Nie ste prihlásený login

S ďalším pohárom do zbierky

Cestovanie a akcie

16. 04. 2011


S ďalším pohárom do zbierky som dnes večer odchádzala domov z Pezinku, kde sa konali Vínne trhy 2011, už 16. ročník najväčšej verejnej degustácie vín. Táto akcia sa koná pravidelne na jar v apríli a ja na nej už nedokážem chýbať. Už to bude pomaly desať rokov, čo som vďaka tejto, ako aj ďalším vinárskym akciám bližšie privoňala k vínu a zamilovala sa do neho. Najprv som do Pezinku chodila pracovne/brigádne, teraz už pravidelne každý rok ako hosť a milovník vína.

Dnes sme si s kamarátkou uvedomili, ako sa rokmi (asi vekom?) menia naše preferencie vo výbere vína. Keď som s vínom začínala, sústreďovala som sa najmä na tokajské vína a vína prirodzene sladké (slamové, bobuľové a iné výbery). Postupne som sa prepracovala k suchým a polosuchým bielym. Priznám sa, na červené vína som ešte nedozrela a neviem ich oceniť a vychutnávať natoľko ako biele vína. Lenže po dnešku musím skonštatovať, že najlepšie víno, aké som dnes pila bolo červené. Na Slovensku v posledných rokoch pribudli novošľachtence ako Dunaj, Hron, Váh, Rudava, Nitra, či Torysa. Boli sme zvedaví na chute týchto vín, takže sme dnes „plávali po slovenských riekach“. Najviac nás dostal Hron, najmä jeden konkrétny z Tomášova. Síce nie som typ, ktorý dokáže kvetnato rozprávať o víne, púšťať metafory o ríbezliach, čokoláde, tabaku či černiciach v červenom víne, ale obe s kamarátkou sme sa zhodli, že voňavejšie červené víno sme ešte nepili. Rovnako sme sa obe zhodli, že to víno intenzívne voňalo po káve, konkrétne nám obom pripomínalo čokoládku Kofila. Neskutočne nádherná vôňa.


Obidve vína sú ružové, i keď to tak nevyzerá / Biele vína z červenej odrody Cabernet Sauvignon

Druhým prekvapením večera boli biele vína z červenej odrody Cabernet Sauvignon. Síce neviem presne, akým postupom sa vyrábajú tieto biele vína, ale jedno je jasné. Dužina väčšiny hrozna červených odrôd je biela (okrem tzv. farbiarok ako je napr. Neronet), svoju farbu získava červené víno až z dlhšieho nakvášania na šupkách, ktoré obsahujú farbivo. Pri výrobe bielych vín sa pravdepodobne kontakt hroznovej šťavy so šupkami minimalizuje iba na proces lisovania.
Je však možné, že možno ide o niečo iné, a to o víno z bielej mutácie Cabernetu, tzv. Shalistin. Žiaľ, z katalógu som sa nič viac o týchto vínach nedozvedela. Každopádne však boli veľmi zaujímavé a príjemne sa popíjali.

Dnešné popoludnie s vínom ubehlo veľmi rýchlo. Som však rada, že som mala príležitosť ochutnať zase niečo nové. A už teraz sa teším na ďalší, sedemnásty ročník tejto príjemnej akcie.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign