Nie ste prihlásený login

Marhule & pistácie

Doma v kuchyni

02. 07. 2020


Už to bude asi aj viac ako päť rokov, čo mi tento koláč padol do oka u Martinky na dulce-de-leche.eu. Odvtedy sa ho snažím piecť každú marhuľovú sezónu, otvára u nás leto, prázdniny, dovolenkový čas. Koláč samotný je zhmotnením leta, leta nášho - slovenského, leta marhuľového a zároveň evokuje dovolenku, cestovanie, blízku exotiku. Inšpirácia baklavou je zjavná, marhule však robia koláč ľahším, takže nie je problém dať si aj niekoľko kúskov koláča naraz, čo pri výdatnej, sýtej a sladkej baklave nie je možné (samozrejme, poznám ľudí, ktorí baklavu zbožňujú a nemajú problém zjesť aj niekoľko porcií na jedno posedenie).
Tento chutný koláč sa dá upiecť z filo cesta (a jeho alternatív, napr. yufka), ale výborne funguje aj s cestom klasickým lístkovým, ktoré je v našich končinách predsa len dostupnejšie. 

Marhuľový koláč s medom a pistáciami


filo cesto (6-8 plátov) alebo 375 g lístkového cesta (vyváľaný plát)
asi 100 g rozpusteného masla (pri verzii s filo cestom)

100 g nesolených lúpaných pistácií
3 PL vlhkého trstinového cukru (muscovado)
5 PL medu
1 ČL mletej škorice
1 veľký pomaranč, kôra a šťava z neho
cca 10 zrelých marhúľ, prepolených a vykôstkovaných
25 g rozpusteného masla

Na podávanie:
hustý grécky jogurt (alebo hustá kyslá smotana), med, nasekané pistácie


1. Rúru predhrejeme na 200 °C. Následne pripravíme plnku. Pistácie rozsekáme vo foodprocesore na stredne hrubo. Odoberieme 20 g a odložíme bokom, posypeme nimi koláč na záver. K ostatným pistáciám, ktoré sme nechali v mise, pridáme cukor, 4 lyžice medu, škoricu, pomarančovú šťavu a kôru. Krátko pulzami premiešame.
2. Pripravený plát lístkového cesta dáme na plech vystlaný papierom. Pokiaľ použijeme filo cesto, najprv si rozpustíme maslo a necháme ho trochu schladnúť. Potom na plech vystlaný papierom ukladáme jednotlivé tenké pláty filo cesta tak, že každý jeden plát potrieme rozpustených maslom, naň položíme ďalší plát cesta a takto pokračujeme, kým neminieme všetky pláty.
2. Pistáciovú plnku rozotrieme na cesto, z každej strany necháme 2 cm okraje voľné. Na plnku poukladáme pripravené marhule, a to vnútornou stranou smerom nahor. Posypeme odloženými pistáciami, pokvapkáme poslednou lyžicou medu a rozpusteným maslom.
3. Pripravený koláč dáme do vyhriatej rúry a pečieme približne 15 minút dozlatista.
4. Koláč chutí najlepšie čerstvý a trochu teplý, podávame ho s gréckym jogurtom, ale bude sa hodiť aj hustá kyslá smotana, či vanilková zmrzlina.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2020 | Všetky práva vyhradené   webdesign