Nie ste prihlásený login

Šťavnatý orechový koláč s mascarpone a medom

Doma v kuchyni

19. 02. 2012



Mala som úplne iné sladké plány na tento víkend. V chladničke však stálo načaté mascarpone, a ja som musela vymyslieť niečo, kde by som ho použila. A potom som si spomenula na tento koláč. A vďaka nemu konečne zmizli z kuchyne aj vlašské orechy, ba aj zvyšok marhuľového džemu v chladničke. Dokonca som si spomenula, že mám otvorenú aj kyslú smotanu a zhoda náhod, aj tá sa spomína v recepte. Nakoniec som týmto neplánovaným koláčikom ekonomicky a viac ako chutne využila zvyšky štyroch surovín. Veľmi dobrý pocit!



Orechový koláč s mascarpone a medom


140 g zmäknutého masla + na formu
100 g trstinového cukru
100 g krupicového cukru (bieleho)
6 vajec, bielky a žĺtky zvlášť
2 vrchovaté lyžice hladkej múky, preosiatej
štipka soli
200 g ricotty
200 g vlašských orechov, nahrubo pomletých + pár celých jadier na ozdobu
kôra z jedného citróna, najemno nastrúhaná
6 lyžíc marhuľového džemu
50 g horkej čokolády, nastrúhanej
200 g mascarpone
100 g kyslej smotany
2 lyžice tekutého medu



Rúru predhrejeme na 200 °C. Formu s priemerom 26 cm vystelieme papierom a vymastíme maslom. Vo veľkej mise utrieme maslo s trstinovým cukrom do svetlej peny. Potom po jednom zašľaháme žĺtky. Šľaháme, kým hmota nie je svetlá a napenená. V inej miske si premiešame ricottu so soľou, pridáme mleté orechy a citrónovú kôru a potom zmiešame so žĺtkovo-maslovou penou a preosiatou múkou. V čistej mise vyšľaháme z bielkov sneh, na záver zašľaháme krupicový cukor. Zľahka zapracujeme do zmesi s ricottou a nalejeme do pripravenej formy. Pečieme 35 – 45 minút alebo dovtedy, kým špajľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá. Necháme vychladnúť na mriežke, potom presunieme na tanier. Džem zohrejeme v malom hrnci, aby povolil, prípadne ho zriedime s troškou vody. Koláč potrieme rozpusteným džemom a necháme vychladnúť. Potom posypeme nastrúhanou čokoládou a ozdobíme orechmi.



Mascarpone premiešame so smotanou a pred podávaním navrstvíme do stredu koláča. Pokvapkáme medom.


Komentáre k článku


Meno: Dulce de leche Dátum: 19. 02. 2012 17:30:34
ten musi byt ale fajny,Aduska..teky idealny na toto obdobie:)mnam:)


Meno: Adusha Dátum: 19. 02. 2012 21:43:16
veru ano Maťka, presne ako píšeš ;)


Meno: Chez Lucie Dátum: 20. 02. 2012 11:01:05
Vypada skvele a moc se mi libi ten talirek :-)


Meno: Adusha Dátum: 20. 02. 2012 12:13:52
Lucka, dakujem. A z tanierikov sa veru vytesujem ;)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené