Nie ste prihlásený login

Paradajková sezóna 2020 vo finále

Sezónne suroviny

10. 09. 2020


Nielen paradajkovú, ale celú pestovateľskú sezónu 2020 si asi budem dobre pamätať. Nová záhrada, iná hlina, iné podmienky. Ako každý rok, aj tentoraz som najviac pozornosti venovala paradajkám. Koncom marca som nasiala semienka 7 odrôd a čakala ako vzídu. Niektoré vyklíčili hneď, niektoré, na ktoré som sa tešila najviac, si dali načas dokonca 4 až 6 týždňov. V máji som nakoniec aj tak bola zavalená toľkými sadenicami, že časť išla svokre a časť som darovala. Skladbu sadeníc som si však tento rok veľmi zle premyslela. Keďže cherry paradajky vyklíčili najlepšie, mala som z nich aj najviac sadeníc. Vybrané odrody však zarodili ako burina a my sme boli zavalení úrodou. Veľkých paradajok, ktoré potrebujú na dozretie viac času, bolo pomenej. Uvarila som z nich len dve fľaše passaty, zvyšok sme stíhali zjesť. Moje obľúbené býčie srdce som si našťastie užila vo viacerých receptoch, úroda však bola slabšia, takže prebytok na kečup a iné dobroty sa nekonal.


Cherry paradajky majú tú výhodu, že začínajú dozrievať pomerne skoro a majú bohaté výnosy. Teda, mnou vybrané odrody zarodili a stále rodia ako divé. Ak bude toto teplé počasie pokračovať, ešte sa ich urodí habadej. Nevýhodou cherry paradajok je však to, že na konzervovanie ich veľmi nevyužijete. Áno, určite sa nejaké recepty nájdu, ale nie sú také všestranné, ako veľké mäsité odrody. No a presne to je ten kameň úrazu v mojej záhrade tento rok - veľa preveľa cherry a minimum normálnych paradajok. O rok to budem musieť vyskladať inak, ale už teraz sa teším, ako si budem vyberať z rôznych veľkostí, tvarov a farieb. Paradajky sú, ako som už isto spomínala v niektorom z minulých článkov, pre mňa najdekoratívnejšou zeleninou.

Paradajkový šalát so šalotkou a píniovými orieškami


Na 4 porcie potrebujeme:
1 veľká banánová šalotka alebo 2 klasické, na tenké 1 mm kolieska
1 PL sumachu
3 lyžičky bieleho vínneho octu
700 g zmesi zrelých paradajok (rôzne tvary, farby, veľkosti)
2 PL olivového oleja
hrsť bazalky (použila som zelenú aj bordovú)
20 g píniových orieškov, zľahka opražených na suchej panvici
soľ a čierne korenie


1. Šalotku v miske zmiešame so sumachom o octom a prstami premiešame/premiesime. Necháme 30 minút odležať.
2. Veľké paradajky pokrájame na mesiačiky, cherry prekrojíme na polovice. Dáme do misy. Prelejeme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a pridáme natrhané lístky bazalky. Opatrne premiešame.
3. Paradajky rozložíme na veľký tanier alebo plytkú misu a posypeme šalotkou a píniovými orieškami.

Gazpacho zo žltých paradajok


Túto studenú polievku som pripravovala v lete pred dvoma rokmi, keď som mala v záhrade vysadené aj množstvo žltých paradajok štandardnej veľkosti. Je to ideálne osvieženie a zároveň ľahké nasýtenie na letnú párty v horúcom počasí.

Na približne 6 menších porcií potrebujeme:
300 g pšeničného chleba bez kôrky (1 - 2 dni starého)
1 kg žltých paradajok (nie cherry, ideálne žltej mäsitej odrody), nakrájaných
2 menšie uhorky, ošúpané a nakrájané (časť si odložíme na servírovanie)
1/4 bielej cibule, nasekanej
1 veľká žltá paprika, nakrájaná
2 strúčiky cesnaku
1 malá jalapeno paprička, bez semienok, nasekaná
1/4 pohára extra panenského olivového oleja + na servírovanie
pár strekov červeného vínneho octu
soľ a čierne korenie, čerstvo mleté
čerstvé oregano alebo petržlenová vňať na ozdobu
niekoľko červených cherry paradajok na servírovanie


1. Chlieb natrháme do stredne veľkej misy a zalejeme vodou tak, aby ňou bol zakrytý. Chlieb necháme 15 minút nasiaknuť vodou.
2. Následne chlieb z vody vyberieme a vyžmykáme z neho prebytočnú vodu. Chlieb vrátime do misy a primiešame k nemu na menšie kúsky nakrájané paradajky, uhorky, papriku, cibuľu, cesnak, čili a olivový olej. Dôkladne premiešame, aby bolo všetko obalené olejom. Osolíme a okoreníme a necháme ďalších 15 minút odstáť.
3. Zmes preložíme do misy robota alebo do blendru, príliš veľké kusy zeleniny prekrojíme na menšie. Pomocou pulzov zmes rozmixujeme na pyré, počas mixovania pridáme červený vínny ocot a podľa chuti ešte dosolíme a dokoreníme.
4. Rozmixovanú polievku prepasírujeme cez sito, aby sme získali hladkú konzistenciu. Odložíme do chladničky a vychladíme (aspoň na 30 minút).
5. Hotové gazpacho preložíme do jednej veľkej misy, ozdobíme nakrájanou zeleninou a petržlenovou vňaťou (alebo oreganom) a pokvapkáme olivovým olejom. Zvyšnú zeleninu a olej necháme k dispozícii hosťom, aby si mohli dochutiť a dozdobiť svoje porcie aj individuálne.

Toasty s avokádovým maslom a salsou zo cherry paradajok


Na dve veľké porcie alebo štyri menšie potrebujeme:
2-3 zrelé avokáda izbovej teploty
60 g masla, zmäknutého
3 limetky - asi 1,5 PL kôry a 1,5 PL šťavy
10 g estragónu, nasekaného nahrubo
10 g kôpru, nasekaného nahrubo
200 g cherry paradajok, pokrájaných na štvrtinky
2 ČL kapár, nakrájaných nadrobno
2 PL olivového oleja
4 krajce kváskového chleba
1 strúčik cesnaku, ošúpaný a rozkrojený
1/4 ČL rímskej rasce, opraženej a rozdrvenej v mažiari
soľ a čierne korenie


1. Avokádo a maslo rozmixujeme nahladko ponorným mixérom (alebo pomocou robota) spolu s polovicou limetkovej kôry a šťavy a 1/2 lyžičkou soli. Avokádovú hmotu premiešame v miske s dvoma tretinami množstva byliniek a odložíme do chladničky.
2. Paradajky, nakrájané kapary, zvyšnú limetkovú kôru a šťavu, olivový olej a poriadnu štipku čierneho korenia zmiešame v miske a odložíme.
3. Krajce chleba opečieme pod grilom alebo v toastovači, potrieme strúčikom cesnaku a necháme trochu ochladnúť. Následne krajce potrieme avokádovým maslom a obložíme paradajkovou salsou. Posypeme opraženou rímskou rascou, zvyšnými bylinkami, podľa chuti ešte osolíme a okoreníme a podávame.

Slaný koláč s cherry paradajkami


Na tartovú formu s priemerom 22-24 cm potrebujeme:
Na cesto:
250 g hladkej múky
125 g masla, studeného
1 vajce
1/2 ČL tymianových lístkov, nasekaných nadrobno
1/2 ČL soli

Na plnku:
500 g ricotty
1 vajce
soľ a mleté čierne korenie
400 g cherry paradajok
4 vetvičky tymianu


1. Múku so soľou preosejeme do misy, pridáme studené nakrájané maslo a miesime, kým sa múka s maslom nespoja. Potom pridáme vajíčko a tymian a vymiesime cesto. Prípravu cesta si môžeme urýchliť pomocou robota. Hotové cesto zabalíme do fólie a na 30 minút odložíme do chladničky.
2. Plnku si pripravíme zmiešaním ricotty s vajíčkom, soľou a korením. Rúru predhrejeme na 180/160 °C.
4. Odležané cesto vyváľame do kruhu a vložíme do tartovej formy, ktorú sme predtým zľahka vymastili. Cestom dôkladne vyložíme aj boky formy. Potom na cesto vylejeme pripravenú plnku, obložíme cherry paradajkami a posypeme čerstvým nasekaným tymianom.
5. Vo vyhriatej rúry pečieme približne hodinu, následne necháme trochu vychladnúť a podávame.

Grilované paradajky "býčie srdce" s čili papričkami, cesnakom a zázvorom


Na štyri porcie potrebujeme:
75 ml olivového oleja
3-4 mierne ostré čili papričky, pokrájané na 1/2 cm kolieska
8 strúčikov cesnaku, nakrájaných na tenké plátky
4 cm kúsok zázvoru, na tenké plátky a následne na tenké pásiky
20 g stoniek z koriandru + vňať na ozdobu
1 kg paradajok býčie srdce (asi 4 kusy), na 1,5 cm plátky
1 a 1/2 ČL zľahka opražených semien čiernej horčice
vločková morská soľ a čierne korenie


1. Rúru predhrejeme na najvyššiu teplotu grilu.
2. Do hlbokej rajnice dáme olej a zohrejeme ho na stredne silnom plameni. Pridáme doň nakrájané čili papričky, cesnak a zázvor. Opatrne opekáme približne 5 minút, resp. kým nezačne cesnak hnednúť. Občas zamiešame. Pridáme stonky koriandru a ešte tri minúty pražíme. Keď je cesnak zlatohnedý a čili papričky začnú voňať, olej odstavíme. Dierovanou naberačkou vyberieme všetky prísady z oleja a odložíme.


3. Plátky paradajok rozložíme na plech a potrieme ochuteným olejom. Posypeme soľou a čiernym korením. Plech vložíme rovno pod gril na najvyššiu koľajničku v rúre a grilujeme 10-12 minút, kým nezačnú hnednúť. Vyberieme z rúry, pokvapkáme zvyšným ochuteným olejom, posypeme zmesou prísad, ktoré sme si odložili po vybratí z oleja a necháme 10 minút rozležať.
4. Paradajky posypeme semienkami horčice a koriandrovou vňaťou. Podávame priamo z plechu, ale ich premiestnime na servírovací tanier. Podávame s dobrým pečivom alebo chlebom, hodí sa k nim napríklad mozzarella, ale v mojom prípade som použila doma naložený labneh (syr z odtečeného gréckeho jogurtu), resp. guľôčky z neho.







Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené