Nie ste prihlásený login

Karanténne bábovky

Doma v kuchyni

09. 05. 2020


Aktuálne trávim celé dni doma len so synmi, muž už chodí do práce, ale nejakých 5 či 6 týždňov bol aj on doma na povinnom home office. Malo to svoje výhody aj nevýhody. Kopa hladných krkov, každý so špeciálnymi požiadavkami na stravu, takže varenie nebolo vždy hračka. Na druhej strane to však malo aj svoje výhody, muž mal občas medzi jednotlivými skype termínmi aj nejakú tú pauzu, takže sa mohol venovať mladšiemu synovi a ja medzitým kuchyni a vareniu. Keď to zhrniem, za posledné týždne sa mi podarilo celkom dosť variť, a asi aj vďaka tomu, že aj denný režim mladšieho syna sa prispôsobil vzniknutej situácii. Kým pred korona krízou spával zásadne len v idúcom kočíku, na moje prekvapenie, sa celkom ľahko preorientoval na postieľku. Dopoludňajšie kočíkovanie odpadlo a ja som mala zrazu čas variť pre celú rodinu. No a nielen variť, prišlo aj na pečenie, keďže bol dopyt po niečom sladkom. Našťastie, objednávky neboli komplikované a bábovka chlapcov vždy dostatočne uspokojila.
Keď sa povie bábovka, vždy si spomeniem na scénu z filmu Moja veľká tučná grécka svadba, keď grécka mama nastavajúcej nevesty s nechápavosťou v očiach pozerala na bábovku, ktorú jej doniesla "svatka", mama ženícha. Nechápala zmysel koláča s dierou, tak do stredu strčila vázičku s kvetmi.
Predpokladám, že tu u nás bábovka nepríde nikomu čudná. Bábovka je symbolom rodinnej pohody. Keď sa povie bábovka, vybavím si hneď hrnček kávy, čaju, či kakaa. Aj jedna z mojich najstarších gastro spomienok sa týka bábovky. Pamätám si, že v škôlke nám na desiatu alebo raňajky (?) dávali kysnutú dvojfarebnú bábovku, ktorá bola ľahká ako pierko, nadýchaná a mäkká, jednoducho úžasná.
A aký je váš vzťah k bábovke? Pečiete, nepečiete? Máte obľúbený recept, alebo skúšate zakaždým nejaký nový? Mne sa podarilo za posledné týždne vyskúšať viacero nových receptov, ale nasledujúce štyri mali najväčší úspech.

Orechová bábovka


200 g zmäknutého masla
300 g krupicového cukru
5 vajec
2 PL rumu
400 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
100 g mletých vlašských orechov
200 ml vlažného mlieka
+maslo na vymastenie a hrubá múka na vysypanie formy
+práškový cukor na pocukrovanie


1. Maslo a vajíčka vyberieme z chladničky a necháme ohriať na izbovú teplotu. Vajíčka môžeme už teraz rozbiť a oddeliť bielky od žĺtkov, ohriate vajíčka sa oddeľujú o niečo ťažšie ako studené.
2. Bábovkovú formu vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou. Rúru predhrejeme na 160/140 °C.
3. Zmäknuté maslo vyšľaháme spolu s cukrom do peny, postupne zašľaháme aj žĺtky a rum.
4. Pridáme striedavo po dávkach preosiatu múku s kypriacim práškom, mleté orechy a vlažné mlieko. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý na záver zľahka vmiešame do cesta.
5. Cesto vylejeme do formy, uhladíme  a vo vyhriatej rúre pečieme asi hodinu. Či je bábovka upečená, zistíme pomocou drevenej špajle.
6. Hotovú bábovku necháme chvíľu vo forme, potom ju opatrne vyklopíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť. Pred podávaním pocukrujeme.

Mramorová trojfarebná bábovka


Základ pri tejto bábovke je si cesto rozdeliť na tri rovnaké časti. Ak bude jedna väčšia, farebne prebije zvyšné dve. Hlavne pozor na tmavé cesto, aby neprebilo zvyšné dve svetlejšie, ako sa to prihodile mne.

170 g zmäknutého masla
4 vajíčka izbovej teploty, žĺtky a bielky zvlášť
250 g práškového cukru
kôra z 1/2 citróna
200 g hladkej múky
150 g hrubej múky
1 kypriaci prášok
štipka soli
6 PL mlieka
200 g strúhanej tmavej čokolády
3 PL holandského kakaa
4 PL červeného sirupu (ríbezľového, granátového...)
+ kúsok masla a hrubá múka na prípravu formy
+práškový cukor na pocukrovanie



1. Formu vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou. Rúru predhrejeme na 160/140 °C.
2. Maslo s cukrom vyšľaháne, pridáme postupne žĺtky a nastrúhanú citrónovú kôru. Vyšľaháme do svetlej peny. Z bielkov pripravíme sneh. Obidve múky zmiešame s kypriacim práškom a soľou. Múku postupne zašľaháme do cesta, striedavo pridávame spolu so snehom a mliekom.
3. Cesto rozdelíme na tri rovnaké časti. Jednu necháme čistú - svetlú, do druhej primiešame preosiate kakao a čokoládu a tretiu ofarbíme červeným ovocným sirupom.
Cestá postupne nalejeme do formy, na záver môžeme jednotlivé vrstvy zľahka premiešať lyžicou tak, že ňou prejdeme cez cesto vo forme.
4. Pečieme vo vyhriatej rúre 45 minút až hodinu, resp. dovtedy, kým špajla pichnutá do cesta nevyjde čistá. Necháme chvíľu chladnúť vo forme, následne vyklopíme a necháme úplne vychladnúť. Pred servírovaním pocukrujeme.

Bábovka s jablkami a bielou čokoládou


200 g zmäknutého masla
250 g práškového cukru
4 vajíčka, bielky a žĺtky zvlášť
nastrúhaná kôra z 1 citróna
250 g mäkkého tvarohu bez hrudiek
6 lyžíc mlieka
300 g polohrubej múky
1 kypriaci prášok
1 veľké jablko, ošúpané, nakrájané na drobné kocky
100 g bielej čokolády, nakrájanej na malé kocky
+trochu masla a hrubej múky na vysypanie formy
+práškový cukor na posypanie


1. Pripravíme si formu na bábovku a rúru vyhrejeme na 170/150 °C.
2. V mise vyšľaháme cukor s maslom do svetlej peny, potom postupne pridáme žĺtky. Následne zapracujeme citrónovú kôru, tvaroh a mlieko. Potom postupne primiešame preosiatu  múku zmiešanú s kypriacim práškom. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý na záver zapracujeme zľahka do cesta. Primiešame nakrájané jablká a čokoládu a hotové cesto vylejeme do pripravenej formy.
3. Bábovku pečieme približne 50 minút i viac, hotová je vtedy, ak sa na špajľu pichnutú do cesta už žiadne nelepí. Hotovú bábovku necháme chladnúť chvíľu vo forme, potom ju opatrne vyklopíme na mriežku a po úplnom vychladnutí pocukrujeme.

Mramorová bábovka


250 g hladkého tvarohu
200 g masla
200 g krupicového cukru
4 vajíčka, bielky a žĺtky zvlášť
300 g múky (150 g hladkej a 150 g polohrubej)
1 kypriaci prášok
1 vanilkový cukor
2 lyžice holandského kakaa
2 lyžice rumu
+maslo a hrubá múka na formu
+práškový cukor na pocukrovanie


1. Rúru vyhrejeme na 170/150 °C. Formy vymastíme a vysypeme múkou.
2. Maslo s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme tvaroh a následne postupne žĺtky.
3. Múky zmiešame s kypriacim práškom a vanilkovým cukrom a postupne po lyžiciach zašľaháme do vaječnej zmesi. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka zapracujeme do cesta.
4. V mise zmiešame spolu kakao s rumom a trochou vody do krémovej pasty. Pridáme tretinu cesta a dôkladne premiešame.
5. Do pripravenej formy nalejeme polovicu svetlého cesta, následne tmavé cesto a nakoniec zvyšok svetlého. Jednotlivé vrstvy môžeme zľahka premiešať pomocou špajle alebo lyžice. Pečieme približne 45 - 55 minút, či je bábovka upečená, zistíme pomocou špajle.
6. Hotovú bábovku necháme chvíľu vo forme, potom ju vyklopíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť. Pred podávaním pocukrujeme.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2020 | Všetky práva vyhradené   webdesign