Nie ste prihlásený login

Gaštanové dobroty

Doma v kuchyni

01. 02. 2011


Mrazené gaštanové pyré je úžasný polotovar. Dá sa z neho pripraviť nielen rovnomenný rýchly dezert, ale poskytuje aj rafinovanejšie použitie. Gaštanom a pyré som prišla na chuť len nedávno. Obschnuté pyré v bielych plastových mištičkách ma v cukrárňach nikdy nelákalo, skôr naopak. Čudovala som sa ľuďom, ktorí si ho objednali. Pripraviť si gaštanové pyré so šľahačkou doma je však iná káva. Čerstvo pripravené a servírované v krásnych dezertných pohároch chutí božsky. A námaha pri jeho výrobe? Skoro žiadna! Gaštanový polotovar je ako stvorený na prípravu rôznych praliniek, nepečených sladkostí, ale aj do cesta, či plnky. Ja som sa s ním pohrala trošku netradične a vyskúšala som z neho nielen rýchle nepečené tyčinky, ale aj rafinovanú panna cottu a zmrzlinu. Pri zmzline som si pyré vyrobila doma z kúpených, varených a vákuovo zabalených gaštanov (Tento polotovar som objavila v Rakúsku za priaznivú cenu a nedokázala som odolať.), ale pokojne siahnite po kupovanom polotovare. Ten je už správne osladený a ochutený.

Gaštanová panna cotta s pošírovanými hruškami

Na panna cottu potrebujeme:
400 ml smotany na šľahanie
100 ml mlieka
100 g gaštanového pyré, rozmrazeného
dreň z ½ vanilkového struku
3 plátky želatíny

Na pošírované hrušky potrebujeme:
4 malé, zrelé hrušky
250 g kryštálového cukru
100 ml muškátového vína
vanilkový struk (postačí vyškrabaný)
kúsok škorice
pomarančová kôra z 1 pomaranča


Želatínu namočíme do studenej vody. Smotanu zmiešame s mliekom, pyré a vanilkou a ohrejeme tesne k bodu varu. Napučanú želatínu vyžmýkame, dáme do horúcej smotanovej zmesi a dôkladne premiešame. Zmes rozlejeme do 125 ml mištičiek alebo formičiek a necháme stuhnúť v chladničke, najlepšie do druhého dňa.
(3 plátky želatíny je tak akurát na to, aby si panna cotta po vyklopení držala svoj tvar. Je však skôr mäkká ako pevná. Pokiaľ chcete, aby bola panna cotta pevnejšia a vyzerala „uhladenejšie“, použite o jeden plátok viac.)
Pred podávaním panna cottu vo formičkách uvoľníme pomocou noža, dáme na chvíľu pod horúcu vodu, aby povolila a vyklopíme na tanierik. Podávame s pošírovanou hruškou a a preliate sirupom s pomarančovou kôrou.

Pošírované hrušky si pripravíme takto:
Zrelé, ale pevné hrušky olúpeme, „chvostík“ ponecháme. Cukor, víno, vanilkový struk, pomarančovú kôru a 2 poháre vody dáme do hrnca a varíme, kým sa cukor nerozpustí. Hotový sirup necháme vychladnúť. Hrušky vložíme do vychladnutého sirupu, zakryjeme a privedieme k varu. Stiahneme plyn a necháme redukovať 10 – 12 minút. Odstavíme a hrušky ponecháme v tekutine, kým nezmäknú. Pri izbovej teplote necháme vychladnúť. Z hrnca vyberieme pomarančovú kôru a nakrájame na tenké rezančeky. Dáme do hrnca, zalejeme 1 pohárom sirupu a varíme 10 minút. Vychladíme.

Gaštanová zmrzlina s karamelizovanými gaštanmi a karamelovou omáčkou

1 vajce
2 žĺtky
4 PL krupicového cukru
150 g gaštanového pyré, rozmrazeného (prípadne 125 g uvarených a olúpaných gaštanov a šťava z 1 pomaranča, rum, cukor)
250 ml smotany na šľahanie

Na karamelovú omáčku a gaštany:
200 g uvarených a olúpaných gaštanov
150 g kryštálového cukru na karamel


Do kovovej misy dáme vajíčko, žĺtky, 4 PL cukru a všetko vyšľaháme nad parou do peny (Pozor na teplotu vody v hrnci pod miskou. Nesmie vrieť príliš prudko, iba pobublávať. Inak, by vysoká teplota pary spôsobila zrazenie vajec v mise.) Potom misku zložíme a šľaháme ešte 5 minút, až vznikne hustá pena.
Gaštanové pyré si pripravíme tak, že v mixéri rozmixujeme gaštany s pomarančovou šťavou. Pridáme cukor, prípadne trochu kakaa a 2 PL rumu a ďalej mixujeme na hladký krém. Ochutnáme, prípadne dosladíme alebo dochutíme rumom.
Ak máme mrazené pyré, necháme ho v dostatočnom predstihu rozmraziť a potom ho nastrúhame.
Zo smotany vyšľaháme tuhú šľahačku. Vaječný krém premiešame opatrne s pyré a šľahačkou. Hmotu nalejeme do formičiek a necháme zmraziť.
Pred podávaním namočíme formičku na chvíľu do horúcej vody, aby sa zmrzlina uvoľnila (ak použijete silikónové formičky, tento krok nie je nutný). Podávame s karamelizovanými gaštanmi a preliate karamelovou omáčkou.

Karamelová omáčka a gaštany
Do nepriľnavej panvice nasypeme cukor a necháme ho rozpustiť na karamel. Potom prilejeme približne ½ pohára vody a miešame, kým sa zrazený karamel nerozpustí. Na slabom plameni varíme do zhustnutia. Do vzniknutého karamelového sirupu dáme gaštany, dôkladne ich v sirupe obalíme a necháme 3 minúty variť. Keď gaštany trochu stmavnú a sú pekne skaramelizované, panvicu odstavíme a necháme vychladnúť. Teplou omáčku prelejeme zmrzlinu a obložíme gaštanmi.

Gaštanové tyčinky

(zdroj inšpirácie: Dobré jedlo)

75 g masla, zmäknuté
75 g práškového cukru
250 g gaštanového pyré, rozmrazené
100 g piškótovej strúhanky
2 PL rumu

Na čokoládovú polevu:
100 g čokolády na varenie
30 g stuženého tuku


Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom do peny. Pridáme rozmrazené pyré, piškótovú strúhanku, rum a spracujeme do tvarovateľnej zmesi. Vytvarujeme z nej tyčinky, ktoré uložíme na podnos a dáme do chladničky stuhnúť.
Tyčinky namáčame do čokoládovej polevy a necháme stuhnúť.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené