Nie ste prihlásený login

Cuketa - najplodnejšia zelenina

Sezónne suroviny

14. 08. 2020


Cuketa je plodná potvora. Rokmi som sa už naučila, že jej netreba sadiť veľa, stačí jedno-dve hniezda. Tento rok som zasadila dve hniezda, dokopy 6 semien, 3 zelenej a 3 žltej odrody. Blízkosť sadby a vzájomné opeľovanie zjavne spôsobilo, že čisto žltých plodov som mala veľmi málo, väčšina mala zelené mramorovanie. No aj napriek tomu bolo použitie dvoch farebných variantov v kuchyni veľmi zaujímavé.
Cukety sú na pestovanie veľmi vďačné, rastú samé, denne podľa mňa aj 10 centimetrov. Keď sa pár dní neukážete v záhrade, zrazu z drobných štíhlych plodov nájdete na hriadke zopár budzogáňov. Tie sú vhodné na prívarky, na placky, na cuketovú haruľu, či do koláča. Ja preferujem mladšie jedince, tie však vyrástu tak rýchlo, že keď jeden deň v záhrade zaváhate, na druhý máte miesto cuketových detí v záhrade dorast. Niekedy je dobré pozbierať mladé plody, pokojne ešte s čerstvými kvetmi a využiť ich v nejakom zaujímavom recepte spoločne. Tým, že menších plodov použijete viacej, viac ich v záhrade natrháte a tým je menšia pravdepodobnosť, že všetky prerastú.
Ozaj, ak máte v záhrade nadúrodu budzogáňov a rozhodnete sa jej zbaviť napríklad tak, že ich donesiete kolegom - najprv sa radšej opýtajte, či by bol o ne záujem. Cukiet je po záhradách toľko, že sa jej nemusí kolega/kolegyňa potešiť, lebo ho/ju už nimi zavalila mama, svokra, či iné príbuzenstvo.
Ako tomu predísť - trhajte mladé krehké plody, tie sú najchutnejšie a najvšestrannejšie na použitie. Časy, keď sa cukety pestovali do mega rozmerov sú už snáď za nami.

Cuketový šalát z tymianom a vlašskými orechmi


Recept od Ottolenghiho, z knihy Simple. Milé prekvapenie, zaujímavá kombinácia a zaujímavý nápad, ako spracovať mladé cuketky. Ideálne ku grilovačke, ja som si ho vychutnala s grilovaným halloumi.

Na štyri porcie potrebujeme:
3 lyžice olivového oleja
10 g vetvičiek tymianu
1 citrón
1 strúčik cesnaku, neošúpaný, ale roztlačený hranou noža
4 cukety (ideálne zmes zelených a žltých)
60 g vlašských orechov, nasekaných nahrubo
15 g bazalky, nasekanej nahrubo
soľ a čierne korenie


1. Z citrónu škrabkou odrežeme 6 prúžkov kôry a následne z neho vytlačíme 2 lyžice šťavy.
2. Olej, tymian, citrónovú kôru a strúčik cesnaku dáme do malej rajnice a na slabom plameni zohrievame asi 8 minút, kým olej nezačne voňať a suroviny v oleji sa nezačnú sfarbovať. Odstavíme a necháme vychladnúť (olej môže ostať teplý, ale nie horúci). Olej scedíme do veľkej misy, z tymianových vetvičiek stiahneme do misy lístočky a pridáme ich do oleja. Citrón a cesnak vyhodíme.
3. Cukety pomocou mandolíny alebo škrabky pozdĺžne nakrájame na tenké pásiky. Spoločne s vlašskými orechmi, citrónovou šťavou, 1/3 lyžičky soli a čiernym korením ich pridáme do misy s olejom. Prstami všetky suroviny premiešame, aby sa cuketa dôkladne obalila olejom. Šalát rozdelíme na taniere, ozdobíme bazalkou a podávame.

Cuketovo-kukuričná panvica s kuracím mäsom


Moje diétne varenie, na zníženie kalórií možno kukuricu pokojne vynechať a použiť len cuketu, mne sa však páči táto farebná kombinácia.

2 menšie cukety, pokrájané pozdĺžne na polovice alebo štvrtiny a následne priečne na 1 cm široké plátky
hrnček mrazenej kukurice (alebo čerstvej, orezanej z klasu)
500 g kuracích pŕs, nakrájaných na rezančeky
2 strúčiky cesnaku, pretlačené
soľ, čierne korenie
olivový olej
petržlenová vňať alebo bazalka, prípadne iná bylinka na finálne dochutenie


1. V panvici zohrejeme lyžicu oleja a opečieme na nej jeden pretlačený strúčik, dávame pozor, aby sa nepripálil. Pridáme nakrájané mäso, opečieme zo všetkých strán, osolíme, okoreníme a dáme z panvice dole.
2. Následne do panvice pridáme ďalšiu lyžicu oleja, cesnak a rovnako ho opečieme. Pridáme nakrájané cukety a opečieme. Ak sa nezmestí všetka cuketa do panvice naraz, opečieme ju v dvoch dávkach. Potom pridáme kukuricu, panvicu prikryjeme a na stredne silnom plameni dusíme domäkka. Pozor, cuketa má byť mäkká, ale nie rozvarená, má držať svoj tvar. Ku koncu vrátime do panvice mäso, premiešame a ešte krátko povaríme.
3. Na záver primiešame nasekané bylinky a podávame. Ako príloha sa hodí ryža, kuskus alebo bulgur.

Koláč s cuketami a ricottou


Na koláč potrebujeme:
1 plát lístkového cesta (cca 300 g)
2 PL olivového oleja
2 menšie cuketky, nakrájané na kolieska, ideálne zelenú aj žltú
250 g ricotty
2 vajíčka
malá hrsť bazalky, nasekaná
1 PL strúhaného parmezánu
1 strúčik cesnaku, roztlačený
štipka muškátového orieška
soľ a čierne korenie


1. Rúru predhrejeme na 200 °C. Polovicu oleja zohrejeme v panvici a následne na ňom opečieme kolieska cukiet, bude to trvať asi 5 minút, kým im nezačnú hnednúť okraje. Potom ich vyberieme a odložíme.
2. Ricottu zmiešame s vajíčkami, väčšou časťou bazalky a muškátovým orieškom. Primiešame parmezán a cesnak, následne osolíme a okoreníme.
3. Cesto buď rozváľkame, alebo iba vyberieme z obalu a valčekom uhladíme. Plech vystelieme papierom na pečenie a následne naň prenesieme cesto.
4. Cesto potrieme ricottou, okolo celého obvodu necháme asi 2 cm cesta čisté. Na ricottu poukladáme plátky cukety, pokiaľ sme použili žltú aj zelenú farbu, ukladáme ich striedavo tak, aby sa jednotlivé plátky zľahka prekrývali. Okraje cesta zahneme smerom cez plnku.
5. Pečieme 30 minút, resp. kým sa cesto nezdvihne a nesfarbí dozlatista.
6. Upečený koláč necháme trochu ochladnúť, následne posypeme zvyšnou bazalkou a podávame.

Cestovinová ryža (orzo) zapečená z cuketami


Na približne 6 porcií potrebujeme:
200 g baby cukiet, prekrojených pozdĺžne na polovice
2 PL olivového olehja
1 PL masla
2 cibule, nakrájané najemno
3 strúčiky cesnaku, nakrájané najemno alebo pretlačené
500 g cukety, nastrúhanej nahrubo
500 g cestovinovej ryže (orzo)
malý pohár bielebo vína (nemusí byť)
1 liter zeleninového vývaru
80 g strúhaného parmezánu
1 krajec bieleho chleba, rozdrobený na omrvinky


1. Rúru predhrejeme na 240/220 °C. Baby cuketky dáme na plech, potrieme lyžicou oleja a pečieme asi 10 minút, resp. kým sa nezačnú sfarbovať dozlatista.
2. Teplotu v rúre znížime na 180/160 °C. V panvici zohrejeme zvyšný olej a maslo a cibulľu spolu s cesnakom podusíme dosklovita. Pridáme nastrúhané cukety a zvýšime plameň. Dusíme domäkka. Potom primiešame cestovinovú ryžu, pohár vína a ten necháme krátko vyvariť. Následne stiahneme plameň, zalejeme vývarom a primešame väčšiu časť parmezánu.


4. Zmes presunieme do zapekacej misy, obložíme baby cuketami a pečieme 15 minút. Potom posypeme chlebovými omrvinkami a zvyšným parmezánom a pečieme ešte 10 minút. Hotové jedlo podávame hneď, najlepšie chutí čerstvé.

Široké cestoviny s cuketou, citrónom a mandľami


Na 4 porcie potrebujeme:
80 g masla
50 g mandľových lupienkov
soľ a čierne korenie
400 g sušených cestovín fettucine alebo tagliatelle
1 PL olivového oleja
4 malé cuketky (do 10 cm), pozdĺžne rozštvrtené a následne pokrájané na plátky
2 strúčiky cesnaku, na tenké plátky
250 ml vývaru (zeleninový alebo kurací)
šťava a najemno nastrúhaná kôra z jedného citróna + citrón na ozdobu
125 g čerstvej ricotty (alebo iného čerstvého syra)
2 PL nasekanej petržlenovej vňate + hrsť na ozdobenie


1. Vo veľkej nepriľnavej panvici zohrejeme polovicu masla a opečieme na nej mandľové lupienky dozlatista. Vyberieme z oleja dierkovanou naberačkou a na kuchynských utierkach necháme osušiť od prebytočného oleja.  Panvicu poutierame.
2. V hrnci necháme zovrieť osolenú vodu na cestoviny. Cestoviny uvaríme al dente.
3. Kým sa varí voda na cestoviny a cestoviny samotné, do panvice vložíme zvyšné maslo, pridáme olej, cukety, cesnak, vývar, citrónovú šťavu a polovicu kôry a zľahka prikryté dusíme do mäkka asi 10 minút. Odstavíme.
4. V momente, keď budú cestoviny pomaly hotové, cuketovú zmes zohrejeme k varu. Pridáme na väčšie kusy nadrobenú ricottu, osolíme a okoreníme. Opatrne zamiešame, aby sa ricotta úplne nerozpadla.
5. Uvarené cestoviny scedíme a preložíme do servírovacej misy. Zalejeme omáčkou a zľahka premiešame. Pridáme petržlenovú vňať a zvyšnú citrónovú kôru. Posypeme mandľami, dozdobíme zvyšnou vňaťou a citrónom a ihneď podávame.

Kórejské cuketové lievance s omáčkou na namáčanie


Na lievance:
250 g hladkej múky
1 vajíčko
500 g nastrúhanej cukety (julienne alebo na hrubom strúhadle)
3 jarné cibuľky, nakrájané na jemné plátky

Na omáčku:
4 PL sójovej omáčky
4 PL ryžového octu
2 ČL sezamového oleja
1 strúčik cesnaku, roztlačený
čerstvá čili paprička alebo štipka čili vločiek
2 PL nasekanej koriandrovej vňate

+ čerstvá čili paprička a koriandrová vňať na ozdobu


1. Múku dáme do misy a premiešame s vajíčkom a 250 ml vody. Osolíme a okoreníme, vymiešame hladké cesto a necháme ho 10 minút odpočívať.
2. Medzitým pripravíme omáčku - všetky ingrediencie spolu premiešame.
3. Do odpočinutého cesta pridáme nastrúhanú cuketu a 1 PL oleja. Môžeme ešte dochutiť čerstvo pomletým čiernym korením.
4. V panvici zohrejeme trochu oleja a naleme do nej toľko cesta, aby bolo dno pokryté. Pečeme, kým spodok lievanca nestuhne, následne obrátime a opečieme aj z druhej strany.
Cesto by malo vyjsť na 4 hrubšie lievance.
5. Upečené lievance pokrájame na trojuholníky a podávame s omáčkou s namáčanie.

Slaný cuketový koláč s mrveničkou


Na zapekaciu misu 20x20 cm, resp. priemer 26 cm potrebujeme:
60 g masla
60 g polohrubej múky
60 g parmezánu, grany alebo pecorina
4 stredne veľké cukety
300 g lučiny alebo ricotty
4 PL bieleho jogurtu
2 strúčiky cesnaku
1 zväzok bazalky
1 lyžica masla na vymastenie formy
50 g lieskovcov
soľ a čierne korenie


1. Do misy dáme maslo nakrájané na kocky, pridáme múku a nastrúhaný syr. Prstami hnietime, kým nevznikne mrvenička, tú odložíme do chladu.
2. Cukety nakrájame na kolieska. Lučinu (ricottu) dáme do misy, osolíme, okoreníme a premiešame s jogurtom a prelisovaným cesnakom. Na záver vmiešame nasekanú bazalku.
3. Rúru predhrejeme na 180 °C. Zapekaciu nádobu vytrieme maslom a na dno poukladáme kolieska cukety tak, aby sa vzájomne prekrývali. Osolíme a okoreníme. Cukety potrieme vrstvou lučiny a následne znova obložíme kolieskami cukety. Takto pokračujeme, kým neminieme všetku cuketu a lučinu, lučina by mala tvoriť poslednú hornú vrstvu.
4. Povrch koláča posypeme pripravenou mrveničkou a nasekanými lieskovcami a dáme do rúry. Pečieme asi 25 minút, resp. dozlatista.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2020 | Všetky práva vyhradené   webdesign