Mám rada mangold, ktorý sa u nás kúpiť nedá
(nedávno som ho síce prvýkrát zazrela v Metre, ale mám na mysli skôr bežné siete a trhy, ani na zeleninovom trhu som ho nikdy nevidela), preto som si ho minulý rok sama nasadila a vypestovala. A rovnaký dôvod som mala aj k vypestovaniu kučeravého kelu. Ešteže mi svokor uvoľnil trošku miesta v záhrade, kde som sa mohla realizovať.
To, že existuje kučeravý kel som vedela, ale u nás som ho nikdy a nikde nezazrela. Impulzom na jeho nasadenie bol recept, ktorý som veľmi chcela vyskúsať. Z amerických blogov som poznala chipsy z kelu, túžila som ich ochutnať, z čírej zvedavosti a túžby po nezvyčajných chutiach. A keď mi kamarátka žijúca v Oregone potvrdila, že je to neskutočná dobrota, bolo rozhodnuté.
Sadenice kučeravého kelu doma na okne.
Kel som nasiala niekedy v apríli, potom som doma za oknom a neskôr na balkóne pestovala mladé rastlinky, aby som ich začiatkom leta mohla presunúť do záhrady, na miesto uvoľnené po hrášku.
Exemplár kelu začiatkom októbra.
Danko pózuje pri kučeravom kele ;)
Kučeravý kel je odolný voči mrazu, takže môže na záhrade ostať celú zimu. Jeseň aj prvá polovica zimy bola veľmi mierna, so spracovaním kelu som sa veľmi neponáhľala a pokojne som ho nechala v záhrade. Keď sa však ohlásili silné mrazy, preventívne som ho pred niekoľkými týždňami konečne spracovala. A čo malo najväčší úspech? No predsa spomínané chipsy! Rozmýšľam, že ich skúsim urobiť aj z listov hlávkového kelu, a napadol mi aj variant z mangoldu. Ale o tom napíšem inokedy.
Kel koncom novembra. Kučeravý kel je veľmi dekoračná rastlina, jeho listy sú naozaj fascinujúce. Dekoračné sú nielen listy, ale aj zaujímavý tvar rastliny a farebná škála, v ktorej sa vyskytuje. Kel môže byť v rôznych odtieňov zelenej, striebornej, fialovej, modrej aj červenkastej. Podľa výšky stonky rozlišujeme odrody nízke (do 20 cm), polovysoké (30 – 60 cm) a vysoké (100 – 150 cm). Kel poslednej skupiny sa zvykne označovať ako palmový.
Kučeravý kel sa u nás pestuje veľmi málo a nepredáva sa vôbec. Veľká škoda, pretože kučeravý kel je nutrične veľmi bohatý. Má najmenej kalórii zo všetkých druhov kelu, ale na druhej strane, najvyšší obsah bielkovín. Vďaka týmto vlastnostiam, ako aj vďaka vysokému obsahu vlákniny je stvorený pre redukčné diéty. Obsahuje vysoký podiel vápnika, železa, horčíka, fosforu a iným minerálov. Z vitamínov obsahuje hlavne veľa vit. A vo forme karoténu a vitamínu C. Zaujímavý je nadpriemerný obsah bioflavonoidov a protivredovej látky S-metylmetionínu (zdroj info:
www.agroporadenstvo.sk)
Kelové listy môžeme zbierať priebežne počas celej sezóny. Mladé listy sú jemnejšej chuti a vďaka svojej krehkosti sa dajú konzumovať aj surové. Charakteristickú výraznú odrodovú chuť získajú až veľké, plne vyvinuté listy, ideálne tie, ktoré prešli na záhrade mrazom. Tieto listy majú príjemne sladkastú a korenistú chuť.
Kel je veľmi všestranná zelenina. Z mladých lístkov sa dajú pripraviť šaláty, väčšie sa hodia na dusenie, pridávajú sa do polievky, zeleninových jedál, dajú sa zapekať, alebo si z nich môžete pripraviť vynikajúci a hlavne zdravý snack – kelové chipsy.
Pomaly začínam rozmýšľať, akú nezvyčajnú zeleninu zasadím do záhrady a na balkón tento rok. Kel bola vynikajúca voľba. Objavila som aj semiačka na červený variant kučeravého kelu. Láka ma však vyskúšať ešte jeden druh kelu, a to čierny kel (
cavolo nero). U nás tiež veľká neznáma. Naživo som ho prvýkrát zazrela v Mníchove. Ak natrafím na semiačka, koncom roka vám o ňom možno niečo napíšem ;)
Polievka z kelu, tekvice a krúp
1 PL olivového oleja
2 póry, natenko nakrájané
2 strúčiky cesnaku, nakrájané najemno
1 cibuľa, nakrájaná
1 stonka zeleru, nakrájaná
2 poháre na kocky nakrájanej tekvice
1 pohár veľkých krúp
6 pohárov zeleninového (kuracieho) vývaru
1 plechovka paradajok (400 g)
6 cm kúsok kôrky z parmezánu
2 bobkové listy
2 ČL sušeného tymianu
2 ČL soli
1 ČL čierneho korenia čerstvo zomletého
3 poháre natrhaných kelových listov
parmezán k podávaniu
Olej zohrejeme v hrnci na strednom plameni. Pridáme nakrájaný pór, cesnak, cibuľu a zeler. Dusíme 2 minúty, potom pridáme tekvicu a krúpy. Minútu miešame, zalejeme vývarom. Pridáme konzervu paradajok, kôrku z parmezánu, bobkové listy, tymian, tymian, soľ a čierne korenie. Privedieme k varu. Potom zredukujeme plameň, prikryjeme a varíme asi 30 minút, kým sa tekvica a krúpy neuvaria. Ak je polievka príliš hustá, prilejeme ďalší vývar. Hotovú polievku dochutíme podľa potreby. Primiešame natrhané kelové listy a varíme 2 – 3 minúty, kým neskrehnú.
Hotovú polievku rozlejeme do tanierov a posypeme čerstvo nastrúhaným parmezánom.
Pomarančové taglioline s omáčkou z kučeravého kelu
pomarančové taglioline alebo iné ploché cestoviny
kučeravý kel
slanina
1 lyžička olivového oleja
pomaranč
smotana na šľahanie
soľ
čierne korenie
Vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu a potom v nej uvaríme cestoviny.
Medzitým si pripravíme omáčku. V panvici na lyžičke oleja opečieme
slaninu (ak je viac prerastená, olej môžeme vynechať), pridáme nakrájaný
kel a za občasného miešania dusíme, kým neskrehne. Zalejeme šťavou z
polovice pomaranča a necháme prevrieť. Potom pridáme smotanu, osolíme a
okoreníme a chvíľu povaríme. Uvarené cestoviny scedíme, pridáme do
panvice a premiešame s omáčkou. Naložíme na taniere, posypeme
pomarančovou kôrou a podávame.
Kučeravý kel s cesnakom a čili
1 lyžica olivového oleja
200 g kučeravého kelu
Morská soľ
2 strúčiky cesnaku, na tenké plátky
1 čerstvá čili paprička, na tenké plátky
Vo woku alebo v panvici zohrejeme olej, vsypeme doň natrhané listy kelu, osolíme a opekáme asi tri minúty. Pridáme cesnak a čili a ešte dve minúty pražíme. Keď kel zmäkne (musí si zachovať svoju zelenú farbu), odstavíme a ihneď podávame ako prílohu k steakom, či kurčaťu. Výborne sa však tento kel hodí aj k cestovinám.
Kelové chipsy s parmezánom
zväzok listov kučeravého kelu
1 PL olivového oleja
½ ČL soli
1 – 2 PL najemno nastrúhaného parmezánu
Rúru predhrejeme na 180 °C. Kel umyjeme pod tečúcou vodou a dôkladne osušíme. Z listov vyrežeme hrubé stredové žily a natrháme ich na väčšie kúsky (vo veľkosti chipsov). Drobné listy necháme v celku. Vo veľkej mise zmiešame kelové listy s olivovým olejom, soľou a parmezánom. Rozložíme na plech vystlaný papierom a pečieme asi 15 minút, kým nezačnú listy na okrajoch hnednúť. Správne upečené chipsy sú suché, krehké a vydávajú po potrasení plechom na pečenie šušťavý zvuk.
Kelové chipsy s čili a parmezánom
zväzok listov kučeravého kelu
1 PL olivového oleja
½ ČL soli
½ ČL čili vločiek
1 – 2 PL najemno nastrúhaného parmezánu
Rúru predhrejeme na 180 °C. Kel umyjeme pod tečúcou vodou a dôkladne osušíme. Z listov vyrežeme hrubé stredové žily a natrháme ich na väčšie kúsky (vo veľkosti chipsov). Drobné listy necháme v celku. Vo veľkej mise zmiešame kelové listy s olivovým olejom, soľou a čili vločkami. Rozložíme na plech vystlaný papierom a pečieme asi 15 minút, kým nezačnú listy na okrajoch hnednúť. Správne upečené chipsy sú suché, krehké a vydávajú po potrasení plechom na pečenie šušťavý zvuk.
Hotové chipsy presunieme do misky, posypeme parmezánom a zľahka premiešame, aby sa ním chipsy rovnomerne obalili.