Nie ste prihlásený login

Krása bejby zeleniny

Sezónne suroviny

29. 06. 2017



Prechodné obdobie medzi jarou a letom je vari najkrajšie v roku. Dni sú dlhé a teplé, v záhrade sa objavuje prvá úroda, ponuka na trhoviskách a v obchodoch je každým dňom bohatšia a farebnejšia. V týchto dňoch veru nie je problém zjesť denne odporúčané štyri porcie zeleniny - k raňajkám za hrsť reďkoviek a jarnú cibuľku, k obedu prvé skoré zemiaky s jemnučkou šupkou či mladé krehké karotky, večer pri televízii ako snack lúskať sladké guľôčky z hráškových strukov... Mladá skorá zelenina je proste úžasná - farebná, chutná a navyše aj fotogenická.
Na tento teplý šalát z bejby zeleniny som si dnes spomenula trochu z nostalgie za minulým rokom, keď mi časť zeleniny poskytla aj vlastná záhrada. Tento rok sme záhradu poňali oddychovo a skoro nič sme nesadili. Samozrejme, prázdna neostala - kvety, bylinky, 12 koreňov rôznych odrôd paradajok, jedna hriadka s paprikami  a po zvyšku záhrady sa ťahajú melóny - červené aj cukrové. Uvidíme, či z nich niečo bude, ale minulý rok sme úspešne z  jednej sadenice dopestovali 7 cantaloupe, ktoré boli sladké ako med. Snáď sa pod horúcim maďarským slnkom a so závlahou priamo ku koreňu podarí nejaký melón aj túto sezónu.



Vráťme sa však k šalátu z mladej bejby zeleniny. Kombináciu zeleniny berte iba ako inšpiráciu, ideálne je zachovať druhovú, tvarovú a farebnú pestrosť. Šalát musí jednoducho lahodiť oku, ale samozrejme, aj chuti. O tú sa postará nielen samotná zelenina, ale aj dresing a domáci čerstvý krémový kozí syr (tzv. curd), ktorý získame jednoducho z odkvapkaného kozieho jogurtu.

Teplý šalát z bejby zeleniny s krémovým syrom z kozieho jogurtu

(Zdroj inšpirácie: Delicious 5/2014)

Na štyri porcie potrebujeme:
600 ml jogurtu z kozieho mlieka + soľ
250 g drobných nových zemiakov, umytých a rozpolených
150 g bejby karotky, očistenej a pozdĺžne rozkrojenej, s kúskom vňaťky
150 g cukrových hráškových strukov, pozdĺžne rozkrojených alebo v celku
150 g bejby póru (možno nahradiť hrubšou jarnou cibuľkou)
zopár stoniek zelenej špargle (možno vynechať, závisí od dostupnosti)
niekoľko reďkoviek, ideálne rôznych tvarov a farieb
čerstvé lístky mäty, bazalky a pažítky (alebo inej zmesi byliniek)
80 g blanšírovaných lieskovcov
rastlinný olej
podľa potreby soľ a čierne korenie

Na dresing:
1/2 banánovej šalotky, najemno nakrájanej (alebo jednu obyčajnú)
2 PL dijonskej horčice
2 ČL trstinového cukru
2 PL sherry octu
3 PL olivového oleja



1. Dva-tri dni vopred vylejeme kozí jogurt do sitka vystlaného hustou tkaninou, osolíme, premiešame a necháme v chladničke nad miskou odtiecť - získame čerstvý krémový syr.
2. Pripravíme si dresing. Najemno nakrájanú šalotku vyšľaháme s horčicou, cukrom a octom. Potom pomaly zašľaháme olej, kým dresing nezhustne. Na záver ochutíme soľou a korením, prípadne ešte dosladíme.
3. V parnom hrnci, alebo vo veľkom hrnci s vloženým parákom postupne na pare varíme zemiaky, karotku a pórik, resp. zelenú cibuľku a na záver pridáme aj hráškové struky. Zemiaky potrebujú približne 15 minút, karotka a pór 12, hrášok 4 (orientačné časy!)
4. Uvarenú zeleninu vezmeme z pary a necháme na tanieri ochladiť na asi 37 °C.



5. Medzitým zohrejeme panvicu s troškou oleja a opečieme na nej lieskovce (cca 5 - 6 min). Necháme trochu ochladnúť a nahrubo nasekáme.
6. Ak má zelenina už správnu teplotu, dáme ju do misy, polejeme polovicou dresingu, prisypeme nakrájané reďkovky, bylinky a väčšiu časť orechov. Zľahka premiešame rukami.
7. Takto pripravenú zeleninu navrstvíme na veľký servírovací tanier a polejeme zvyšným dresingom. Na zeleninu pokladieme lyžicou kôpky kozieho syra, posypeme zvyšnými orechmi, prípadne aj ďalšími bylinkami a môžeme servírovať.




Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené