Nie ste prihlásený login

Trendy kel

Doma v kuchyni

25. 03. 2017



Už ste ho objavili? Tiež na ňom ulietavate? Dva-tri roky dozadu pamätám, že všetci o ňom písali, všetci z neho varili, všetci fičali na "coolových" kelových chipsoch. Kučeravý kel bol prudko in, prosto najväčšia hipsterčina na tanieri.
Kde ho však všetci kupovali? Nebodaj sa všetkým darilo dopestovať ho doma? V slovenských obchodoch, ani na trhoviskách po kučeravom kele ani stopy, ba ani v Rakúsku som naň mimo viedenského Naschmarktu nikdy nenatrafila.
Moje slovenské pátranie po kučeravom kele začalo ešte niekedy v roku 2010, ale v tom čase som to videla bez šance, preto som si v roku 2011 trúfla na vlastné dopestovanie. Dopestovať kel nebola žiadna sranda, celý čas som bojovala s voškami a molicami. Kel sa v záhrade trápil, ale nakoniec sa pár najsilnejších jedincov podarilo dopestovať. Ej, to bolo radosti!
Všetky ďalšie pokusy už boli neúspešné. Horúce južné Slovensko, a už vôbec nie ešte horúcejšie Maďarsko nie je pre kučeravý kel to pravé podnebie.
Po keli z iného zdroja som prestala pátrať, videlo sa mi to zbytočné. Pár rokov neskôr som ho objavila v nejakom eshope so zeleninou, resp. u niektorých z bedničkárov, presne už neviem. V Bratislave sa medzičasom objavili obchody s luxusnejšou ponukou ovocia a zeleniny, a vzhľadom na to, že ich nenavštevujem často, neviem s istotou, či sa kučeravý kel u nich objavil, resp. objavuje.
Kde sa však už vyše polroka objavuje, je Tesco. Možno aj dlhšie, ale natrafila som naň niekedy na jeseň. Pekne natrhaný, umytý a zabalený vo vrecúškach podobným spôsobom ako rukola, špenát, či polníček. Ak sa ocitne u mňa doma, zvyčajne ani nemám dôvod rozmýšľať, čo z neho uvarím, pretože celý skončí ako miska kelových chipsov. Dnes sa však chipsy nekonali, a tak vyšlo na dva recepty - na obed cestoviny, na večeru šalát.

Cesnakové linguine s (kučeravým) kelom a sardelkami


Na 4 porcie potrebujeme:
400 g cestovín linguine
1 malá hlávka kelu, alebo 300 g kučeravého kelu, nakrájaného na 1 cm prúžky
4 lyžice olivového oleja
5 strúčikov cesnaku, na plátky
50 g plechovka sardeliek aj s olejom, pokrájané nadrobno
rozdrvené čili papričky (asi 2 ks)
soľ a mleté čierne korenie

Na chrumkavú posýpku:
1 - 2 lyžice olivového oleja
50 g strúhanky z čerstvého pečiva
4 lyžice nadrobno nakrájanej petržlenovej vňate
2 lyžice nastrúhaného parmezánu, pecorina alebo grany



1. Pripravíme si strúhanku z čerstvého pečiva. Kúsok bielej bagety starej 1 až 2 dni natrháme na kúsky vo veľkosti sústa, dáme na plech a v rúre pri 170°C sušíme asi 15 minút. Pečivo sa musí zasušiť, ale nie úplne vyschnúť a stvrdnúť. Takto pripravené pečivo rozdrobíme prstami na hrubšie omrvinky, môžeme použiť aj mažiar alebo mixér, ale pozor, strúhanka nesmie byť ako prach.
2. V panvici zohrejeme trochu oleja, pridáme strúhanku a petržlenovú vňať a za stáleho miešania opečieme dozlatista a dochrumkava. Presypeme z panvice do misky a primiešame nastrúhaný syr.
3. V hrnci s osolenou vriacou vodou uvaríme cestoviny, v polovici času varenia prisypeme do vody aj nakrájaný kel.
4. Medzitým si pripravíme omáčku. V malej rajnici zohrejeme olivový olej, prisypeme nakrájaný cesnak a opečieme dozlatista. Rýchlo vyberieme, aby nezhorkol a do rajnice dáme nakrájané sardelky aj s olejom. Opekáme asi 2 minúty, vidličkou počas opekania sardelky rozdrvíme, aby sa "roztopili". Prilejeme asi 1,5 dl vody z cestovín a chvíľu povaríme.
5. Uvarené cestoviny s kelom scedíme a vrátime späť do hrnca. Prilejeme sardelkovú omáčku, prisypeme opečený cesnak, podrvené čili, ochutíme štedro čerstvo pomletým čiernym korením a premiešame. Podávame posypané chrumkavou posýpkou.

Chrumkavý šalát z kučeravého kelu s cícerovými krutónmi


listy kučeravého kelu zbavené rebier a natrhané na stredne veľké kúsky
konzerva cíceru, scedeného
2 strúčiky cesnaku, pretlačeného
údená mletá paprika
olivový olej
hrsť nasekaných vlašských orechov

Na zálievku:
lyžička dijonskej horčice
2 lyžice olivového oleja
šťava z polovice citróna
1 strúčik cesnaku, pretlačený
dve lyžičky drobných kapár, opláchnutých od slaného nálevu



1. Rúru predhrejeme na 190 °C (elektrina) / 170 °C (teplovzdušná). Natrhaný kel dáme do veľkej misy, pokvapkáme olejom a prstami ho do kelu "vmasírujeme". Scedený cícer osušíme papierovými utierkami a premiešame s pretlačeným cesnakom a trochou oleja.
2. Na plech vystlaný papierom rozvrstvíme na jednu polovicu kel a na druhý cícer. Dáme do vyhriatej rúry a pečieme asi 12 minút, resp. dovtedy, kým kel zľahka neobschne (nie však úplne, nechceme chipsy). Kel dáme dole z plechu a cícer premiešame a dopekáme ešte asi 5 minút.
3. Hotový cícer vyberieme z rúry a posypeme zľahka údenou mletou paprikou.
4. Zálievku pripravíme vymiešaním uvedených surovín, kapary pridáme na záver.
5. Kelové listy prelejeme zálievkou a opatrne premiešame. Rozdelíme na taniere, posypeme opečeným cícerom a nasekanými vlašskými orechmi a podávame.



Komentáre k článku


Meno: sasena Dátum: 16. 04. 2017 23:41:08
Musím sa priznať, že ma tiež oslovili recepty s týmto curly kale-om a preto, keď som ho prednedávnom prvýkrát zočila u nás - tiež v Tescu, nadšene som ho kúpila a pripravila tiež s cestovinami. Bola som však veľmi sklamaná. Kel surový i po uvareni bol chuťovo absolútne nevýrazný, za surova čistá tráva, navyše tvrdý a pichľavý na jazyku. Pre mňa neporovnateľne horšia varianta klasického kelu.


Meno: sasena Dátum: 16. 04. 2017 23:45:43
Ale ten domáci, čerstvý, čo ste si dopestovali vyzerá lepšie, možno aj lepšie chutil. ;)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené