Nie ste prihlásený login

S droždím, ale bez kysnutia

Doma v kuchyni

23. 04. 2021


Z detstva si pamätám, rovnako ako aj z maminho zošita s receptami, že istý čas boli u nás doma hitom drobné sladké rožteky, kde v recepte stálo droždie, ale cesto sa kysnúť nenechávalo. Bol to vďačný recept, rýchlo zamiesené, rýchlo upečené. Doma sme ich plnili hocijakým džemom, aký bol po ruke, na inú plnku si nespomínam. A určite neboli nikdy plnené slivkovým lekvárom, ktorý moja mama nemá rada a nikdy s ním nepiekla. No a u mňa je to so slivkovým lekvárom/povidlami presne naopak! Milujem ho v kysnutých buchtách, v rôznych koláčoch s makom či orechmi, a samozrejme aj v týchto malých rožtekoch.


Recept na tieto rožteky som znovuobjavila pred rokom a odvtedy som ich piekla niekoľkorát. Zo začiatku len so slivkovým lekvárom, ale keďže mi od jesene ostala slušná zásoba orechov, začala som ich robievať aj s orechovou plnkou, čo všetci doma ocenili. Viem si ich predstaviť aj s plnkou makovou, ale okrem mňa doma mak nikto nepreferuje.
Cesto na tieto rožteky je naozaj úžasné - výborne sa s ním pracuje, nie je treba čakať na jeho vykysnutie a najväčším prekvapením je jeho chuť a trvanlivosť. Droždie v ceste skoro necítiť, konzistenciou pripomína cesto linecké, a je veľmi trvanlivé. Aj dva-tri dni chutia rožteky ako čerstvo upečené. Pri klasickom kysnutom ceste nič také nehrozí, na druhý deň je už dávno po čerstvosti. Poznáte tento typ cesta? Čo z neho pečiete? Poteším sa vašim komentárom.

Nekysnuté rožteky s povidlami (alebo orechovou plnkou)


Na 64 rožtekov potrebujeme:
10 PL lyžíc vlažného mlieka
1 PL krupicového cukru
1 kocka droždia (42 g)
500 g hladkej svetlej múky
250 g zmäknutého masla
1 vajce
štipka soli
slivkový lekvár / alebo inú plnku
asi 70 až 100 g rozpusteného masla zmiešaného s 2 PL rumu na potieranie
práškový cukor na obaľovanie

Orechová plnka:
120 g cukru
120 ml mlieka
250 g mletých orechov
1-2 ČL vanilkového extraktu alebo vanilkovej pasty
1-2 PL rumu

Poznámka: Ak pečieme pre deti, rum môžeme z potierania aj z plnky vynechať.


1. Pokiaľ chceme použiť orechovú plnku, pripravíme si ju predtým, ako zamiesime cesto. Do menšieho hrnca dáme mlieko s cukrom a privedieme tesne k bodu varu. Keď sa cukor v mlieku rozpustí, pridáme orechy a vanilku. Premiešame a chvíľu povaríme. Plnku odstavíme, necháme vychladnúť a podľa chuti primiešame trochu rumu.
2. Rúru predhrejeme na 180/160 °C.
3. Mlieko, cukor a rozdrobené droždie zmiešame vo väčšom hrnčeku a necháme na teplom mieste vzísť kvások. Medzitým si na pracovnú dosku preosejeme múku zmiešanú so soľou. K múke pridáme pokrájané mäkké maslo a vajíčko. Keď vzíde kvások, nalejeme ho do jamky, ktorú vyhlbíme v múke a následne všetky suroviny zmiesime do mäkkého nelepivého cesta.
4. S hotovým cestom hneď pracujeme. Rozdelíme ho na 8 rovnakých častí, následne každú časť vyváľame do kruhu s hrúbkou asi 3 mm a radielkom pokrájame na 8 rovnakých dielov - trojuholníčkov. K najkratšej strane kladieme lyžičku plnky, následne zrolujeme do tvaru rožteka. Hotové rožteky ukladáme na plech vystlaný papierom a hneď pečieme vo vyhriatej rúre cca 10-12 minút doružova. Pozor, rožteky pečieme naozaj krátko, pri dlhšom pečení sa sfarbia do zlatohneda, cesto je suchšie, stratí krehkosť aj svoju chuť - a to nie je cieľ.
5. Upečené, ešte horúce rožteky potrieme rozpusteným rumovým maslom a obalíme v práškovom cukre.





Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené