Nie ste prihlásený login

Optimistická oranžová v podaní sladkých zemiakov – batátov

Zoznámte sa, prosím

03. 12. 2010



Som vysadená na farby v kuchyni. Fascinuje ma temne tmavá bordová, zelená ma upokojuje, červená vo mne prebúdza chuť na sladké, oranžová ma pozitívne nalaďuje. Oranžová je farba jesene, je to farba tekvice a sladkých zemiakov. Je to farba, ktorá hreje a zlepšuje náladu. Neviem, či pri varení vnímate farby potravín a, či si uvedomujete ich vplyv. Ja áno. Teraz v zime ma oranžová farba dokáže naozaj zohriať a potešiť. Sladkým zemiakom som prišla na chuť približne pred rokom a som rada, že v potravinách, kde pravidelne nakupujem sú bežne dostupné. Ich sladkastá chuť mi učarovala, najradšej ich mám v jednoduchej úprave – nakrájané na kolieska aj so šupkou a upečené.
Približne pred dvoma týždňami ma na mojom obľúbenom blogu www.smittenkitchen.com zaujal recept na sladké zemiaky so šalátom zo zeleru, brusníc a pekanových orechov. Kombinácia surovín na šalát sa mi zdala príliš uletená, tak som ju trošku pozmenila. Nemala som doma ani všetky uvedené suroviny, tak som nakoniec vymyslela vlastnú verziu. Pekany som nahradila vlašskými orechmi, petržlenovú vňať pažítkou, sušené brusnice som nemala, tak som použila brusnicový kompót. Pridala k tomu kozí syr, ochutila, navrstvila na upečené zemiaky a ochutnala.


Priznám, bála som sa výsledku, ale nakoniec som bola viac ako milo prekvapená vzniknutou chuťou. Nič vo vymyslenej kombinácii nekričalo, všetko sa pekne dopĺňalo, dokonca ani tie brusnice, ktorých som sa najviac bála tam vôbec nevadili.
Chytila ma kreatívna nálada, tak som zo zvyšných upečených zemiakov pripravila teplý šalát. Keď som sa deň predtým pozerala v obchode po sušených brusniciach, padli mi do oka tieto malinké nádherné sušené cherry paradajky.


Brusnice som nakoniec nekúpila, ale paradajkám som neodolala. Paradajky som už mala pred samotnou prípravou šalátu namočené v teplej vode, aby zmäkli. Pôvodne som ich chcela zakomponovať do predošlého receptu, ale nakoniec sa mi tam vôbec nehodili. Našťastie vznikol nový recept. Čo všetko som do šalátu nakoniec pridala sa dočítate nižšie.
Čo sa týka sladkých zemiakov, mám s nimi ešte jeden rest. Doteraz som sa neodvážila upiecť z nich sladký koláč alebo chlieb. Ale asi aj na to čoskoro príde.

Polievka zo sladkých zemiakov a pomarančovej šťavy

(zdroj inšpirácie: Knižnica šéfkuchára – Zemiaky, Slovart)

2 PL rastlinného oleja
900 g sladkých zemiakov, olúpaných a pokrájaných
1 mrkva, pokrájaná
2 cibule, pokrájané na kolieska
2 strúčiky cesnaku, pretlačené
600 ml zeleninového vývaru
300 ml nesladenej pomarančovej šťavy
150 ml bieleho jogurtu
2 PL posekanej čerstvej koriandrovej (petržlenovej) vňate
soľ a čierne korenie


V hrnci zohrejeme olej, pridáme nakrájané zemiaky, mrkvu, cibuľu a cesnak a opekáme približne 5 minút. Zalejeme vývarom a pomarančovou šťavou, necháme zovrieť, potom plameň stiahneme, prikryjeme a uvaríme domäkka. Odstavíme, necháme trochu vychladnúť a potom po dávkach rozmixujeme v mixéri. Pyré vrátime späť do hrnca. Primiešame jogurt, nasekanú vňať, osolíme a okoreníme. Podávame ozdobené koriandrovou vňaťou a pomarančovou kôrou.

Klobásky pečené so sladkými zemiakmi

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

4 hrubé biele klobásky na grilovanie
600 g sladkých zemiakov, nakrájaných na tenké diely
1 PL olivového oleja
2 PL celozrnej horčice
3 PL medu
200 g baby špenátu

Na zálievku:
5 PL olivového oleja
2 PL bieleho vínneho octu
1 červená cibuľa, nakrájaná na tenké kolieska
soľ a čierne korenie


Rúru predhrejeme na 200 °C. Klobásky pokrájame na 5 cm šikmé kúsky a spolu s nakrájanými zemiakmi ich uložíme na alobal. V miske zmiešame olej s horčicou a medom a pridáme do alobalu, z ktorého urobíme dobre uzavretý balíček. Vložíme do rúry a pečieme 30 minút. Potom alobal otvoríme, a obsah zalejeme zálievkou pripravenou z oleja, octu, červenej cibule, soli a korenia. Balíček opäť zavrieme a necháme 5 minút dôjsť v rúre. Podávame s baby špenátom.

Sladké zemiaky s kozím syrom a vlašskými orechmi

Na 2 menšie porcie:
2 väčšie sladké zemiaky, nelúpané a pokrájané na 2 cm silné kolieska
4 PL olivového oleja
¼ pohára nasekaných vlašských orechov
1 malá šalotka, nasekaná nadrobno
čerstvá pažítka, nasekaná
1 – 2 PL konzervovaných brusníc
70 g čerstvého kozieho syra
soľ a čierne korenie
1 ČL červeného vínneho octu




Rúru predhrejeme na 230 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie, pokvapkáme olejom a poukladáme naň plátky zemiakov. Tie pokvapkáme olejom, osolíme a okoreníme. Pečieme neprikryté vo vyhriatej rúre 15 minút. Potom ich obrátime, opäť osolíme a okoreníme a pečieme ešte 10 minút. Medzitým si pripravíme šalát. V miske zmiešame nasekané orechy so šalotkou, pažítkou a brusnicami. Zľahka osolíme, okoreníme, pridáme lyžičku octu a premiešame. Na záver opatrne primiešame aj nadrobený kozí syr. Upečené zemiaky uložíme na tanier a obložíme ich pripraveným šalátom. Podávame teplé.

Teplý šalát zo sladkých zemiakov

zemiaky upečené podľa predošlého receptu
sušené paradajky, namočené do teplej vody
píniové oriešky
feta syr
čerstvá bazalka
čili paprička, nasekaná (nemusí byť)
olivový olej + balzamico ocot na zálievku


Upečené zemiaky pokrájame na polkolieska alebo štvrtinky a vložíme do misy. Namočené paradajky vyžmýkame a pokrájame. Fetu nadrobíme a spolu s nakrájanými paradajkami, píniovými orieškami a bazalkou vmiešame k zemiakom. Kto má rád ostré, môže do šalátu pridať aj nakrájanú čili papričku. Šalát zalejeme zálievkou z oleja a octu a zľahka premiešame. Podávame teplé.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign