Zima - advent, Vianoce, lyžovačky - to je obdobie vareného vína, punčov, grogov a iných teplých nápojov. Ak je zima ako sa patrí, vymrznutému človeku padne vhod niečo horúce na zahriatie. Posledné dva týždne mali bližšie k jari ako ku zime, ale cez víkend sa to vraj zmení a príde opäť pani Zima. Ak to bude naozaj tak, vráti sa aj chuť na horúce zahrievacie zmesi. Doma sa mi nazbieralo viacero vyskúšaných teplých nápojov, s alkoholom aj bez neho, postupne vám ich idem predstaviť. Vo väčšine receptov chýbajú uvedené presné množstvá surovín, pretože tieto nápoje som pripravovala intuitívne a podľa vlastnej chuti. Tiež k nim pristupujte skôr inšpiratívne ako doslovne a namiešajte si vlastný originálny nápoj.
Tento nápoj pochádza z mojej hlavy. Pozerala som do chladničky a rozmýšľala, ako využijem limety, zázvor a mätu. Na studené mojito som chuť nemala (i keď je to môj najobľúbenejší miešaný drink), tak som si povedala, že vyskúšam teplý variant. Mäta a citrusy sú suroviny, ktoré skôr osviežia a schladia, preto som sa rozhodla použiť aj zázvor, ktorý je známy práve pre opačný účinok, teda, pre svoje zahrievacie schopnosti. Výsledok bol viac ako prekvapujúci. Svieži a zároveň ma príjemne zahrial. Na prípravu tohto nealko nápoja potrebujeme:
čerstvú mätu
limetku
čerstvý zázvor
trstinový cukor
Zázvor olúpeme, nakrájame na tenučké plátky, dáme do hrnca s vodou a
privedieme k varu. Varíme približne 5 minút, aby sa do vody uvoľnila
štipľavá chuť zázvoru.
Medzitým si do pohára nasypeme trstinový cukor (cca 2 lyžičky na pohár),
pridáme nakrájanú limetku, lístky čerstvej mäty a pomocou drevenej
paličky roztlačíme podobne, ako keď pripravujeme mojito. Týmto
mliaždením sa uvoľní aróma z mäty a šťava z limetky. Zalejeme vriacou
vodou aj s plátkami zázvoru a ihneď podávame. Podľa chuti si každý môže
svoj čaj ešte dosladiť.
Na tento čaj potrebujeme len čerstvú mätu a cukor, najlepšie trstinový. Ja som použila kandizovaný hnedý cukor, ktorý je veľmi príťažlivý vďaka svojim krásnym veľkým hnedým kryštálom. Tento čaj sa dá pripraviť dvoma spôsobmi. Buď sa mäta chvíľu povarí vo vriacej vode a následne zleje do pohárov, alebo sa čerstvá mäta vloží do pohárov, zaleje vriacou vodou a nechá cca 5 minút lúhovať. Pokojne sa však môže lúhovať aj počas celého času, kým sa čaj nevypije. Čaj môžeme piť čistý, ale chutnejší je osladený trstinovým alebo hnedým cukrom.
brusnicový džús
šťava z pomaranča
šťava z citróna
cukor podľa chuti
nakrájané plátky pomaranča a citróna
celá škorica
badián
klinčeky
Do hrnca dáme džús, prípadne aj trocha vody, vytlačenú pomarančovú a citrónovú šťavu, cukor a koreniny a privedieme k varu. Varíme približne 3 minúty a nalejeme do pohárov, do ktorých sme vložili plátky ovocia. Podávame horúce.
Na 6 porcií:
1 liter jablčného cidru (prípadne obyčajného muštu)
2 lyžice prírodného cukru
4 guľky nového korenia
2 zvitky škorice + na ozdobu
6 lyžíc rumu
Všetky suroviny dáme do hrnca a zohrievame, kým sa nerozpustí cukor. Rozlejeme do pohárov a ozdobíme škoricou.
Tento punč som robila cez Vianoce dvakrát. Prvýkrát som použila likér Cointreau, ktorý dodal punču úžasnú chuť, vôňu a aj potrebnú silu, keďže to nie je žiadne 18 % béčko, ale kvalitný 40 % alkohol. Punč bola čistá improvizácia, ale výsledok dokonalý! Pri repríze som použila citrónový likér limoncello, ktorý mám v chladničke už dlhšie a akosi z neho neubúda. Bolo mi ľúto použiť do punču opäť Cointreau, keďže to nie je práve lacný alkohol. Žiaľ, podpísalo sa to na chuti. Verzia s limoncellom už nebola taká presvedčivá. Ak doma nemáte likér Cointreau, pokojne použite rum, bourbon alebo iný alkohol podľa vlastného uváženia. Punč bude chutiť inak, ale určite dobre a zakaždým originálne.
biele víno
trocha vody
krupicový cukor
šťava z pomaranča
šťava z citróna
šťava z limetky
nakrájaná dužina s pomaranča a citróna
kúsok zázvoru, olúpaný a pokrájaný na tenké plátky
škorica
klinčeky
badián
likér Cointreau
Víno a vodu nalejeme do hrnca, pridáme cukor, šťavu z citrusov, nakrájanú dužinu, zázvor, koreniny a pomaly ohrievame. Tesne pred varom prilejeme likér, chvíľu ešte ohrievame a odstavíme. Podávame horúce a s lyžičkou, aby hostia mohli vyjedať z pohárov chutnú citrusovú dužinu.
Jablkovo-zázvorový punč som pila pred mesiacom na vianočných trhoch
vo Viedni a tak mi chutil, že som sa rozhodla skúsiť ho uvariť doma.
Výsledok chutil rovnako dobre ako originál.
Na jeho prípravu potrebujeme:
100 % jablkový džús alebo šťavu
biele víno
čerstvý zázvor pokrájaný na veľké tenké plátky
škorica
klinčeky
badián
prírodný cukor
Do hrnca nalejeme džús, pridáme plátky zázvoru a pomaly privedieme k varu. Stiahneme plameň a pozvoľna varíme asi 5 minút, alebo dovtedy, kým sa do džúsu nevyvarí ostrá chuť zázvoru. Pridáme koreniny, cukor a víno a pomaly ohrejeme tesne k bodu varu. Podávame horúce, podľa potreby dosladíme.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.