Starší syn nedávno na internete natrafil na bliny a už pár dní ma prosil, aby som mu ich upiekla. Bliny som už niekoľkokrát robila, ale nepamätal si to. Možno to bude tým, že bol mladší a jesť ich odmietol. Našťastie, tentoraz tomu bolo inak, vychutnal si ich s údeným lososom, ktorého má veľmi rád. Síce sa nechal počuť, že by som mala niekde zohnať pravý kaviár z belugy, ale teda, no nech sa páči, musí si vystačiť s lacnejšími ingredienciami.
Úspechu s dnešnými blinami však predchádzal jeden rozpačitý pokus, keď sa synovi nepozdávala výsledna farba. Doma som totiž mala pohánkovú celozrnnú múku a tá teda cesto zafarbila pekne natmavo, i keď v pomere k hladkej bielej pšeničnej múke tvorila iba štvrtinové zastúpenie v ceste. Tmavá farba lievančekov, ako aj výraznejšia chuť pohánky mu trochu vadila. A tak som kúpila hladkú pohánkovú múku, ktorá má výrazne svetlejšiu farbu a aj v chuti je jemnejšia.
Synovi som vysvetlila, že pohánková múka je základná surovina v týchto lievančekoch, a bez pohánkovej múky to už bliny jednoducho nebudú. S pomerom tejto múky sa dá experimentovať, sú rôzne recepty, a mnou zvolený patrí k tým, kde je pohánková múka predsa len v menšom zastúpení.
Bliny s pohánkovou múkou, pochádzajúce z Ruska, sa najčastejšie pečú ako menšie lievance. Môžno sa však stretnúť aj s palacinkovou verziou, ktoré sa pečú z redšieho cesta.
Bliny sú idálne predjedlo, alebo párty jedlo. Zvyčajne sa podávajú naslano, obložené kyslou smotanou a kaviárom, alebo údeným lososom, varenou cviklou, kozím syrom, prepeličími vajíčkami a inými dobrotami. U nás sa zvyškami minule zajedala hustá polievka, a úplne posledné kúsky som si dala s čerstvým ovocným kompótom a šľahačkou. A pasovali mi k všetkému. A čím bliny zapíjať? Pokiaľ ich podávate v rámci párty, vodka či bublinky sú ideál, v rámci večere si vystačíte aj s čajom, i keď, naliať bublinky si môžte aj v tomto prípade, u mňa tomu tiež nebolo inak.
Bliny
Na cca 15 kusov potrebujeme:
100 g hladkej múky, preosiatej
35 g pohánkovej múky, preosiatej
1/2 lyžičky soli
1 lyžička sušeného droždia
150 ml mlieka
80 g kyslej smotany
1 vajíčko, žĺtok a bielok zvlášť
olej alebo maslo na pečenie
Na ozdobu:
hustá kyslá smotana
údený losos alebo lososí kaviár
kapary (voliteľné)
kôpor
citrónová kôra a vyfiletované kúsly citrónovej dužiny (voliteľné)
čerstvo pomleté čierne korenie
iné možnosti: kozí syr a varená červená repa, volské oká z prepeličích vajíčok, plesnivý syr a hruška, rôzne tvarohové nátierky atď.
Poznámka: Pohánková múka celozrnná, nebielená má tmavú farbu, pripomína trochu popol a má aj výraznú pohánkovú chuť. Ak sa s chuťou pohánky iba zoznamujete, vhodnejšie je siahnuť po pohánkovej múke z lúpanej pohánky, ktorá je svetlejšia a chuťovo jemnejšia.
1. Obidve múky dáme do misy a zmiešame spolu so soľou a droždím.
2. Mlieko spolu s kyslou smotanou premiešame, nalejeme do hrnca a na slabom plameni zohrejeme, aby bola zmes vlažná. Odstavíme, pridáme žĺtok a šľahacou metlou zašľaháme. Následne túto zmes pridáme k suchej zmesi a vymiešame dohladka.
3. Cesto prikryjeme čistou utierkou a dáme do tepla na 30 minút, resp. dovtedy, kým sa na povrchu cesta neobjavia bublinky.
4. Potom z bielka ušľaháme sneh a zapracujeme ho do pripraveného cesta.
5. Nepriľnavú panvicu potrieme olejom alebo kúskom masla a zohrejeme na stredne silnom plameni. Z cesta pomocou dvoch lyžíc nanášame na panvicu menšie lievančeky a pečieme kým sa na povrchu neobjavia bubliny. Potom otočíme a minútu-dve dopečieme dozlatista.
6. Hotové bliny necháme trochu ochladnúť a následne ozdobíme podľa vlastnej voľby. Bliny na fotografiách sú ozdobené hustou kyslou smotanou (ideálne je použiť creme fraiche), plátkom údeného lososa, kúskom vyfiletovanej citrónovej dužiny, citrónovou kôrou, kôprom a trochou čerstvo pomletého čierneho korenia.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.