Piatkové pokojné popoludnie, plánovanie víkendového a následného veľkonočného varenia, zapnutý počítač, prezeranie nepublikovaného materiálu a zrazu artičoky a serrano! Šalát, kvôli ktorému sa oplatí mať doma v zásobe vždy balenie sušenej šunky a konzervu artičok. Artičoky sú zelenina, ktorá u nás nie je doma. A tá z dovozu sa u nás objaví len občas a zvyčajne v takej cene a v takej biednej kvalite, že škoda sa ňou vôbec silou-mocou zapodievať. Nie pre každého je táto zelenina zaujímavá, a to nielen z dôvodu "cudzokrajnosti", či náročnej prípravy pred samotným varením. Artičoka z konzervy ako súčasť pizze štyroch ročných období, kde sa s ňou dá na Slovensku stretnúť najčastejšie, nie je žiadna výhra. Zvyčajne býva blatistá, rozvarená, zvláštnej, nie veľmi zaujímavej chuti. Na trhu sa našťastie dajú nájsť aj produkty, v ktorých prevedení sú srdiečka artičok kompaktné, pevné, nerozvarené a navyše príjemne, základne ochutené bylinkami alebo cesnakom.
Artičoky ma, tak ako napríklad aj kučeravý kel, svojho času mátali. Samozrejme, že som ich skúsila vypestovať, neúspech však prišiel veľmi skoro a v podobnom duchu, ako pri kele. Sadeničky sa mi zo semienka dopestovať podarilo, ale na záhrade došlo k skaze do týždňa - molice a skočky nedali malým rastlinkám žiadnu šancu.
Vysoké artičokové "bodliaky" a široké rastliny čierneho toskánskeho kelu (cavolo nero) - to je obraz toskánskych záhrad, ktoré som obdivovala z okna vlaku smerujúceho z Florencie do Pisy, či z okna auta na roadtripe po toskánskom vidieku. Nuž, dosť nostalgie, treba si vystačiť s miestnymi možnosťami.
Ak ste náhodou zo zvedavosti strčili konzervu artičok do košíka a teraz vám zavadzia v skrini a neviete, čo s ňou, dajte jej šancu v tomto šaláte. Poviem vám, je to namotávka. Odkedy som ochutnala tento šalát, konzerva artičok v mojej komore nikdy nechýba. Ako väčšia porcia šalát vystačí za hlavné jedlo, môžete ho však podávať aj z veľkej misy ako súčasť pohostenia v štýle tapas.
Teplý artičokový šalát so sušenou šunkou a píniovými orieškami
Približne na 3-4 menšie porcie potrebujeme:2 polievkové lyžice (PL) píniových orieškov
3 PL olivového oleja
asi 200 g sušenej šunky - ideálne španielska: jamón Ibérico, jamón serrano, ale poslúži aj prosciutto
2 plechovky (2 x 400 g) artičokových srdiečok, bez nálevu
4 veľké strúčiky cesnaku, nasekané nadrobno
4 PL sherry octu
soľ, čierne korenie
1. Na suchej panvici opečieme píniové oriešky dozlatista, dávame pozor, aby neprihoreli. Preložíme ich na tanier a necháme vychladnúť.
2. Panvicu vrátime na oheň a pridáme trochu olivového oleja. Polovicu šunky pokrájame na 1 cm široké pásiky, dáme do panvice a opečieme dochrumkava. Vyberieme a necháme osušiť na papierových obrúskoch.
3. Do panvice dáme scedené artičokové srdiečka (ak boli väčšie, môžeme ich prekrojiť na polovice, či štvrtinky) a opekáme 3 minúty, resp. kým nezačnú chytať farbu. Pridáme nasekaný cesnak, osolíme, okoreníme čiernym korením, zľahka premiešame a dáme z panvice bokom. Do panvice nalejeme sherry ocot a deglazujeme - pomocou lopatky uvoľníme prichytené kúsky z dna panvice a obsah panvice následne prelejeme do misky. Pridáme trochu olivového oleja a zamiešame. Tento dresing pridáme k opečeným artičokám a opatrne premiešame.
4. Artičoky dáme na veľký podnos alebo samostatné taniere, obložíme opečenou šunkou, ako aj čerstvou, natrhanou na väčšie kúsky a posypeme opečenými píniovými orieškami.
5. Servírujeme teplé.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.