko, badián a škoricu vyhodíme. K pomelu pridáme nakrájané mango, natrhaný koriander a mätu, šalotku, rukolu z ktorej sme odtrhli dlhé tenké konce, olej a limetkovú šťavu. Pridáme aj 3 lyžice z odloženej marinády a zľahka premiešame. Šalát naložíme na servírovaciu misu alebo tanier, zľahka osolíme a posypeme arašidmi, ako aj sezamom.
4. Šalát podávame k vyprážaným alebo grilovaných kalamárom, krevetám, prípadne k rybe.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.