Nie ste prihlásený login

Sladká oslava jesene

Doma v kuchyni

15. 10. 2017



Babie leto je tu a povedzme si, nie je krásne? Dnes bolo u nás tak teplo, že by som prijala aj pár stupňov menej - nebola som totiž oblečená primerane teplotám, ktoré ma, úprimne, zaskočili. Posledné víkendy boli hektické, krátke, buď som bola pracovne odcestovaná, alebo sme si naplánovali mestské aktivity a záhrada ostala bokom. Aj tento víkend nám na záhradu vyšlo iba pár hodín. Teplé indiánske slnko a pohľad na jesenné farby, ktoré začínajú vládnuť v záhrade, ma však nabili energiou aj napriek krátkemu času. Obrala som posledné paradajky, pozbierala orechy spod stromu pri potoku a usúdila, že budúci týždeň už musíme začať s prípravami záhrady na zimný odpočinok.
Na kuchyňu a sladké pečenie mi dnes čas nevyšiel, ale v súvislosti s dnešným počasím a s farbami v záhrade mi napadol práve tento páj. Piekla som ho ešte v zime, ale sľúbila som si, že na jeseň, tematicky, urobím repete. Tento koláč je skôr oslavou americkej jesene, ale pokiaľ zbožňujete pekanové orechy a javorový sirup, určite vyskúšajte, jeho chuť stojí za to. A pokiaľ sa pohráte aj s ozdobným cestom, budete u blízkych za hviezdu ;-)


Pekanový páj

(zdroj inšpirácie: Apetit 11/2011)

Na cesto potrebujeme:
200 g hladkej múky + na poprášenie
50 g kvalitného kakaa
85 g práškového cukru
štipka soli
120 g studeného masla, nasekaného
1 veľké vajce, rozšľahané

Na plnku potrebujeme:
4 vajíčka + 2 žĺtky
150 g tmavého trstinového cukru
375 ml javorového sirupu
60 ml rozpusteného masla
50 g hladkej múky
30 ml bourbonu alebo whisky
1 lyžička mletej škorice
štipka strúhaného muškatového orieška
strúhaná kôra z jedného pomaranča
semienka vyškrabané z jedného vanilkového struku
150 g pekanových orechov, nahrubo nasekaných + asi 20 celých na ozdobu

Koláč pečieme v okrúhlej koláčovej forme so šikmými a vyššími stenami, resp. so skloneným okrajom - koláčová forma na páje.



1. Cesto si pripravíme pomocou robota. Do misy robota dáme múku, kakao, cukor a soľ a premiešame. Pridáme nasekané maslo a premixujeme do podoby posýpky. Na  záver pridáme vajíčko a už len krátko premixujeme, aby sa hmota spojila. Cesto podľa potreby ešte zľahka zmiesime, vytvarujeme do gule či hrubšej placky a zabalíme do fólie. Necháme v chladničke chladiť aspoň hodinu, prípadne si cesto môžeme pripraviť aj deň skôr.
2. Ak je treba, pred použitím necháme cesto trochu povoliť pri izbovej teplote. Jednu pätinu cesta odložíme bokom na zdobenie a ostatné cesto vyváľame do kruhu s hrúbkou 3 mm. Plátom cesta vystelieme koláčovú formu s priemerom 22 cm.
3. Zo zvyšku cesta vytvoríme ozdobné lístky a obložíme nimi okraj formy. Ako postupovať? Z vyváľaného cesta najprv malou okrúhlou formičkou vykrojíme kolieska a následne pomocou tej istej formičky z pripraveného kolieska vykrojíme lístok. Príborovým nožom vytvoríme zárezy - žilkovanie listu.
Pripravenú formu dáme na 30 minút do chladničky.


4. Trúbu predhrejeme na 160 °C. V mise prešľaháme vajíčka so žĺtkami navyše a s cukrom. Potom zašľaháme javorový sirup, rozpustené maslo a múku. Prilejeme bourbon, vsypeme korenie, pomarančovú kôru, vanilku a štipku soli. Vmiešame nasekané pekanové orechy a hmotu vylejeme na koláč. Povrch koláča opatrne ozdobíme celými pekanovými orechmi a pečieme približne hodinu (závisí od rúry, asi aj viac), až náplň stuhne. Necháme vychladnúť. Koláč krájame úplne vychladnutý, ideálne na druhý deň.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2017 | Všetky práva vyhradené   webdesign