Orechový koláč s mascarpone a medom
140 g zmäknutého masla + na formu
100 g trstinového cukru
100 g krupicového cukru (bieleho)
6 vajec, bielky a žĺtky zvlášť
2 vrchovaté lyžice hladkej múky, preosiatej
štipka soli
200 g ricotty
200 g vlašských orechov, nahrubo pomletých + pár celých jadier na ozdobu
kôra z jedného citróna, najemno nastrúhaná
6 lyžíc marhuľového džemu
50 g horkej čokolády, nastrúhanej
200 g mascarpone
100 g kyslej smotany
2 lyžice tekutého medu
Rúru predhrejeme na 200 °C. Formu s priemerom 26 cm vystelieme papierom a vymastíme maslom. Vo veľkej mise utrieme maslo s trstinovým cukrom do svetlej peny. Potom po jednom zašľaháme žĺtky. Šľaháme, kým hmota nie je svetlá a napenená. V inej miske si premiešame ricottu so soľou, pridáme mleté orechy a citrónovú kôru a potom zmiešame so žĺtkovo-maslovou penou a preosiatou múkou. V čistej mise vyšľaháme z bielkov sneh, na záver zašľaháme krupicový cukor. Zľahka zapracujeme do zmesi s ricottou a nalejeme do pripravenej formy. Pečieme 35 – 45 minút alebo dovtedy, kým špajľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá. Necháme vychladnúť na mriežke, potom presunieme na tanier. Džem zohrejeme v malom hrnci, aby povolil, prípadne ho zriedime s troškou vody. Koláč potrieme rozpusteným džemom a necháme vychladnúť. Potom posypeme nastrúhanou čokoládou a ozdobíme orechmi.
Mascarpone premiešame so smotanou a pred podávaním navrstvíme do stredu koláča. Pokvapkáme medom.