Ešte niekedy v marci sme sa v jeden víkend vybrali do lesa, aby som si nazbierala fialky. Mala som v pláne ich kandizovať, vyrobiť jedlú dekoráciu. Pred rokom som kandizovala kvetné lupene ruží, tento rok som chcela začať s fialkami. V ten deň však fialky len vzácne vykukali so zeme. Natrafili sme len na pár, aj to riadne zašitých pod pichľavými kríkmi. Bála som sa, že zmeškám ich sezónu, takže som sa za nimi naťahovala aj do neprístupných miest. Vtedy som ani netušila, že fialky ešte len začínajú kvitnúť a o pár dní budú kvitnúť takmer všade. Skoro denne sme chodievali okolo nádherných fialových skupiniek, mne párkrát nedalo a domov som si odtrhla zopár jemných kvetiniek. Kandovaniu fialiek som sa venovala dvakrát (čoskoro o tom napíšem), ale zaujali ma aj čerstvé kvety. Nielen vzhľadom, vôňou, ale aj chuťou. Kvet fialky zo začiatku chutí neutrálne a jemne, ale potom príde príjemná sladká bodka. Čerstvé fialky sú ako stvorené na ozdobu šalátov, či slávnostných dezertov. Vyskúšala som jedno aj druhé. Do šalátov sa hodia aj mladé fialkové listy. Zbierame však zásadne voľne rastúce kvetiny, záhradné kultivary sa na kuchynské využitie nehodia.
To by som však nebola ja, ak by som ostala len na povrchu a nezistila
si o fialke viac. Tušili ste vôbec, že fialka je liečivá a že je veľmi
účinná pri liečbe bolesti hlavy, kožných ochorení, ale predovšetkým pri
liečbe kašľu? Fialka je jednou z najstarších liečivých rastlín, ktoré sa
spomínajú už v staroveku. V liečbe kašľu patrí k najlepším rastlinám.
Uvoľňuje a rozpúšťa hlieny a pomáha aj pri zachrípnutí. Fialka čistí krv
a pri vonkajšom použití v podobe tinktúry pomáha liečiť bolesti pri
dne, reume a zápaloch svalstva.
Bylinkárkou sa stať nechystám, ale je dobré vedieť, aká zázračná a liečivá je táto drobná jarná kvetinka.
Tento recept je mojou improvizáciou na tému domáci ovocný jogurt. Mala som kúpené jahody, nazbierané fialky a veľkú chuť na niečo sladké, ale zároveň ľahké. Namiešala som si jahodový jogurt, ktorý som trošku osladila práškovým cukrom a ozdobila fialkami. Jogurt som si vychutnala ako ľahký dezert, ale dobre by poslúžil aj na raňajky.
150 ml hustého gréckeho jogurtu, neochuteného
1 – 2 PL práškového cukru (alebo medu)
čerstvé jahody, nakrájané na menšie kúsky + na ozdobu
čerstvé fialkové kvety
Jogurt vymiešame s cukrom alebo medom a potom do neho zamiešame nakrájané jahody. Naberieme do misky a ozdobíme jahodami a fialkami.
drobné listy valeriány
jahody, na tenké plátky
červený pomaranč, filetovaný a pokrájaný na menšie kúsky
čerstvé fialky
nesolené pistácie, nasekané
javorový sirup (prípadne aj biely jogurt)
Na tanier navrstvíme valeriánu, obložíme kúskami jahôd a pomaranča. Zľahka pokvapkáme javorovým sirupom, prípadne si môžeme pripraviť dresing zmiešaním 1 PL sirupu a 2 PL bieleho jogurtu. Šalát posypeme pistáciami a dozdobíme fialkami.
Cupcakes som doteraz nikdy nepiekla, ale (gýčová) predstava
malých koláčikov s bledofialovým krémom a fialkou navrchu urobila svoje a
musela som sa do toho pustiť. Vizuálne lákavé koláčiky sú na môj vkus
príliš sladké. Krém je veľmi cukrový, ale tuhý, takže pekne drží svoj
tvar. Vzhľadom na jeho sladkosť sa však nedá zjesť viac ako jeden kúsok
naraz. Tieto cupcakes sú podľa mňa stvorené na párty, rodinnú slávnosť,
ale najviac si ich viem predstaviť na svadobnom stole.
Na ozdobu sa dajú použiť rôzne tipy krémov, keďže som však cupcakes
predtým nikdy nepiekla, stavila som na americkú klasiku. Na mňa krém
veru príliš sladký, ale bola som prekvapená, keď môj muž skonštatoval,
že cupcakes sú fajn a krém je tiež v poriadku. Takže? Koľko ľudí, toľko
chutí. Nabudúce však skúsim iný krém.
Na cupcakes:
½ pohára (113 g) masla, izbovej teploty
2/3 pohára (130 g) kryštálového cukru
3 veľké vajíčka
1 ČL vanilkového extraktu
kôra z jedného veľkého citróna
1 ½ pohára (195 g) polohrubej múky
1 ½ ČL prášku do pečiva
¼ ČL soli
¼ pohára (60 ml) mlieka
Na krém:
2 poháre (230 g) práškového cukru, preosiateho
½ pohára (113 g) masla, zmäknutého
1 ČL vanilkového extraktu
2 PL mlieka
fialová potravinárska farba (nemusí byť)
Na ozdobu:
čerstvé fialkové kvety a drobné lístky
Rúru vyhrejeme na 180 °C, formu na mafiny vystelieme papierovými košíčkami. V mise s elektrickým šľahačom vyšľaháme maslo s cukrom do peny. Postupne po jednom zašľaháme vajíčka. Pridáme aj vanilkový extrakt a citrónovú kôru. Do druhej misky preosejeme múku s práškom do pečiva s soľou. Šľahač si nastavíme na najpomalšiu rýchlosť. Striedavo a postupne po troche pridávame k cukrovej pene múku a mlieko. Na záver pridáme poslednú dávku múky. Hotové cesto navrstvíme do 12 košíčkov a pečieme 17 – 20 minút, kým špajľa pri skúške upečenia nie je čistá. Pozor na prepečenie, ak sa budú cupcakes piecť príliš dlho, budú suché. Upečené cupcakes necháme úplne vychladnúť.
Pripravíme si krém. Šľahačom vyšľaháme maslo do peny. Pridáme
vanilkový extrakt a na najpomalšej rýchlosti postupne pridávame cukor.
Na záver pridáme mlieko a zašľaháme. Keď chceme, krém zafarbíme pár
kvapkami farbiva a dôkladne prešľaháme, aby sa rovnomerne zafarbil. Krém
naberieme do vrecúška s ozdobnou špičkou a nanesieme na cupcakes. Na
záver dozdobíme čerstvým fialkovým kvetom a drobným zeleným lístkom.
Cupcakes je najlepšie zjesť v deň pečenia a zdobenia.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.