Nie ste prihlásený login

Jamieho 5 ingrediencií

Knihy

17. 05. 2020


Keď sa aktuálne pozriem do svojej zbierky kuchárskych kníh a kníh o jedle, či veciach s ním súvisiacich, musím skonštatovať, že veľa z nich bolo kupovaných v afekte a bez rozmyslu. Niektoré knihy som už posunula ďalej, nad niektorými visí Damoklov meč, no a sú aj knihy, nad ktorými rozmýšľam, či ich potrebujem u seba držať, alebo nie, ale zatiaľ sú mimo ohrozenia. No a na druhej strane sú knihy, ktorých kúpa bola ozaj trefa do čierneho. K nim patrí aj kniha Jamieho Olivera "5 ingrediencií", ktorú som dostala v roku 2018 na narodeniny. Som majiteľom iba piatich kníh od Jamieho, ale táto je podľa mňa úplne top. Posledné týždne ju pravidelne vyťahujem z knižnice, lebo variť rýchle recepty z minima surovín mi veľmi vyhovuje. Najmä vtedy, keď je výsledok viac ako milým prekvapením.


Z knihy som vyskúšala už viacero receptov, a k niektorým sa pravidelne vraciam. Stále je však veľa receptov na čakačke a myslím, že túto knihu čaká podobný osud, ako knihu Nigella Express od Nigelly Lawson, z ktorej som vyskúšala snáď 75 % z celého obsahu.
Jamieho kniha je rozdelená do 11 kapitol (šaláty, talianske cestoviny, vajíčko, kurča, ryby, zelenina, hovädzie, bravčové, jahňacie, ryža a rezance, sladkosti), ktoré doplňujú ešte ďalšie dve, venované kvalite potravín a ich nutričnej hodnote. Na knihe je sympatické aj to, že pri každom recepte sú uvedené nutričné hodnoty. Nie každý tieto hodnoty sleduje, ale pre ľudí, ktorí sa snažia trošku strážiť prijaté kalórie, je to príjemný bonus.
Po odskúšaní viacerých receptov musím povedať, že skutočne fungujú a sú naozaj jednoduché a svojim spôsobom aj rýchle. Skutočne pozostávajú z 5 hlavných ingrediencií, do zoznamu "5" sa samozrejme nerátajú základné suroviny ako olej, soľ, čierne korenie alebo ocot. Jedinou chybou tejto knihy je, že český preklad, ktorý vyšiel v rovnakom roku ako originál (2017), je už vypredaný. Originál v angličtine je stále dostupný, k receptom sa však viete dostať aj na internete, či už u Jamieho na webe, alebo cez videá, keďže knihu sprevádzala aj Jamieho TV show.
Ak máte túto knihu doma, rýchlo ju zoberte do rúk, ak nie, poobzerajte sa po nej. Ako malú ochutnávku ponúkam nasledujúcich sedem receptov, z ktorých mi najviac učarovali recepty z kapitol Šaláty a Zelenina.

Z kapitoly Šaláty:

Tuniakový šalát s maslovou fazuľou


Na 2 porcie potrebujeme:
1/2 červenej cibule
1 srdiečko stonkového zeleru (vnútorné krehké stonky)
1/2 zväzku hladkej petržlenovej vňate
1 konzerva veľkej bielej maslovej fazule (alebo cca 200 g uvarenej maslovej fazule)
veľká konzerva tuniaka v oleji (celé kúsky resp. steak)

+ červený vínny ocot, morská soľ, čierne korenie, olivový olej


1. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na čo najjemnejšie plátky. Dáme ju do veľkej misy a premiešame s lyžicou červeného vínneho octu a štipkou morskej soli. Srdiečko zo zeleru nakrájame priečne alebo šikmo na jemné tenké plátky a pridáme do misy k cibuli. Petržlenovú vňať aj so stonkami nasekáme najemno a tiež pridáme do misy.
2. Fazuľu scedíme a v jednej vrstve rozložíme do rozpálenej panvice. Pokvapkáme olivovým olejom a opekáme dochrumkava. Až keď je spodná strana fazúľ opečená, obrátime ich a opečieme aj z druhej strany.
3. Do cibuľového šalátu pridáme lyžicu olivového oleja a lyžicu červeného vínneho octu, tuniakové kúsky a zľahka všetko premiešame tak, aby sa tuniak príliš nerozdrobil.
4. Fazuľu rozdelíme na dva taniere, na ňu navršíme šalát a na záver pokoreníme čerstvo pomletým čiernym korením a pokvapkáme olivovým olejom.

Z kapitoly Kurča:

Prvý recept, ktorý som z tejto kapitoly vyskúšala bolo "Pečené tikka kura", o ktorom som referovala už v roku 2018. Je to recept, ku ktorému sa rada vraciam, článok nájdete tu.

Kurča na harisse


Na 4 porcie potrebujeme:
4 rôznofarebné papriky
2 červené cibule
1 stredne veľké kurča
4 vrchovaté lyžice pasty harissa
4 vetvičky čerstvej mäty (mätu som nahradila petržlenovou vňaťou)

+ soľ, čierne korenie, červený vínny ocot


1. Rúru rozpálime na 180 °C. Papriky zbavíme semienok a nakrájame na väčšie kúsky. Cibuľu ošúpeme a rozkrojíme na štvrtinky a následne rozoberieme na jednotlivé plátky. Zeleninu dáme do väčšieho pekáča a pripravíme si kurča.
2. Kurča položíme prsiami nadol a ostrým veľkým nožom rozrežeme chrbát tak, aby sme mohli celé kurča položiť naplocho. Zárezy urobíme aj do stehien. Kurča osolíme, okoreníme a dôkladne potrieme harissou. Osolíme, okoreníme a s trochou harissy a lyžicou červeného vínneho octu premiešame aj zeleninu v pekáči. Na zeleninu položíme kurča, vložíme do rúry a pečieme domäkka.
3. Pred servírovaním posypeme lístkami mäty alebo petržlenom, ktorému som dala v tomto recepte prednosť. Podávame napríklad so zemiakmi a listovým šalátom, ale výborne sa k tomu hodí kuskus alebo ryža.

Kurča v ceste s pestom


Na 4 porcie potrebujeme:
jedno balenie rozváľaného lístkového cesta (asi 300 g)
4 kuracie prsia po 120 g, bez kosti a kože
4 vrchovaté lyžičky zeleného pesta
400 g zrelých cherry paradajok na vetvičke
400 g zelených fazuliek

+ soľ, čierne korenie, olivový olej


1. Rúru predhrejeme na 220/200 °C. Plát cesta rozbalíme, po dĺžke rozkrojíme na polovicu a následne každý diel priečne na 8 rovnakých pásikov.
2. Kuracie prsia zľahka naklepeme (stačí päsťou), aby sa sploštili na rovnakú výšku. Dáme ich na plech vystlaný papierom, osolíme, okoreníme a potrieme pestom. Následne cez každý kus položíme 4 pásiky cesta tak, aby sa prekrývali, konce zastrčíme pod mäso. Potrieme trochou olivového oleja.
3. Paradajky na vetvičke položíme na plech vedľa mäsa, pokvapkáme olejom, osolíme a okoreníme. Vložíme do rúry a pečieme približne 20 minút, resp. dozlatista.
4. Medzitým vo vriacej osolenej vode uvaríme zelenú fazuľku domäkka.
5. Kurča a polovicu paradajok vyberieme na dosku, zvyšné v plechu roztlačíme a premiešame so zelenou fazuľkou. Podľa potreby dochutíme.
6. Kuracie prsia nakrojíme šikmým rezom a podávame s fazuľkami a vetvičkou paradajok navrchu.

Z kapitoly Ryby:

Chrumkavý morský vlk na thajský spôsob


Na dve porcie potrebujeme:
4 jarné cibuľky
1/2 zväzku čerstvého koriandru
2 celé biele morské ryby, napr. morský vlk, kus cca 300 g
2 lyžice červenej thajskej karí pasty
1 limeta

+ soľ, čierne korenie, olivový olej


1. Jarné cibuľky očistíme, odkrojíme korienky a konce listov a po dĺžke ich nakrájame na čo najjemnejšie plátky. Vložíme do ľadovej vody, aby sa stočili. Do vody pridáme aj lístky koriandru, stonky si zatiaľ odložíme bokom.
2. Veľkú nepriľnavú panvicu dáme na stredne silný plameň. Ostrým nožom narežeme kožu ryby v 2 cm rozostupoch a potom ju celú zvonku aj zvnútra potrieme karí pastou. Do ryby vložíme stonky koriandru, rybu osolíme a okoreníme a s lyžicou oleja vložíme do panvice. Rybu opekáme z každej strany približne 4 minúty, kým nebude prepečená a koža chrumkavá.
3. Cibuľku a koriander scedíme, osušíme a rozdelíme na taniere. Rybu položíme navrch a pokvapkáme šťavou z panvice. Posypeme kôrou z limetky a podávame s kúskom limetky, šťavou si rybu ochutí už každý sám.

Z kapitoly Zelenina:

Špargľa, vajíčko a francúzsky dresing


Na 2 porcie potrebujeme:
1/2 malej červenej cibule
3 vajíčka
zväzok zelenej špargle
1/2 zväzku estragónu (cca 15 g)
2 vrchovaté lyžičky dijonskej horčice

+ červený vínny ocot, morská soľ, čierne korenie, olivový olej


1. Cibuľu ošúpeme a veľmi nadrobno nasekáme. Dáme do misky a zalejeme 4 lyžicami červeného vínneho octu a pridáme poriadnu štipku morskej soli.
2. Vajíčka izbovej teploty vložíme do hrnca s vriacou vodou a varíme presne 6 a pol minúty (pozri poznámku nižšie). Vyberieme, schladíme a ošúpeme.
3. Zo špargle odkrojíme drevnaté konce a uvaríme vo vriacej osolenej vode. Pozor na dlhé varenie, stačí pár minút, špargľa má byť uvarená na skus. Medzitým oberieme lístky estragónu zo stoniek.
4. V mise prešľaháme horčicu so 6 lyžicami olivového oleja, ktorý pridávame postupne, potom vlejeme za stáleho miešania cez sitko aj octový nálev z cibule. Dresing ochutnáme a doladíme čiernym korením.
5. Špargľu rozdelíme na taniere. Vajíčka rozkrojíme a uložíme na špargľu, posypeme estragónom a cibuľou. Na záver pokvapkáme pripraveným dresingom a ochutíme čerstvo pomletým čiernym korením.

Poznámka: Jamie odporúča variť vajíčka presne 5 a pol minúty, ale na môj vkus je takto varené vajíčko ešte príliš namäkko. Nemám rada, ak je vo vajíčku bielok tekutý resp. polotekutý. Varte vajíčka podľa vlastného overeného postupu a overeného času. Zvyčajne varím slepačie vajíčko studené a vložené do studenej vody - a varím cca 3 minúty, tu som išla podľa Jamieho postupu, ale pridala by som k tomu ešte minútu navyše, preto to uvádzam aj v recepte.

Batáty na cajunský spôsob


Na 4 menšie porcie potrebujeme:
4 batáty
1 hlavička cesnaku
1 vrchovatá lyžica cajunského korenia (zmes obsahuje cesnak, cibuľu, kajenskú papriku, papriku, tymian a oregáno, ale existuje množstvo variácií)
200 ml gréckeho bieleho jogurtu
4 jarné cibuľky

+ olivový olej, červený vínny ocot, soľ, čierne korenie


1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Batáty dôkladne umyjeme a spolu so šupkou nakrájame na kolieska hrubé 3 cm. Dáme do plech spolu s celou hlavičkou cesnaku, lyžicou olivového oleja, lyžicou červeného vínneho octu, štipkou soli a korenia a cajunským korením. Dôkladne všetko rukami premiešame, aby sa batáty korením pekne obalili.
Batáty rozložíme do jednej vrstvy a pečieme hodinu, resp. dovtedy, kým nebudú pokrútené a skaramelizované.
2. Keď bude všetko upečené, do misky vytlačíme mäkké upečené strúčiky cesnaku. Pridáme jogurt, soľ a korenie a premiešame. Jarné cibuľky očistíme a pokrájame na kolieska.
3. Jogurt rozotrieme na taniere, naň navrstvíme upečené batáty, pokvapkáme olivovým olejom a posypeme jarnou cibuľkou.

Z kapitoly Sladkosti:

Sušienky sv. Klementa


Na 24 kúskov:
100 g masla
50 g jemnej kukuričnej múky (polenty)
150 g samokypriacej múky (pozri poznámku)
100 g prírodného krupicového cukru + ďalší na posypanie
2 citróny (alebo 2 pomaranče)

+ olivový olej

Poznámka: Samokypriaca múka (self raising flour), ktorá sa často objavuje v zahraničných receptoch, sa dá namiešať aj doma. Stačí zmiešať a niekoľkokrát preosiať, aby sa dôkladne premiešali, tieto suroviny: 100 g hladkej múky, 1 ČL kypriaceho prášku (3 g) a štipka soli (1 g). Priznám sa, v tomto recepte som však išla intuitívne a k 150 g hladkej múky som pridala jednu vrchovatú, neváženú lyžičku kypriaceho prášku.


1. Rúru predhrejeme na 180/160 °C. Dva plechy vystelieme papierom na pečenie a potrieme zľahka olivovým olejom.
2. Maslo nakrájame na kocky a spolu s múkou, polentou a cukrom dáme do misy robota. Pridáme najemno nastrúhanú kôru z 1 citróna/alebo pomaranča a zmes pomocou pulzov prešľaháme, aby sa spojila. Pridáme šťavu z polovice citróna/alebo pomaranča a opäť prešľaháme, až sa vytvorí guľa cesta.
3. Cesto na doske sformujeme do valčeka, ten rozkrájame na 24 kúskov, z ktorých tvarujeme guličky. Tie rozložíme na plechy v 5 cm rozostupoch. Palcom do každej urobíme 1 cm širokú jamku. Do jamôk nasypeme nastrúhanú kôru z druhého citróna/pomaranča a trochu cukru.
4. Sušienky pečieme 10-13 minút, resp. dovtedy, kým nebudú zlatisté. Upečené necháme chladnúť najprv na plechu (zo začiatku sú mäkké a krehké), neskôr ich presunieme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.







Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2020 | Všetky práva vyhradené   webdesign