Nie ste prihlásený login

Aloo gobi

Doma v kuchyni

21. 02. 2021


Zvyčajne, keď idem v kuchynských inšpiráciách smerom na východ, skončím hneď na začiatku - na Blízkom východe, alebo odídem až na východ ďaleký. Indický subkontinent často vynechávam, preskakujem, i keď to nie je tým, že by mi indická kuchyňa nechutila. Možno to bude len tým, že iné kuchyne sú u nás doma viac udomácnené a pravidelne sa k nim vraciame a na objavovanie Indie nie je priestor. Ten priestor sa však raz za čas nájde, a tak tomu bolo aj pred rokom, keď som prvýkrát varila zemiakovo-karfiolové karí známe pod názvom Aloo gobi (v preklade jednoducho zemiaky & karfiol). Aj keď tento zeleninový pokrm nie je veľmi fotogenický, je plný chutí a zaradil sa medzi stálice v našej kuchyni. A viete čo mám na ňom najradšej? Keď sa na suchej panvici opeká rímska rasca s koriandrom. Kombinácia týchto dvoch korením je pre mňa neskutočne príťažlivá, vôňou aj ich chuťou sa neviem nabažiť a stretávam sa s ňou pomerne často aj pri blízkovýchodných jedlách.
Aloo gobi je výdatné a sýte jedlo, čo umocňuje aj príloha. Basmati ryža alebo chlebové placky sú základný výber na prílohu, ale mne osobne sa kombinácia zemiakov a ryže bije, preto k aloo gobi robievam chlebové placky. Žiadne konkrétne, netuším ako sa volajú a či vôbec meno majú, ale chutia nám veľmi. Možno preto, že nie sú suché, ale opečené na oleji a trochu tuku sa dostalo aj do cesta (môžete použiť obyčajné alebo prepustené maslo).
A aký je váš vzťah k indickej kuchyni? Vrelý, vlažný, alebo sa tiež ešte len hľadáte? Budem rada, ak napíšete do komentára.

Aloo gobi (zemiakovo-karfiolové indické karí) a chlebové placky


1 ČL celej rímskej rasce
1 ČL celého koriandru
1/2 ČL celého čierneho korenia
1/2 ČL horčicových semienok
2 stredne veľké cibule, nakrájané nadrobno
4 strúčiky cesnaku, prelisované
asi 3 cm kúsok zázvoru, nakrájaný najemno
1 ČL mletej kurkumy
1/2 ČL mletej škorice
mleté čili podľa chuti
1 nie príliš veľká hlávka karfiolu, rozobraná na malé ružičky
5 zemiakov v šupke, umytých a pokrájaných na kocky
zeleninový vývar
soľ na dochutenie

Chlebové placky:
180 ml mlieka
50 g masla (alebo prepusteného masla
300 g hladkej múky (funguje 00 aj T650)
7 g soli
olej na opekanie

Na podávanie:
čerstvý koriander
1 limetka alebo citrón, pokrájaný na klinky


1. Karfiol umyjeme a rozoberieme na menšie ružičky. Zemiaky v šupke umyjeme a pokrájame na kocky podobnej veľkosti ako ružičky karfiolu.
2. Na rozpálenej panvici bez oleja opečieme rímsku rascu, koriander, čierne korenie a horčicové semienka. Opekáme, kým nezačnú voňať, potom ich presypeme do misky a necháme vychladnúť. Následne podrvíme v mažiari.
3. V panvici zohrejeme olej a dozlatista na ňom opečieme pokrájanú cibuľu. Pridáme prelisovaný cesnak, najemno nakrájaný zázvor a krátko spolu opražíme. Potom pridáme podrvené korenie z mažiara, kurkumu, škoricu a mleté čili korenie podľa chuti. Za stáleho miešania varíme, kým sa nerozvinie vôňa korenia, potom pridáme zemiaky. Krátko ich opečieme na panvici a zalejeme vývarom tak, aby ním boli zemiaky tesne zakryté. Zľahka osolíme.
4. Zemiaky uvaríme do polomäkka, resp. skoro do mäkka, pridáme k nim ružičky karfiolu, opatrne premiešame a dovaríme. Ak je karí príliš husté, prilejeme ešte trocha vývaru. Pokrm však nemá byť riedky, skôr naopak, hustejšej konzistencie, s trochou korenistého, jemne pikantného vývaru. Karfiol môže ostať trochu chrumkavý, nesmie sa rozvariť.
Podľa potreby na záver dochutíme soľou a korením.
5. Hotové karí podávame s chlebovými plackami, koriandrovou vňaťou a šťavou z citróna alebo limetky.



Príprava chlebových placiek

1. Mlieko zohrejeme (nie do varu) a necháme v ňom rozpustiť maslo. Medzitým múku spolu so soľou preosejeme do misy. Postupne prilievame mlieko s maslom a vypracujeme hladké vláčne cesto. Najprv cesto spracúvame v mise, neskôr ho zmiesime rukami na pracovnej doske. Hotové cesto zabalíme do fólie a necháme aspoň 30 minút odpočívať.
2. Odpočinuté cesto premiesime, rozdelíme na 8 častí a z každej vyváľkame tenkú placku.
3. Placky opečieme z oboch strán na poolejovanej panvici. Hotové placky zabalíme do utierky a odložíme na teplé miesto dovtedy, kým sa nebudú podávať.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené