Cheesecake je druh dezertu, ktorý ponúka neskutočné množstvo variácií
a chutí. Prekladať do slovenčiny anglický názov nejdem, syrový koláč
znie dosť divne a ani nevystihuje presne podstatu cheesecake. Syr je
síce veľmi dôležitý, pretože tvorí jeho základnú zložku. Používajú sa
viac-menej všetky druhy čerstvých syrov – krémový syr (napr. značky
Philadelphia), mascarpone, ricotta, u nás tvaroh, či lučina. Okrem
syrovej plnky, je druhým dôležitým znakom cheesecakes báza (korpus),
vytvorený najčastejšie s podrvených keksov zmiešaných s rozpusteným
maslom a následne natlačených do formy.
Cheesecakes sa delia do dvoch základných skupín, a to na pečené a
nepečené. Pečené varianty sa pripravujú buď voľne v rúre, alebo vo
vodnom kúpeli. Ich ďalšou dôležitou súčasťou sú vajíčka, vďaka ktorým
krém počas pečenia zhustne a spevnie.
Nepečené cheececakes ako „spevňovač“ využívajú želatínu. Keďže nejdú do
rúry, ako korpus môže poslúžiť napríklad aj čokoláda zmiešaná s ovsenými
vločkami, burizónmi, pukancami, omrvinkami zo susienok a podobne.
Prvý recept v tomto príspevku bol vlastne mojou prvou skúsenosťou s cheesecake. Tento recept objavil môj manžel a kým ešte v našej starej kuchyni vypekal on (Áno, je to tak, pred pár rokmi bol u nás pekárom a cukrárom môj manžel. Vtedy ma kuchyňa ešte veru nezaujímala.), robil ho niekoľkokrát a vždy zožal veľký úspech. Je to neskutočná pochúťka, a najmä vďaka použitým pukancom v korpuse aj veľmi originálna. Skúsila som urobiť aj variant s burizónmi, tiež to bolo super. Krém je veľmi lahodný, ľahký a svieži, určite odporúčam vyskúšať. A keď poviete hosťom, že táto nepečená torta je z pukancov, ani veriť vám nebudú chcieť.
Na korpus:
200 g horkej čokolády
75 g pukancovej kukurice
Na plnku:
8 plátkov čírej želatíny
500 g nízkotučného tvarohu (jemný, bez hrudiek)
150 ml pochúťkovej smotany
50 g kryštálového cukru
šťava z 1 citróna
300 ml šľahačkovej smotany
2 balíčky vanilkového cukru
Čokoládu nalámeme na kocky a roztopíme vo vodnom kúpeli. Z pukancovej kukurice urobíme na oleji pukance, ktoré nahrubo nasekáme a vmiešame do rozpustenej čokolády. Túto hmotu natlačíme do tortovej formy, ktorú sme vyložili papierom na pečenie, a necháme stuhnúť. Želatínu namočíme do studenej vody a necháme napučať. Tvaroh zmiešame s pochúťkovou smotanou, cukrom a šťavou z citróna. Napučanú želatínu rozpustíme pri miernej teplote za stáleho miešania a vmiešame do tvarohu. Odložíme do chladničky na 30 minút. Smotanu na šľahanie vyšľaháme dotuha s vanilkovým cukrom a vmiešame do polotuhej tvarohovej hmoty. Zľahka spolu všetko premiešame a navrstvíme na stuhnutý korpus. Dáme do chladničky. Po stuhnutí tortu vyberieme z formy a posypeme kakaom, prípadne inak dozdobíme.
Tip: Skôr ako pukance zmiešame s čokoládou, treba ich prebrať a nepuknuté zrná a čiastočné puknuté (tvrdé) pukance odstrániť. Inak by vadili nielen pri krájaní, ale aj pri konzumácii.
Burizónový variant:
Postup prípravy je rovnaký, akurát pukance nahradíme burizónmi. Môžeme použiť celé, ale lepšie je ich nasekať, čokoládová hmota sa potom ľahšie natlačí do formy.
Na korpus:
250 g drvených čokoládových sušienok
120 – 150 g rozpusteného masla
200 g mletých mandlí
Na plnku:
200 g práškového cukru
350 g mascarpone (prípadne krémový syr, ricotta, lučina)
3 veľké vajíčka
75 g rozpustenej čokolády
1 lyžica kakaa
štipka vanilky
2 – 3 lyžice smotany na šľahanie
2 lyžice kukuričného škrobu (maizena, Gustin)
Na dokončenie:
hobliny bielej a tmavej čokolády
Vo veľkej mise zmiešame drvené sušienky s mandľami a s ropusteným maslom. Dôkladne premiešame a natlačíme do formy s priemerom 25 cm (formu vyložíme kruhom papiera). Dáme do chladničky stuhnúť (najlepšie cez noc).
Cukor zmiešame s marcarpone a s vajíčkami, pridáme ostatné ingrediencie a vymiešame dohladka. Vylejeme na korpus a pečieme 10 minút pri 200 °C. Potom teplotu znížime na 130 °C a dopekáme približne 55 minút. Upečený cheesecake je na krajoch tuhý, ale v strede by sa mal po potrasení formou trošku chvieť.
Necháme ho vychladnúť na mriežke, potom uvoľníme formu a opatrne ho presunieme na servírovací podnos. Dozdobíme hoblinkami čokolády.
Na korpus:
50 g rozpusteného masla
225 g čokoládových sušienok, drvených
Na plnku:
225 g kvalitnej čokolády, nalámanej
400 g krémového syra (možno nahradiť mäkkým tvarohom bez hrudiek)
100 g zlatého trstinového cukru
4 vajíčka (veľkosť M)
285 ml smotany na šľahanie
5 PL kávového likéru Kahlúa
Na topping:
200 g crème fraîche
2 PL likéru Kahlúa
kakao
23 cm tortovú formu vystelieme papierom. Rozpustené maslo dôkladne
premiešame s nadrvenými sušienkami a natlačíme do formy. Uhladíme oblou
stranou lyžice. Dáme chladiť do chladničky a pripravíme si plnku.
Čokoládu rozpustíme nad parou. Rúru vyhrejeme na 160 °C. Krémový syr a
cukor spolu prešľaháme a potom postupne po jednom zašľaháme vajíčka.
Nakoniec zľahka vmiešame rozpustenú čokoládu, smotanu na šľahanie a
likér. Nalejeme na stuhnutý sušienkový základ a pečieme 55 – 60 minút. V
strede má byť cheesecake trochu trasľavý, na bokoch tuhý a tmavší.
Necháme vychladnúť, potom odložíme do chladničky, najlepšie cez noc.
Cheesecake vyberieme z formy a presunieme na podnos.
Crème fraîche vymiešame s Kahlúou a natrieme na koláč. Poprášime kakaom. Pri servírovaní jednotlivé rezy na tanieri zľahka prelejeme trochou kávového likéru.
Na korpus potrebujete polovičnú dávku z nasledujúceho rozpisu. Uvádzam však celú dávku, pretože z druhej polovice som napiekla perníčky. Zopár som použila na ozdobu, ostatné sa zjedli.
Na korpus + na perníčky:
400 g hladkej múky
140 g práškového cukru
60 g masla
1 vajce
100 g medu
1 PL kakaa
1 ½ ČL sódy bikarbóny
1 ČL škorice
1 ČL perníkového korenia
Múku a cukor preosejeme do misy, pridáme rozpustené maslo a vajíčko a
premiešame. Pridáme med s ostatnými surovinami a vypracujeme cesto.
Zabalíme ho do fólie a necháme v chladničke odležať 24 hodín.
Na druhý deň si cesto rozdelíme na dve polovice. Rúru vyhrejeme na 180
°C. Okrúhlu formu s priemerom 23 – 26 cm vyložíme papierom na pečenie.
Polovicu cesta rozvaľkáme na plát hrubý asi 1 cm. Vložíme ho do formy a
pečieme asi 15 minút. Necháme ho vychladnúť.
Z druhej polovice cesta upečieme perníčky.
Na korpus ďalej potrebujeme:
4 PL rozpusteného masla
1 PL krupicového cukru
Na plnku potrebujeme:
½ hrnčeka krupicového cukru
500 g tučného tvarohu (bez hrudiek)
400 g krémového syra (Philadelphia, Buko, Cream Cheese)
1 vanilkový struk
4 vajíčka
½ hrnčeka tekutého medu
½ ČL soli
1 ½ ČL mletého zázvoru
1 ČL škorice
1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry
Vychladnutý korpus rozmixujeme na strúhanku, ktorú zmiešame s
rozpusteným maslom a lyžicou cukru. Zmes natlačíme späť do tortovej
formy vystlanej papierom. Pečieme pri 180 °C 10 minút. Vyberieme a
teplotu znížime na 130 °C.
Vanilkový struk rozrežeme a z polovice vyškrabeme semiačka. Syr
premiešame s tvarohom, cukrom a vanilkovou dreňou. Vajíčka krátko
prešľaháme s medom, soľou, korením a citrónovou kôrou a potom spojíme so
syrovou hmotou. Vlejeme do formy na vychladnutý korpus. Formu postavíme
do hlbšieho plechu, do ktorého nalejeme vriacu vodu (mala by siahať do ½
výšky formy). Ak nie je forma vodotesná, zabalíme ju do alobalu.
Pečieme 50 minút. Hotový cheesecake necháme vo forme vychladnúť pri
izbovej teplote a potom odložíme do chladničky na noc. Pred podávaním
vyberieme cheesecake z formy a ozdobíme perníčkami.
Tip: Na korpus môžeme použiť ah hotové rumové perníčky z obchodu. V tom prípade vynecháme cukor.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.