Nie ste prihlásený login

Slané koláče, skoro bez práce

Doma v kuchyni

07. 05. 2020


Slané koláče - kiše mám veľmi rada, ale úprimne, nie vždy sa mi chce zdržiavať miesením cesta, či jeho predpekaním "naslepo". Z tohto dôvodu mávam v chladničke pohotovostné lístkové cesto, ktoré je vďačné nielen na rýchle sladké dobroty, ale aj na tie slané. Slaný koláč sa dá upiecť v podstate z hocijakej zeleniny, dá sa ochutiť rôznymi bylinkami a koreninami, doplniť syrom či údeninou (slaninou, šunkou, klobáskou).
Dnešný slaný koláč zo špargle, jarnej cibuľky a pažítkových kvetov vznikol ako improvizácia. Pôvodne som plánovala do plnky použiť nasekanú vňať pažítky, ale neuvedomila som si, že rozkvitnutá pažítka, ktorú som si doniesla zo záhrady je už tuhá a nedá sa použiť. Ok, vňať sa síce nedá, ale kvety sú také krásne, že by ich bola škoda nevyužiť. Ďalšie dva recepty som skúšala už dávnejšie, ale patria k mojim obľúbeným, rovnako ako aj použitá záklaná surovina - pór. Pór je pre slané koláče ako stvorený!
Slané koláče môžete servírovať samostatne ako chuťovku, alebo ich doplňte ľahkým šalátom a chutný obed, či večera je na svete.

Slaný koláč zo špargle, jarnej cibuľky a pažítkových kvetov


Na jeden koláč potrebujeme:
1 balenie lístkového cesta (pripravený plát)
1 zväzok zelenej špargle
40 g nastrúhaného parmezánu
40 g nastrúhaného čedaru
2 vajíčka
250 ml smotany na šľahanie
1 lyžica dijonskej horčice
soľ a čierne korenie
1 jarná cibuľka pokrájaná na kolieska
hrsť pažítkových kvetov (rokvitnutých aj púčikov)


1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Rozváľaný plát lístkového cesta vložíme do tartovej formy, alebo ním vystelieme menší plytký plech tak, aby malo cesto aj okraje.
2. Špargľu povaríme pár minút vo vriacej vode, potom scedíme, schladíme ľadovou vodou a necháme osušiť.
3. V miske zmiešame smotanu a vajíčka pridáme horčicu, soľ a čierne korenie a primiešame nastrúhaný syr. Túto hmotu vylejeme na pripravené cesto a do nej poukladáme špargľové stonky. Posypeme nakrájanou cibuľkou a pažítkovými kvetmi. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne 25 minút, resp. dozlatista.

Koláč s pórom a kozím syrom


1 balenie lístkového cesta (pripravený rozváľaný plát)
2 lyžice masla
500 g póru, umytého a nakrájaného na tenké kolieska
125 g valček kozieho syra, polovica na plátky, polovica na kocky
250 ml smotany na šľahanie
3-4 vajíčka (podľa veľkosti)
lístky zo 4 vetvičiek tymianu + na ozdobu
štipka strúhaného muškátového orieška
1 lyžica lieskovcov, nasekaných nahrubo
soľ a čierne korenie


1. Rúru predhrejeme na 220 °C/200 °C. Obdlžníkovú formu vystelieme papierom na pečenie, následne cestom, z ktorého vytvarujeme aj okraj. Cesto, okrem okrajov, popicháme vidličkou.
2. V panvici na masle podusíme pór a polovicu lístkov tymianu domäkka. Preložíme do misy a necháme vychladnúť. Premiešame so smotanou a vajíčkami, ochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Nakoniec primiešame kozí syr nakrájaný na kocky.
3. Náplň vylejeme na cesto, obložíme plátkami kozieho syra a posypeme zvyšným tymianom, ako aj nasekanými lieskovcami. Pečieme 25-30 minút, kým náplň nestuhne a cesto nebude zlatisté. Podávame samostatne, alebo s ľahkým šalátom.

Pórový koláč so slaninou


1 rozváľané lístkové cesto
1 lyžica masla
100 g chudej slaniny
1 - 2 menšie póry, nakrájané na kolieska
250 ml smotany na šľahanie
2 vajíčka
200 g nastrúhaného ementálu
soľ a čierne korenie


1. Rúru predhrejeme na 220/200 °C. Obdlžníkovú formu vystelieme cestom a popicháme vidličkou.
2. Slaninu nakrájame nadrobno a na masle opečieme dozlatista. Pridáme nakrájaný pór a opekáme, kým nezmäkne. Podusený pór necháme chvíľu chladnúť, potom ho zmiešame so smotanou, vajíčkami a ementálom. Osolíme a okoreníme. Vlejeme do formy a pečieme približne 30 minút dozlatista.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2020 | Všetky práva vyhradené   webdesign