Valentína nezvyknem nejako extra riešiť, teda, v tom zmysle, že by som dva týždne vopred vypekala alebo chystala nejaké sladké darčeky, či dezertíky. Muža skôr poteším dobrým kusom mäsa ako nejakým gýčovým dezertom. Dnes som však trošičku týmto smerom "ujela". Pred pár týždňami som skúsila upiecť brownies s mascarpone podľa
Slávky. Môj prvý pokus sa zjedol v práci, druhý pokus bol v pláne a dnešok mi prišiel ako vhodná príležitosť. Trošku som sa bála môjho výberu, lebo drahý brownies veľmi nemusí. A koniec koncov, trafiť sa mu niekedy do chute dá riadne zabrať. Toto brownies je však vďaka krému z mascarpone lahodnejšie a ľahšie. Pred podávaním ho treba cca hodinu nechať pri izbovej teplote, aby zvláčnel a zmäkol. Čerstvo vytiahnutý z chladničky je príliš tuhý. Vrátim sa k drahému. Odkrojila som mu len malý kúsok, z obáv, že z väčšieho kusu by určite ostala polovica na tanieri. Čuduj sa svete, drahý nielenže zjedol celý kúsok, ale ešte si jeden, o dosť väčší odkrojil a dokonca som sa dočkala pchvaly! Veľmi mu chutil a to je už čo povedať.
Brownies má rýchlu a veľmi jednoduchú prípravu. Dnes som mu venovala asi 10 minút zo svojej obednej prestávky v rámci homeoffice. Dokončenie trvá tiež len chvíľu. Myslím, že toto bude jeden s tých koláčov, ku ktorým sa budem vracať.
PS. Ospravedňujem sa za tie "ocapkané" srdiečka, nabudúce sa pokusím homemade čokoládové ozdoby nechytať prstami ;)
Brownies s mascarpone
(zdroj inšpirácie:
O jedle ochutenom láskou)
150 g masla
150 g horkej čokolády
150 g hnedého cukru
1 ČL vanilkovej esencie
50 g mascarpone
3 vajcia
75 g polohrubej múky
1/2 ČL sódy bikarbóny
štipka soli
Na potretie:
250 g mascarpone
3 lyžice práškového cukru
Na ozbodu: strúhaná čokoláda, čokoládové hobliny alebo čokoládové srdiečka
Rúru predhrejeme na 180 °C. Formu na brownies (20 x 20 cm) alebo inú formu podobnej veľkosti vymastíme maslom. Čokoládu a maslo rozpustíme nad parou. Vylejeme do misy na šľahanie a necháme vychladnúť. Pridáme cukor, vanilkovú esenciu, mascarpone a vyšľaháme. Postupne zašľaháme vajíčka, jedno po druhom. Na záver pridáme múku preosiatiu a zmiešanú so soľou a sódou bikarbónou. Hotové cesto nalejeme do formy a pečieme 25 - 30 minút. Správne upečené brownies je vlhké a šťavnaté, nikdy nie suché a drobivé. Upečené brownies necháme vychladnúť, potom vyberieme z formy. Mascarpone krátko prešľaháme s cukrom a navrstvíme na koláč. Ozdobíme čokoládovými srdiečkami, strúhanou čokoládou, hoblinami, alebo iným spôsobom.